Črna kronika

Zaslišanja trajala okoli 20 ur

Ljubljana, 28. 05. 2010 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./V.L./E.P.
Komentarji
28

Zaslišanja v akciji Balkanski bojevnik so končana. Osem osumljenih je v priporu na Povšetovi, trije so v hišnem priporu. Dva sta na prostosti. Odvetniki nekaterih osumljenih so se zoper pripor že pritožili.

Osem osumljenih je v priporu na Povšetovi, trije so v hišnem priporu. Dva sta na prostosti.

Po štirih dneh od aretacij in razbitja domnevne slovenske narko mreže so se danes zaslišanja osumljenih končala. Zaslišanja so trajala vsega skupaj okoli 20 ur, osumljene je zasliševalo sedem sodnikov. Pred preiskovalnega sodnika so danes stopili še trije osumljeni. Za dva je preiskovalni sodnik odredil pripor, za tretjega pa sodišče še ni dalo informacij.

V sredo je bilo zaslišanih šest oseb. Za vse so odredili pripor, tudi za domnevnega vodjo slovenskega narkokartela Dragana Tošića. Včeraj so nato zaslišali še pet osumljencev. Dve osebi so izpustili, za dva osumljenca je preiskovalni sodnik odredil hišni pripor, enemu pa je odredil pripor. Poleg Tošića so znana tudi nekatera druga imena pridržanih. Preiskovalni sodnik je odredil pripor še za Dragana Belkaša, Resada Madžuka in Anesa Selmana, dva Primorca – Valterja Abramoviča in Tadeja Poljaka – pa je izpustil na prostost.

Policisti pred lokalom Le Petit v Ljubljani
Policisti pred lokalom Le Petit v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja

Po neuradnih podatkih Dela in Večera so se pod drobnogledom znašli tudi Miralem in Mirzet Lucević, Peter Khermayer, Suzana in Jakob Remškar, Robert Šabić, Boštjan Kopčič, Dejan Zupan, Marko Bublić, Džemali Mandjuka, Sandra Udrih in Zdenka Kondič.

Zoper pripor so se pritožili odvetniki Dragana Tošića, Dragana Belkaša, Jakoba Remškarja Miralema Lucevića in Anesa Selmana.

Osebe, zoper katere bil odrejen pripor oziroma hišni pripor, imajo možnost pritožbe zoper sklep preiskovalnega sodnika, in sicer v roku 24 ur, ko jim je bil sklep vročen. O pritožbah odloča izvenobravnavni senat, in sicer v roku 48 ur od prejema pritožb. "Včeraj sta bili zoper sklepa o priporu vloženi dve pritožbi, danes do 9. ure pa ena. Pritožbe bodo v najkrajšem času posredovane v odločitev izvenobravnavnemu senatu," so še dodali na Okrožnem sodišču. Izvenobravnavni senat sklep preiskovalnega sodnika lahko potrdi, lahko pa pritožbi ugodi in pripor odpravi, sklep pa razveljavi in pošlje v ponovno odločanje preiskovalnemu sodniku.

Spomnimo ...

Dokler zadeva še ni na sodišču, pripor lahko traja maksimalno šest mesecev - za en mesec ga odredi preiskovalni sodnik, za dodatna dva meseca izvenobravnavni senat sodišča, za nadaljnje tri mesece pa vrhovno sodišče. V tem času mora biti vložena obtožnica, po vložitvi le-te pa pripor lahko traja še največ dve leti.

Kot je znano, so policisti v torek zaradi nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in posedovanja orožja pridržali 14 ljudi, med njimi tudi lastnika lokalov Le Petit in Randevu Tošića, ki ga sumijo, da naj bi vodil slovenski narkokartel.

Med kriminalistično preiskavo so na območjih policijskih uprav Ljubljana in Kranj opravili več kot 30 hišnih preiskav, v sredo pa so s hišnimi preiskavami nadaljevali na območju Policijske uprave Koper.

Po navedbah PU Ljubljana preiskujejo organizirano hudodelsko združbo z mednarodnimi razsežnostmi, ki ni delovala le na območju Slovenije, z izvrševanjem kaznivih dejanj pa so si pridobili zelo veliko premoženjsko korist. Kriminalisti so namreč med preiskavo zasegli orožje in prepovedano drogo.

Akcija odmeva tudi v tujini 

Tošiću je preiskovalni sodnik odredil mesec dni pripora.
Tošiću je preiskovalni sodnik odredil mesec dni pripora. FOTO: POP TV

O aretaciji so poročali tudi številni hrvaški in srbski mediji. Po informacijah srbskega časopisa Blic naj bi Tošićevi sodelavci tihotapili prepovedano drogo v Italijo, Španijo in Avstrijo. Na trg zahodne Evrope naj bi mesečno prodali več kot 200 kilogramov kokaina. Tošić naj bi sodeloval še s 15 ljudmi, vsi osumljeni pa naj bi pogosto potovali v Južno Ameriko in Afriko, kar nakazuje, da so bili neposredno vključeni v nakup in prevoz kokaina.

Policijska akcija je potekala v sodelovanju s srbskimi organi pregona, saj naj bi šlo za člane narkokartela pod vodstvom Darka Šarića, ki naj bi z ladjami iz Južne Amerike preko Balkana dobavljali kokain v Evropo. Šarića poleg tega sumijo tudi številnih likvidacij, večinoma v kriminalnem podzemlju. Vpleten naj bi bil tudi v zloglasni umor Miša Vujičića, enega od domnevnih šefov črnogorske mafije v ljubljanskem hotelu Lev leta 2003.

Prav danes so novinarji srbskega časopisa Blic objavili podatke, ki naj bi dokazovali "Šarićevo vpletenost v posle slovenskega podjetja Slovenijales in srbske banke Jugobanka".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turboflex
30. 05. 2010 15.57
res je ja stalno pade use skup u vodo ker pred roko pravice pride beseda na dan in tu se vid kdo laze kdo ne !
Nandadevi
29. 05. 2010 15.06
Vsem je jasno, da kriminal te vrste, brez državnega sponzorstva, spodbujanja in tolerance ne deluje. Ponavadi za vsakih par deset ton droge najdejo osla z pol kile potem pa predstava za tiskn bombastični naslovi ravno tak pristop pa še kolajna iz pleha in dve na plleh muzki.. To piše na platnici knjige država in manipolacija z državljani.
Brabus
29. 05. 2010 13.03
Na žalost, so naši organi pregona prebutast za slovenske odvetnike,in vse bo padlo v vodo.
hot125
29. 05. 2010 13.03
Iz te moke žal ne bo kruha,ker je naši policiji še iz časov bivše juge pa tudi sedanjem času, prioriteta pregon in prisluškovanje političnih nasprotnikov,nikakor po ne za kriminal velikih razsežnosti kot je naprimer kriminal belih ovratnikov,odkrivanje velikih narkoposlov,korupcije politikov,divje lastninenje še iz 90 let pa do danes.
OGDRINA
28. 05. 2010 22.17
sam da vm povem kaksn KRISTIJAN GOLUBOVIČ to ti je mafija k delajo ampak noben ni vedu za njih do zdej....kristijan ne rečem si to kr si ampak kje si pa bil 10 -15 let nazaj si se skrivu k je bilo povno mesto mafijašev a zdej k so vsi zaprti pomrl si se pa malo preveč dvignil
ephor1
28. 05. 2010 21.40
TimTitan: najprej Srbska obveščevalna je BIA Prisluh se ne sme opravljati, če za to ni odredbe pristojnega sodišča (ne odločbe), nesmisel bi bil, da bi Policija izvajala prislihe brez odredb in na podlagi teh pridobila odredbo za hišne preiskave??? Vsi policaji bi bili kazensko preganjani in brez lužb, vključno s sodniki, ki bi nato izdali odredbe za preiskavo. Okoli izkupička: lahko, da niso odkrili prave lokacije, pa tudi ne moreš pričakovati razkritja nekaj ton koke v slo, ker je pač tukaj toliko naenkrat nikoli ni.
PLUTARH
28. 05. 2010 21.04
DEA, BIS (srbska obveščevalna), SOVA Policija RS = 14 priprtih in 30 hišnih preiskav po Sloveniji, kjer naj bi našli tri kose orožja, strelivo, 180g mamil?!?!?! NI KAJ, ZELO DOBER IZKUPIČEK! Rad bi zvedel več o stanovanjih oz. hišav v Italiji. KLJUČNA ZADEVA: ali so prisluhi DEA ( CIA), SOVA, BIS na podlagi katerih je Policija RS domnevno utemeljila 'utemeljene razloge za sum' (dokazni standard za hišno preiskavo) dopustni pred slovenskim sodiščem? Ali so prisluhi zakoniti (pridobljeni na podlagi odločbe sodišča)? TO BO ŠE ZELO ZANIMIVO!
PLUTARH
28. 05. 2010 20.50
"Policisti in kriminalisti so sicer spisali več kot 100 strani dolgo ovadbo, na podlagi katere je nato državno tožilstvo začelo več kot 30 hišnih preiskav, ki pa po prvih neuradnih podatkih niso bile najbolj uspešne - zasegli naj bi le tri kose orožja, nekaj nabojev in približno 180 g kokaina in heroina. Tošiću naj bi sicer zasegli tudi računalnik, več prenosnih telefonov in manjšo količino denarja, poročajo mediji, policija pa o rezultatih preiskave za zdaj molči. " ŽALOSTNO, ČE JE TO RESNIČNO!
yerbas
28. 05. 2010 20.07
Iz 24UR: Bi morali spremeniti zakonodajo? Ja, bi, seveda, točno to: Špecaste policaje in novinarje ki trosijo tovrstne novice zamenjati s sposobnejšim in jim povečati plače
terminator007
28. 05. 2010 20.06
to sem čakal, da tegale zaprejo... saj sem vedu..
Nandadevi
28. 05. 2010 19.51
In sedaj so se dogovorili, polidajem nič redne ure sodnikom, zapisnuikarjem in ostalim ob stotih tožbah, ovadbah pritožbah plačane vse nadure z dodatki to plačajo tako oni, ki nič ne štejejo to so delavci. Odvetnike, priče izvedence plačajo kriminalci. Kolise teater in režijo plačajo davkoplačevalci. Odškodnine pa v javni dolg.
yerbas
28. 05. 2010 19.18
Kako ste ponosni "na povčetovo", kekci Osebno je bolje biti tiho zaradi sramote naroda Se vidi kdo je boječ, enozobe..... in za uspešnost čvekavastih postav zakona
ku-ac
28. 05. 2010 17.20
Lej ga CRNI zaprt, pa bi reku da tip mravlce nebi pohodu... ma sam zašite to bando mamilarsko
Bonie3
28. 05. 2010 17.16
Naslov:"še trije na povšetovo"....a 2 dobila hišni pripor... kr neki pišete...
g-star
28. 05. 2010 17.07
J.P. manjka kriminalisti božji!!!!
korencek3
28. 05. 2010 16.57
Kakšna je razlika med narko mafijo in politično mafijo ? Prvi se kao skrivajo ,drugi pa pokončno hodijo v kravatah NOBENE
JanezNovakJohn
28. 05. 2010 15.26
Tej sodergi je težko priti do konca. Sama represija ni dovolj. Odstraniš pet pride novoh pet. Zasvojenci nujno potrebujejo in plačajo. Pokvarjenci ki radi zaslužijo zopet nastopijo . *Predlagam legalizacijo droge v drogilnicah. Zastonj kvalitetno odmerjena droga z vso higieno in pomočjo, če jo kdo želi, bo eliminirala dilerje. Ne bo jih več. Dilanje ne bo več mogoče in ne smiselno. Napeljevat otroke v drogo bo brez veze. Samo inovativen pristop je potreben za odstranite te rak rane.
X-XY
28. 05. 2010 13.08
Mene pa zanima, kaj ima od tega vsega Čeferinova pisarna.!
finec
28. 05. 2010 12.32
Pri takem denarju je imuniteta zagotovljena.
am_staff
28. 05. 2010 12.13
Takoj z nastopom advokatov se je pomembnost posameznikov v narkomafiji zmanjšala na minimum. Vse naj izpusti preiskovalno sodstvo, da bodo lahko na prostosti čakali na sodno odločitev in da bodo lahko ustrahovali priče ter si tako ustvarili ugodne pozicije in zmanjšali morebitno krivdo. Denar kriminala je vsemogoč in ni subjekta ali pa jih je zelo malo, da pred njim ne klonijo.