Črna kronika

Pozor, motoristi na cestah!

Ljubljana, 01. 04. 2008 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti opozarjajo na začetek motoristične sezone in napovedujejo poostren nadzor ter dodatna izobraževanja.

Predstavniki sektorja za prometno varnost v Upravi uniformirane policije so na novinarski konferenci predstavili načrtovane aktivnosti policije za izboljšanje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil.

Policija opozarja na začetek motoristične sezone. Vozniki naj bodo previdni, motoristi pa naj poskrbijo, da bodo čim bolj vidni.
Policija opozarja na začetek motoristične sezone. Vozniki naj bodo previdni, motoristi pa naj poskrbijo, da bodo čim bolj vidni. FOTO:

Višji policijski inšpektor Boštjan Smolej je dejal, da vozniki avtomobilov ob začetku sezone še niso vajeni motoristov, zato naj bodo le-ti na začetku bolj previdni. Motoristi pa naj poskrbijo, da bodo čim bolj vidni.

Po podatkih policije je leta 2006 na slovenskih cestah umrlo 54 voznikov enoslednih motornih vozil ali 20,6 odstotka vseh umrlih, hudo telesno poškodovanih pa je bilo 257 voznikov enoslednih motornih vozil ali 21,1 odstotka vseh hudo telesno poškodovanih. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč voznikov motornih koles je bila neprilagojena hitrost, najpogostejši čas pa konec tedna.

Na policiji so poudarili, da gre pri motoristih za kategorijo prometnih udeležencev, ki so in bodo iz leta v leto vse bolj navzoči na slovenskih cestah, po drugi strani pa je motorno kolo med uporabniki trenutno predvsem sredstvo zabave, in ne prevoza samega. Poleg tega se v tej kategoriji udeležencev v cestnem prometu pojavljajo posamezniki z odklonilnim odnosom do avtoritete in pravil. Njihovo ravnanje pa največkrat neupravičeno 'meče slabo luč' tudi na vse druge.

Smolej je zato napovedal več nadzora nad mopedi, predvsem v začetnem času. Preverjali bodo uporabo varnostnih čelad in opreme, lastnikom pa odvzeli tudi morebitne predelane motorje. Poleg nadzora pa bodo tudi avtošole v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve organizirale dodatna izobraževanja za motoriste.

Ob koncu so policisti podali še nekaj nasvetov za motoriste. Pred vožnjo naj preverijo zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejejo. Hitrost in način vožnje motornih koles naj še posebej prilagodijo v prvih minutah dežja. V levih ovinkih naj se izogibajo sredinske črte, sicer je njihova glava tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet. Če nimajo ABS zavor, pa naj v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajo na talnih označbah. Predvsem v ovinkih naj se motoristi izogibajo asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scoop
02. 04. 2008 18.34
-1
Zanimivo... Prav opozorilo... Motorji na cesti... :) Kaj pa ce bi njih kdo oozoril, da so tudi ostali na cesti ? :)
Tonček Balonček
02. 04. 2008 12.56
Enosledna vozila, ha, ha! A tricikel je pa trosledni? Koliko sledna je pa konjska vprega, osem verjetno, če vleče en konj, lahko pa tudi dvanajst ali več? Traktor je običajno štirisleden, dve ožji in dve širši sledi! Takšno "izvirno" terminologijo si lahko izmislijo samo na ministrvu za noranje zadeev, našem ali pa kje zunaj, saj je vseeno!
ARON2
01. 04. 2008 18.14
24 ur jaz na vašem mestu bi si nad vašo stranjo globoko zamislil kajti gledanost bo zagotovo manjša !
Uporabnik275774
01. 04. 2008 15.49
keri obupen izgled strani.. Mi je grozen, podoven je zdaj večerovi strani.. grozno...!!! Dajte star izgled nazaj,ki je bil dost boljši in je takoj pritegno, ta zdaj me prav odvira od vaše strani..:S