Črna kronika

Zaradi umora socialne delavke že odstavili načelnika policije v Đakovem

Zagreb, 10. 07. 2019 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaška policija je nadaljevala s preiskavo okoliščin grozljivega umora socialne delavke v Đakovem na Hrvaškem. Ugotovili so, da so 61-letnika zaposleni na centru za socialno delo že pred umorom socialne delavke prijavili policiji zaradi verbalnega nasilja.

Načelnik Osječko-baranjske policijske uprave Ladislav Bece je dejal, da so sprožili disciplinske postopke proti štirim policistom policijske postaje v Đakovem, s položaja pa so takoj umaknili tamkajšnjega načelnika.

Policijski nadzor je pokazal, da so policisti v Đakovem 17. maja prejeli pošto z obvestilom centra za socialno delo o pogostih prihodih osumljenca in njegovega očeta v prostore centra, ki sta med tem izvajala verbalno nasilje. Hkrati so policiste obvestili, da razpolagajo z informacijami o posedovanju orožja. "Po pregledu dokumentacije smo ugotovili, da policisti niso izvedli nobenega uradnega ukrepa," je razkril Bece.

Umor socialne delavke na Hrvaškem
Umor socialne delavke na Hrvaškem FOTO: dnevnik.hr

Potrdil je, da je bilo v celotni zadevi storjenih veliko policijskih napak, zaradi česar je s položaja odstavil načelnika policije Rudolfa Kolarića.

"Po prejetem poročilu sem sprejel odločitev o uvedbi disciplinskega postopka proti štirim policistom policijske postaja Đakovo, načelnik policije in policist, ki je bil odgovoren za primer, pa sta morala danes zapustiti svoji delovni mesti. Zaradi suma storitve resne kršitve uradne dolžnosti smo sprožili zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka," je dejal.

Opozoril je, da lahko v takšnih primerih policiste doletijo finančne globe ali celo prenehanje delovnega razmerja. Dodal je, da je preiskava v teku ter da za zdaj še ne more govoriti o motivih osumljencev.

"Policisti bi morali biti bolj angažirani, ker cilj policije je, da zaščiti državljane. Ne moremo si privoščiti opustitve dolžnosti, zlasti ko gre za človeška življenja."

Nove podrobnosti okoliščin dogodka je razkrila tudi hrvaška Nova TV. "61-letnega morilca so priprli, jutri zjutraj pa bo zaslišan na okrožnem državnem tožilstvu v Osijeku. Ker nima svojega odvetnika, mu bo ta dodeljen po uradni dolžnosti."

Policija še vedno išče odgovore na vprašanje, ali je imel 61-letnik pri zločinskem dejanju kakršnokoli pomoč. Pomembno vprašanje namreč je, kje je možakar dobil nezakonito pridobljeno orožje.

Potem ko je v Đakovem odjeknila novica o hudem zločinu je župan mesta Marin Mandarić sporočil, da bo jutri dan žalovanja. Svojcem umorjene je izrazil sožalje, hkrati pa izrazil tudi upanje, da bi 35-letni pravnik, ki ga je storilec ustrelil v glavo, preživel in si opomogel, saj ga tudi osebno pozna.

Na dan pa so prišle še druge podrobnosti včerajšnjega dogodka. Po poročanju Večernjega lista je 61-letnik včeraj okoli 12.15, tako kot skoraj vsak dan, vstopil v poslopje CSD. Pozdravil je varnostnika in vstopil v tretjo sobo za varnostnikom. Tam ga je pričakala socialna delavka, ki ga je dobro poznala, saj je bila njegova skrbnica. Storilec je izvlekel pištolo in ustrelil. 51-letnica je bila na mestu mrtva. Ko je zaslišal strel, je na hodnik pritekel 35-letni pravnik. Takoj ko ga je storilec zagledal, je pištolo uperil tudi vanj in ustrelil. Tudi pravnik je padel na tla, vendar je še kazal znake življenja.

"Steci po prvo pomoč," so kričali delavci, vratar pa je stekel, ne da bi sploh vedel, kaj se je zgodilo. V tej paniki je storilec odšel iz zgradbe, na cesti odvrgel torbico, sedel na kolo in se odpeljal. Motiv zločina za zdaj še ni znan, domnevno pa naj bi storilec včeraj obiskal zemljiškoknjižni oddelek v Đakovem in tam grozil zaposlenim. Po poročanju časnika bi storilec moral podedovati neko nepremičnino, vendar mu je na zemljiškoknjižnem oddelku sodišča niso želeli vpisati zaradi njegove poslovne nesposobnosti. Napotili so ga na CSD, saj so se bali, da se bo vrnil k njim, naj bi povedal nek vir.

Na Hrvaškem pa to ni prvi primer napada na socialnega delavca. V Splitu je tako moški, ki ni bil zadovoljen z zneskom socialne pomoči z nožem ubil socialnega delavca. Januarja letos je v Međimurju ženska z nožem napadla socialno delavko, ki ji je uspelo uiti v avtomobil. CSD ji je odvzel otroke, za žensko pa to ni bil prvi napad. Podivjan družinski nasilnež je napadel socialno delavko, ki ga je prosila naj odide iz njene pisarne, ker je soprogi nenehno skakal v besedo. Spet nek drug moški pa je socialno delavko napadel v tramvaju in jo začel dušiti. Bil je na terapiji, vendar jo je vztrajno zavračal in ni dopustil, da bi njegova žena postala njegova skrbnica. Poslali so ga na prisilno zdravljenje.

Direktor varnostne službe Securitas, Šimun Buzov, je povedal, da so v 12 letih imeli že veliko incidentov, kljub vsemu pa ne morejo verjeti, kaj se je zgodilo. "Naš varnostnik je delal kot vsak dan. Storilec je velikokrat prihajal, nekajkrat na teden, tudi včeraj je govoril z njim. Šel je k socialni delavki. Ko se je zgodil incident, je odšel in se oglasil pri njemu. Vratar je stekel po pomoč, storilec pa je medtem odšel." Kot je še dodal, vratar strelov ni slišal. Na vprašanje, kako je lahko storilec na CSD prinesel orožje, pa je odgovoril, da vratar ne pregleduje nikogar.

Prebivalci Đakova so v šoku, o storilcu pa so povedali, da ima dva zunajzakonska otroka, ki pa sta že polnoletna. "Imel je kratke živce. Oseba, ki hitro reagira, in to se ni zgodilo samo enkrat. Zadnje čase sem ga videl, kako po Đakovem zbira steklenice in jih odnaša na odkup," je povedal znanec storilca. O socialni delavki, ki je umrla pod streli 61-letnika, pa imajo ljudje le besede hvale. "Bila je zelo razumna, kar koli si jo vprašal, ti je pomagala," je povedala gospa, ki tudi obiskuje CSD.

Resorna ministrica Nada Murganić je pojasnila, da je storilec že dve leti prihajal na CSD, umorjena pa mu je z nadčloveškimi napori poskušala pomagati. "Kaj se dogaja, da prav tisti, ki najbolj pomagajo našim prebivalcem, nedolžni nastradajo, in to na svojem delovnem mestu? Skoraj vsak dan prejemamo obvestila o grožnjah socialnim delavcem," je povedala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3