Erjavec: Ko bomo imeli celovito informacijo, bomo Kitajski odgovorili z diplomatsko noto

Preiskovalni sodnik je za šest osumljenih v zadevi klicni centri odredil pripor. Kitajska po podatkih ministrstva za pravosodje še ni zahtevala izročitve Tajvancev, aretiranih v nedavni kriminalistični akciji. Zgodil se je zaplet v policijskih postopkih, zato je MZZ zahtevalo poročilo od policije, da se pojasni razlog, pa je povedal minister Erjavec.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Potem ko so v nedeljo s kitajskega veleposlaništva v Ljubljani sporočili, da je Kitajska pozvala Slovenijo, da ji izroči vse tajvanske kriminalce, ki so jih aretirali v kriminalistični akciji v zvezi z nezakonitimi klicnimi centri, so na ministrstvu za pravosodje povedali, da Kitajska tega uradno še ni zahtevala.

Postopek izročitve oseb, za katerimi je sodišče ene države odredilo mednarodno tiralico in so bile prijete v drugi državi, ki ni članica Evropske unije, je urejen z dvostranskimi oziroma večstranskimi sporazumi, ki urejajo pogoje in postopek same izročitve, so pojasnili.

Preiskave v Ljubljani

Kitajska po podatkih ministrstva za pravosodje še ni zahtevala izročitve Tajvancev, aretiranih v nedavni kriminalistični akciji. (Foto: POP TV)

Po njihovih besedah po prijetju iskane osebe država prijetja obvesti o tem državo, ki je za osebo razpisala mednarodno tiralico, in ji določi rok, v katerem mora posredovati prošnjo za izročitev in ustrezno izročitveno dokumentacijo. Po prejemu prošnje za izročitev se postopek izročitve vodi skladno z mednarodnim sporazumom, katere podpisnici sta obe državi, ali na podlagi načela vzajemnosti v primeru, da takega sporazuma med državama ni, ter skladno z notranjimi pravili kazenskega prava države, ki odloča o izročitvi.

Odločanje v postopku izročitve je dvofazno, saj odločitvi sodišča o izpolnjevanju pogojev za izročitev sledi še odločanje ministra za pravosodje, ki odloča o dovolitvi izročitve. Če zaprošena država ugotovi, da so izpolnjeni pogoji za izročitev iskane osebe, o tem obvesti državo prosilko, to pa je tudi osnova za nadaljnje dogovore obeh držav o predaji iskane osebe. Predajo osebe, katere izročitev je bila dovoljena, izvede ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, v sodelovanju z organi izvršitve države, ki dovoli izročitev, so še navedli na ministrstvu.

MZZ bo zahtevalo poročilo od policije

Zunanji minister Karl Erjavec je k temu dodal, da Slovenija spoštuje načelo ene Kitajske. Zgodil se je zaplet v policijskih postopkih, zato je MZZ zahtevalo poročilo od policije, da se pojasni razlog. Ko bodo imeli celovito informacijo, bo MZZ odgovorilo Kitajski z diplomatsko noto, je dodal.

"Več pa ne morem komentirati, ker je to zadeva, ki je v celoti v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve oziroma policije. Tudi kar se tiče izročitev, to je vprašanje, ki sodi v pristojnost ministrstva za pravosodje," je še povedal Erjavec.

Ob tem je zagotovil, da ko bodo imeli celovito informacijo o dogajanju, bo MZZ v skladu s svojimi pristojnostmi odgovorilo Kitajski z diplomatsko noto. Na vprašanje, kdaj pričakuje celovito informacijo, odgovarja, da je to odvisno od organov, odgovornih za zaplet.

Govoriti o poslabšanju odnosov med Kitajsko in Slovenijo je po Erjavčevih besedah preuranjeno. Najprej je treba počakati, kaj bo prineslo poročilo policije in ministrstva za notranje zadeve, potem pa bodo lahko ocenili, ali so navedbe iz kitajske diplomatske note pravilne, je pojasnil.

"V tem trenutku je nemogoče kar koli komentirati. Je pa to zadeva, ki sodi v pristojnost policije, tako da MZZ ni pristojno za takšne odgovore, zato ker tudi nismo seznanjeni s policijskimi in drugimi postopki," je še izpostavil minister.

Za šest osumljenih odredili pripor

Šest osumljencev kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, ki so povezani z nezakonitimi klicnimi centri, so že privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku. Ta je zanje odredil pripor, so pojasnili na Policijski upravi Maribor.

Na vprašanji o žrtvah trgovine z ljudmi in o krajih nezakonitih klicnih centrov na mariborski policijski upravi niso mogli odgovoriti zaradi interesa nadaljnjih postopkov in zaščite oškodovancev.

Spomnimo

Kot smo že poročali, so slovenski kriminalisti v četrtkovi kriminalistični preiskavi več nezakonitih klicnih centrov po Sloveniji identificirali 32 žrtev trgovine z ljudmi azijskega porekla.

Sprva so pridržali devet oseb, od tega jih je šest ostalo v pridržanju. Med njimi sta dva Slovenca in štirje tuji državljani azijskega porekla, so v petek povedali na policiji.

Na kitajskem veleposlaništvu so v nedeljo poudarili, da pri osumljencih ne gre za žrtve trgovine z ljudmi ali ilegalne priseljence, ampak goljufe.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 46
 
pbr 23.01.2018 12:02:31
Kot slišim kahla rine še v drug kravjek, sedaj nas bo sprl še z Izraelom, kar pa bo imelo velike posledice.
Več komentarjev