Tujina

Hrvati trepetajo pred Kolpo in mogočno Savo, v Srbiji že prva žrtev poplav

Zagreb, 15. 09. 2014 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./STA/M.M.
Komentarji
3

Hrvati napovedujejo, da se bo zaradi poplav kritično stanje nadaljevalo še ves teden. Več območij pri Karlovcu je še vedno pod vodo, v Sisku pa se pripravljajo na vodni val Kolpe in Save. Iz Srbije poročajo o prvi smrtni žrtvi, prebivalce občine Kladovo evakuirajo s helikopterji.

Hrvaška se tudi ob prihodu novega tedna še vedno bori z naraslimi vodami. Padavine, ki so v preteklih dneh zajele večino države, so bile v mnogih delih rekordne in so presegle tudi stoletna povprečja. Vse do srede so še možni nalivi, zato se bo kritično stanje nadaljevalo še ves teden. Razmere so najhujše v karlovški, sisaško-moslavški in međimurski županiji.

Kolpa prebila nasip

V Sisku s strahom pričakujejo vodni val Kolpe in Save. Najhujše naj bi bilo v torek.
V Sisku s strahom pričakujejo vodni val Kolpe in Save. Najhujše naj bi bilo v torek. FOTO: Reuters
V hrvaškem hidrometeorološkem zavodu so napovedali, da je danes v severozahodnih in osrednjih delih države mogoče pričakovati malo dežja. Od srede naj bi nato sledilo nekaj suhih dni.

Ogromno težav na Hrvaškem povzroča narasla Kolpa. 20 minut čez 8. uro zjutraj je voda prebila nasip v kraju Letovanić na območju Siska. Oblasti so tam razglasile izredne razmere, pripravljajo pa se na vrhunec vodnega vala Kolpe in tudi Save.

Oblasti ocenjujejo, da bo najhuje jutri, ko se bosta vodna vala združila. Medtem so prebivalci, ki jim pomaga približno 450 vojakov, okrepili nasipe z 90.000 vrečami peska. Nevarnost prestavljajo tudi podzemne vode. Potrebe po evakuaciji ni, čeprav so pripravljeni tudi na to možnost.

Mogočna Sava podira rekorde

Vodostaj Save naj bi v Crncu dosegel kar 800 centimetrov in s tem za nekaj centimetrov še presegel letošnji rekord. Po besedah Zorana Đurokovića, vodje centra za zaščito pred poplavami, naraščanje reke nekoliko omejujejo z razlivanjem na Lonjsko polje. Tega bodo polnili, dokler bo mogoče, pravi.

Medtem je narasla še reka Una in na območju Hrvaške Kostajnice so razglasili izredne protipoplavne ukrepe. Na območje Jasenovca je danes prišlo 120 hrvaških vojakov, ki utrjujejo tamkajšnje nasipe, je poročal Jutarnji list na spletni strani.

poplave na Hrvaškem
poplave na Hrvaškem FOTO: Reuters

Reka Mura je pri Murskem Središču danes ob 8. uri dosegla rekordnih 535 centimetrov. Glede na to, da iz Slovenije ne prihajajo dobre novice, saj se Mura pri Gornji Radgoni ne umirja, v Međimurju pričakujejo še hujši vodni val.

Nasipi v delu Murskega Središča so v nedeljo zvečer popustili in voda grozi stanovanjskim in gospodarskim objektom, je poročala objavila hrvaška tiskovna agencija Hina.

Predsednik Međimurske županije Matija Posavec je v nedeljo zvečer za hrvaško televizijo sicer zatrdil, da so se zahvaljujoč hitremu in pravočasnemu posredovanju izognili katastrofalnim poplavam. Še naprej pa utrjujejo nasipe na Muri, saj vzdolž celotne reke čez Hrvaško velja izredno stanje protipoplavne obrambe.

poplave na Hrvaškem
poplave na Hrvaškem FOTO: Reuters

Za območje Karlovca še zmeraj velja splošna nevarnost, ki so jo razglasili v soboto. K evakuaciji so pozvali prebivalce številnih naselij ob Kolpi, je potrdil poveljnik gasilcev za karlovško županijo Goran Franković. Ob tem je poudaril, da so sicer središče mesta uspešno obranili pred poplavami.

Tudi v BiH trepetajo pred naraslimi vodami

Narasle vode skrbi povzročajo tudi v Bosni in Hercegovini. Tri občine na severu države – Gradiška, Kostajnica in Kozarska Dubica – danes pričakujejo vrhunec vodnega vala Save in reke Une. Vodostaji drugih rek se medtem umirjajo, voda pa se umika s poplavljenih predelov v občini Prijedor in drugih občinah na zahodu države.

V Srbiji poplavilo Kladovo, Negotin in Majdanpek

Ponoči je na območju padlo več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter, dežuje pa tudi danes. Narasle vode so povzročile škodo tudi na največji hidroelektrarni na Donavi, Đerdap 1, ki pa kljub temu še vedno normalno deluje, so sporočili iz elektrogospodarstva Srbije.

O težavah zaradi močnega dežja poročajo tudi iz vzhodne Srbije, od koder poročajo o smrtni žrtvi. Po poročanju srbskih medijev so poplave smrtno žrtev zahtevale v vasi Podvrška, kjer so razmere najhujše in poteka evakuacija s helikopterji.

Zaradi močnih padavin je od jutra od sveta odrezano mesto Kladovo, ki leži ob Donavi na meji z Romunijo. Narasle vode so odnesle dva mosta, ki vodita do mesta, promet je povsem ustavljen. Iz bližnjih vasi evakuirajo prebivalstvo.

Načelnik za izredne razmere na notranjem ministrstvu Predrag Marić je sporočil, da so na območju občine Kladovo in ostalih občinah, ki jih ogrožajo padavine, kot sta Majdanpek in Negotin, razglasili izredne razmere. Padavine na območju naj bi se nadaljevale tudi v torek.

Dodal je še, da kar zadeva velike reke, kot sta Sava in Donava, ne pričakujejo težav in da so v stalnih stikih s kolegi iz Hrvaške in BiH.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikeTHEbike
15. 09. 2014 21.59
-2
Mogocna sava??? Mogocen je recimo nil...ne pa ta potok!!!
Poisonivy
16. 09. 2014 10.50
-1
Potok je v kranju ja, a si bil kdaj v Beogradu?
Fika Armel
15. 09. 2014 18.12
+3
brišeš pa hitro to ti pa grata