Domača scena
Oglas

Pozor! Nevarna plesen je na pohodu! Uničite jo še pred prazniki!

Ljubljana, 20. 12. 2016 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Zadnje dva tedna je naš klicni center zasut s klici na pomoč. Kličejo nas obupani ljudje, ki povsod po stanovanju opažajo rumene lise, na stenah zelene ali črne pike, pod posteljo, za kavčem, v omarah ter po vogalih pa velike čisto črne površine groznega vonja.

 

Kaj naj storimo, je najbolj pogosto vprašanje. Prihajajo najlepši prazniki, ob nas bo družina, stari starši ter prijatelji, nas pa je napadla plesen. Pomagajte!

Ker so prazniki pred vrati, za večje sanacije ni več časa, zato vam Robert Širnik, direktor razvoja v Mediteranskem inštitutu za monitoring svetuje hitri ukrepe za postopke v sili, da torej zatiramo plesen z učinkovitimi priročnimi sredstvi in to TAKOJ, še preden se družina zbere ob praznični večerji.

Robert Širnik, direktor razvoja v Mediteranskem inštitutu za monitoring
Robert Širnik, direktor razvoja v Mediteranskem inštitutu za monitoring FOTO: Plesen

»Vsakemu, ki pokliče naš klicni center v teh predprazničnih dneh svetujem, da naj takoj začnejo z zatiranjem plesni, da ne bodo ogrožali svojih ljubljenih. Četudi nimate časa za beljenje – uničite živo plesen, ne bo lepše, bo pa plesen takoj uničena in bo zrak neprimerno boljši. In naš izdelek Stop plesen je za to idealen«.

Hitri ukrepi za sanacijo plesni še pred prazniki:

Lociranje problema

Plesen najpogosteje zaznamo vizualno, kot liso na steni. Stene začnejo spreminjati barvo, kar se najprej vidi kot temnejše majhne zelene ali črne pikice, ki pa postopoma prerastejo v zeleno ali črno površino. Plesen zaznamo tudi po zatolhlem vonju, ki pri veliko ljudeh sproži kašelj, alergije in še vrsto drugih simptomov. Najbolj pogosto se plesen pojavi na severni steni, v vogali, na stenah zastekljenih balkonov, nad okni, za radijatorji, za omarami, kavči, pod posteljami, na spodnji strani jogija, v omarah, pa tudi na oblekah, usnjenih predmetih, v kuhinjskih elementih pod umivalnim koritom, v vežah in tudi v kleteh.

Ukrepi

Takoj, ko plesen opazimo, jo je potrebno uničiti. Prvo si morate priskrbite sredstvo, ki bo učinkovito, obenem pa bo tudi varno in v prostoru ne bo puščalo močnega in neprijetnega vonja. Za hitro, varno in uspešno uničevanje plesni, vam zato svetujem naš izdelek Stop plesen, izjemno učinkovito sredstvo za sprotno uničevanje plesni in maksimalno upočasnitev nastanka oziroma ponovnega razvoja plesni. Powersept Stop plesen uporablja pri svojem delovanju posebej razvito, švicarsko patentirano obliko stabiliziranega vodikovega peroksida, ki mu dodani srebro ioni zagotavljajo podaljšano delovanje, poleg vsega pa je tudi je bio razgradljiv, brez vonja in po delovanju razpade na vodo in kisik.

Ko ste si priskrbeli sredstvo, pa brez odlašanja, poškropite vsa mesta kjer ste odkrili plesen, vključno s kopalnico in WC. Pustite delovati vsaj 2 do 4 ure, še bolje pa do do 50 ur, tako da poškropite in pustite delovati, torej ne brišete sredstva s površin.

Stop plesen v najkrajšem času pobije klice plesni in tako ščiti vas, vaše otroke in hišne ljubljenčke.

Sedaj, ko ste pustili sredstvo delovati na področju plesni, pa sledijo naslednji ukrepi. Prvo si roke zaščitite z rokavicami, dihala pa vsaj s preprosto ličarsko masko. Zaščite ne potrebujete zaradi sredstva samega, temveč zaradi nevarne plesni, ki jo boste odstranili iz površine, kot sledi v nadaljevanju.

Nato z gobico ali strgalom odstranite vidno plesen iz površine. Potem ponovno poškropite s STOP PLESEN in pustite delovati vsaj 4 ure. Po delovanje, lahko steno, če se je tam nahajala plesen, tudi pobelite in bo estetko lepše, če pa vas madež ne moti, pa ni potrebno, plesen ste uničili, zato ni več nevarna vam, vaši družini in hišnim ljubljenčkom. Po enem tednu, ko se stena presuši, ponovno posprejajte najbolj prizadeta mesta, da uničite spore, ki so prosto lebdele in ki se že poskušajo ponovno zasidrati na stara mesta. Tako jih boste pobili, hkrati pa ustvarili tenek zaščitni film, ki ga boste po potrebi obnavljali na 3 do 4 tedne v zimskem času in v drugih letnih časih kadar vlaga v prostoru presega 60%.

Stop plesen zanesljivo uniči plesen, ki jo poškropite. Ima aktivno delovanje več kot 70ur, na steni oziroma pohištvu pa ustvari zaščitni film, ki izjemno neugodno vpliva na sposobnost plesni, da se ponovno razvije. Sredstvo ni rakotvorno, ker ne uničuje ali moti vaših genov in hormonov, tako da ga lahko po potrebi uporabljate zelo pogosto v kolikor je to potrebno. Nima dražečega vonja in barve, zato ne moti vaših dihalnih poti in ga ni potrebno izpirati ali brisati. Tako lahko uničite plesen brez da bi morali zapuščati prostor.

Delovanje izdelka v praksi. V določenih primerih vam bela pena naznanja, kje vse se je plesen nahajala.
Delovanje izdelka v praksi. V določenih primerih vam bela pena naznanja, kje vse se je plesen nahajala. FOTO: Plesen

Ko ste plesen na tak način sanirali, pa lahko mirno javite svojim najbližjim, da vas obiščejo čez praznike. V prazničnih dnevih boste veliko doma, s količino ljudi, pa se veča tudi vlaga v prostoru, več se bo tudi kuhalo, pralo in tuširalo, zato je pomembno, da se na to obdobje še dodatno pripravite. Tako se boste počutili bolje in prijetneje. Mogoče pa celo izginejo tudi tisti čudni glavoboli in vztrajno žgečkanje v grlu, ki vas vseskozi sili na kašelj, čeprav niste prehlajeni.

Plesen je izredno nevarna za naše zdravje

Znanstveniki zadnja leta ugotavljajo, da je plesen bistveno bolj nevarna, kot smo mislili. Celo smrtno nevarna. Plesen je povzročitelj stotin bolezni, ki jih potem bolj ali manj uspešno zdravimo, ne da bi se vprašali kje je pravi vzrok. Mnogi se s težavami sprijaznijo, saj zdravila pomagajo samo kratek čas,ali pa sploh ne, kar je logično, saj nismo odklonili primarnega vzroka za težave. Tako stanje pa lahko vodi tudi v depresijo in mnoge druge probleme. Plesen napada naša dihala, živce in hormone, simptome pa zlahka zamenjamo z drugimi boleznimi in povzročitelji.

Da bi se izognili vsem težavam, ki jih plesen prinaša, vam zato resnično svetujemo, da pozorno pregledate vaše stanovanje ali hišo, saj se spore plesni prenašajo po zraku ali preko oblačil, pa tudi preko sesalnika, zadržujejo pa se celo v pralnem stroju. Najdemo jih tudi pod posteljo, za omaro, na bočnih straneh hladilnika ali na tesnilu hladilnika, še posebej pa so plesni izpostavljene spalnice oziroma otroške sobe, saj so navadno locirane na severni strani bivalnega prostora. In če kjerkoli na teh mestih najdete plesen, nemudoma začnite z uničevanjem.

Primer črne plesni
Primer črne plesni FOTO: Plesen

Zakaj plesen sploh nastane?

Posebno PRAZNIČNO DARILO za bralce portala 24ur. Vsi, ki kupite izdelek Stop plesen, v času objave članka, prejmete zraven tudi posebno sredstvo Powersept Mobile, ki učinkovito uničuje bakterije in viruse na ekranih vaših tabličnih računalnikov in telefonov.

Plesni so v omejenem številu prisotne povsod. Najdemo v skoraj vsakem stanovanju ali poslovnem objektu. Primarnih vzrokov za razvoj plesni je lahko več in jih je včasih težko točno določiti. Gre za kombinacijo nepravilne gradbene zasnove, kot recimo zamenjava oken na starih stavbah, napak pri gradnji posameznih konstrukcijskih elementov ali celotne stavbe, pa tudi nepravilnega prezračevanja in ogrevanja ter tudi neustreznega režima uporabe prostora.

Plesen je torej vseskozi prisotna v našem življenjskem okolju, vendar navadno v omejenih količinah. Ko pa se ustvarijo primerni pogoji, lahko v trenutku izbruhne do nepričakovanih razmer. To trditev rad ponazorim s primerom kruha. Čeprav nikjer v kuhinji ne zaznavate plesni, se bo še tako svež in hrustljav kruh v nekaj dnevih splesnel, če ga zaprete v nepredušno vrečko. Če pa kruh pustite na zračnem mestu, kjer lahko odda vso odvečno vlago, pa se bo samo posušil. In popolnoma enako je v naših stanovanjih ali hišah. Plesen je že tam, samo čaka na ugodne pogoje.

Dober primer je tudi primer z zamenjavo oken in posledično plesnijo. Veste koliko ljudi poroča, da se jim je pojavila plesen takoj za tem, ko so stara okna menjali z novimi. Seveda je to nekako logično. Stara okna niso več tesnila, zato smo prostore ali sobe vede ali nevede zračili, potem pa okna zamenjamo s sodobnimi, ki pa sicer dobro tesnijo, a porušijo krhko ravnotežje in že smo soočeni s plesnijo.

Tipična črna plesen, ki je nastala kot posledica menjave oken na starejši stavbi
Tipična črna plesen, ki je nastala kot posledica menjave oken na starejši stavbi FOTO: Plesen

Plesen se uspešno in hitro prenaša tako, da se spore plesni s kroženjem zraka prilepijo na gostitelja, ki je lahko človek ali žival, ter se tako hitro razširijo po vseh prostorih. Ko začne plesen resno poseljevati naše domove, lahko to postane izjemno nevarno za zdravje. Že majhna količina trosov plesni lahko sproži alergično reakcijo, medtem ko lahko večja količina poškoduje pljuča, ožilje dihal, notranje organe, nekatere raziskave pa celo povezujejo plesen z nastankom raka.

Poskrbite tudi za hišne ljubljenčke

Še posebno je pomembno, da pred plesnijo obvarujete tudi vaše domače živali, saj se gibljejo in zadržujejo večinoma pri tleh, njihov kožuh pa je pravi magnet za pobiranje prahu in prašnih delcev v katerih so med drugim lahko tudi klice plesni. Tako klice plesni pristanejo na njihovih kožuhih, žival pa jih s tem, ko se čisti in liže, nevede zaužije in s tem tvega razvoj najrazličnejših bolezni in slabega počutja. Izdelek Stop plesen 99,99% uniči klice plesni in tako pomaga zaščititi tudi najbolj občutljive prebivalce našega doma.

Na izdelek nudimo 100% garancijo!

Ker v naše izdelke 100% zaupamo in verjamemo, pa nudimo tudi 100% garancijo, kar pomeni, da če z izdelkom niste zadovoljni, ga lahko kadarkoli vrnete, tudi, če ste ga že uporabili in vrnili vam bomo kupnino. To je politika našega podjetja, ki jo sam močno podpiram in zagovarjam, saj nikakor ne želim nikogar zavajati in mu obljubljati rešitev za katere pa se izkaže, da ne pomagajo.

Poskrbite tudi za preventivo

Mnogi se nevarnosti plesni niti ne zavedajo, dokler je ne vidijo s prostim očesom, saj je vlaga (kondenz) na steni s prostim očesom pogosto nevidna. Na steklu kondenz takoj opazimo, tudi če ga je čisto malo, na steni pa tega ne zaznamo. A je tudi najbolj tenek sloj kondenza že odlična podlaga za takojšnji razvoj plesni. Zato uporabnikom v jesenskih in zimskih mesecih, ko pritisne mraz in se zunanje stene lahko zelo ohladijo, večkrat svetujem, naj vsaj enkrat ali pa dvakrat tedensko preventivno razpršijo sredstvo na vsa mesta, kjer samo sumijo, da bi se plesen lahko razvila ali pa se je že, zvišajo pa naj tudi ogrevanje ter redno prezračujejo prostore. Izdelek Stop plesen lahko tako uporabljate vse dokler ne odpravite primarnega vzroka, zaradi katerega se plesen sploh pojavi in na takšen način varno poskrbite za svoje zdravje, zdravje vaših otrok, hišnih ljubljenčkov, hvaležno pa vam bo tudi okolje.

Za več o plesni in naročilu izdelka pa kliknite TUKAJ. www.stop-plesen.si

Za kakršne koli dodatne informacije pa lahko pokličite tudi g. Širnika in sodelavce na telefon 041 612 794. V teh prazničnih dneh pa vam obenem želimo tudi mirne in vesele praznike v objemu najbližjih.

Naročnik oglasa je Natura Tim

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3