Črna kronika

VIDEO: 25-letni Mariborčan se je vključil v napad, ki se je začel zaradi vozila, ustavljenega sredi ceste

Maribor, 19. 01. 2018 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.I./Ti.Š.
Komentarji
261

Množični pretep v Mariboru se je začel zaradi ustavljenega vozila. Deveterica se je pripeljala za avtomobil in zaradi "ovire na ulici" začela pretep, vanj se je nato vključila še trojica, v kateri je bil umrli 25-letnik. Preiskava še vedno poteka, v priporu so trenutno trije moški, stari 28, 35 in 44 let.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pretep zaradi ustavljenega avtomobila
    02:27
    Iz 24UR: Pretep zaradi ustavljenega avtomobila
  • Mariborski kriminalisti so preiskavo pretepa vodili v dveh smereh
    01:35
    Mariborski kriminalisti so preiskavo pretepa vodili v dveh smereh
  • Trije osumljenci so v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti
    01:19
    Trije osumljenci so v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti
  • Iz SVETA: Verbalni obračun prerasel v hud fizični napad
    02:25
    Iz SVETA: Verbalni obračun prerasel v hud fizični napad

S Policijske uprave (PU) Maribor so sporočili, da je preiskava o množičnem pretepu, ki se je zgodil v zgodnjih jutranjih urah 7. januarja letos v bližini mariborske mestne tržnice, prešla v zaključno fazo.

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Robert Munda je podrobnosti in dosedanji potek kriminalistične preiskave predstavil na novinarski konferenci.

Povedal je, da prve uradne ugotovitve preiskave kažejo, da se je kmalu po zaprtju enega od gostinskih lokalov na Vodnikovem trgu na sredi ceste vnel verbalni spor med skupino moških iz Maribora in skupino z območja Celja.

Na sredi ceste, pred krožiščem se je namreč ustavilo vozilo, v katerega so nekateri iz skupine devetih Celjanov želeli vstopiti. Za njih se je z osebnim vozilom pripeljala skupina petih Mariborčanov.

Po besedah Munde zaradi zaprte ceste niso mogli nadaljevati poti in so se ustavili nekaj metrov za vozilom Celjanov. "Med obema skupinama je nato prišlo do verbalnega spora, ki je generiral napad Mariborčanov in prerasel v vsesplošni pretep," je razložil Munda.

Vsi trije pred sodnika privedeni moški so bili v preteklosti že v postopkih zaradi kaznivega dejanja nasilništva, zato je sodnik zanje odredil pridržanje in pripor.
Vsi trije pred sodnika privedeni moški so bili v preteklosti že v postopkih zaradi kaznivega dejanja nasilništva, zato je sodnik zanje odredil pridržanje in pripor. FOTO: 24ur.com

V napad Mariborčanov so se nato vključili še trije moški iz Maribora in okolice,
ki so do tedaj stali v bližini kioska s hitro prehrano, ki se nahaja zraven vhoda v  prej omenjeni lokal. "Eden od teh je bil tudi 25-letnik, ki je kasneje v UKC Maribor umrl zaradi posebno hudih telesnih poškodb," je povedal Munda.

V javnosti so se pojavili tudi namigi, da so policisti za prihod na kraj dogodka potrebovali odločno preveč časa, kar okrog 20 minut. Zakaj naj bi si možje v modrem za intervencijo vzeli tako dolgo časa, Munda ni pojasnil. Je pa potrdil, da preiskava poteka tudi o tem dogodku.

Napad in pretepanje je bil silovito, napadeni so se branili in pretepali, vendar kmalu razbežali. V času, ko je napad še trajal, je na mestu pretepa, zaboden, za enim od vozil, obležal 25-letni moški iz okolice Maribora. Po neuradnih podatkih naj bi bil zaboden v trebuh. Na tleh ležečega sta ga opazila dva očividca dogajanja. Nemudoma sta ukrepala ter mu nudila prvo pomoč, nato pa poklicala pristojne službe.

Preiskava poteka v dveh smereh, preiskovalni sodnik zoper tri osebe odredil pripor

Munda je dejal še, da preiskavo dogodka vodijo v dveh smereh - v smeri kaznivega dejanja nasilništva in kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt. 

S preiskavo okoliščin, kdo od udeležencev pretepa je moškega tako hudo telesno
poškodoval, intenzivno nadaljujejo.

Kriminalisti so do tega trenutka zaključili prvi del preiskave, ki se nanaša na nasilništvo. 17. januarja ob 19. uri so s kazensko ovadbo k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru privedli tri osumljence iz Maribora in okolice, stare 28, 35 in 44 let. "Vsi so utemeljeno osumljeni, da so v sostorilstvu s še štirimi moškimi napadli in pretepli skupino moških in žensk iz širšega območja Celja, ki so se po obisku kluba odpravljali domov," je še razložil Munda. Kot je še dodal, so bili vsi trije v preteklosti že večkrat obravnavani za različna kazniva dejanja z elementi nasilja. Munda sicer ni želel razkriti, kdo od osumljencev je povzročil smrt mladega Mariborčana.

Zoper vse tri je bilo že 17. januarja odrejeno sodno  pridržanje, 18. januarja pa jih je zaslišal preiskovalni sodnik, ki je zoper vse tri odredil pripor.

25-letnik je bil v skupini treh, ki so se vključili v napad na Vodnikovem trgu.
25-letnik je bil v skupini treh, ki so se vključili v napad na Vodnikovem trgu. FOTO: 24ur.com

Kriminalisti so do sedaj opravili več kot sto razgovorov z različnimi osebami, ki bi o dogodku in kaznivih dejanjih lahko nudile koristne podatke, več zasegov predmetov, eno hišno preiskavo, več poligrafskih testiranj in pridržanj.

"Ko bomo obdelali vse sledi in zbrali dodatna obvestila, bomo uspeli preiskati tudi kaznivo dejanje posebno hude telesne poškodbe ter nato podali kazensko ovadbo. Kdaj se bo to zgodilo, ne morem natančno reči, bo pa to najverjetneje v nekaj tednih," je še povedal Munda.

Dodal je, da pa je razočaran nad tem, kako malo informacij so očividci delili s policijo. "Pričakoval bi, da bi dobili jasne podatke, saj je umrl mlad človek. A temu ni bilo tako in to me žalosti."

Opozoril je še, da ta pretep ni v nikakršni povezavi s streljanjem, ki se je pred kratkim zgodilo v Mariboru.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenijavmojemsrcu
23. 01. 2018 08.56
+0
kaj menite, bi bilo primerno, da se postavi majhna spominska plošča, kjer je umrl mladenič?? Kot spomin in opomin, da se kaj takega nikoli vec ne zgodi v mb. preveč mladih fantov umre v mb, potrebno je nekaj narediti, da se preneha s tem... ima kdo kak predlog, kako preprečite takšne dogodke??
ssbobo
21. 01. 2018 09.35
+1
Policija pričakuje da bodo priče na sodišču pokazale na obdolženca z prstom..... potem ko bo pa morilec oproščen zaradi nepopolne obtožnice oz. zaradi nesposobnih tožilcev ter odličnih odvetnikov bodo pa prepuščene taiste priče morilcu ter njegovim sostorilcem vseh 24ur do konca svojega življenja ter še nekaj prihodnjih generacij...... če bi bila zakonodaja urejena ne samo na papirju bi bilo življenje tudi drugače
bema1201
20. 01. 2018 22.52
+12
Vmešavanje v brezvezni spor ga je stalo življenja, dobra šola za vse ki smo to brali.
Jožajoža
20. 01. 2018 19.11
+3
torej je mariborčan mariborčana. celjan torej ni morilec.
Kopriva60918022
20. 01. 2018 18.18
+5
primitivna ljudstva...
Mil?007
20. 01. 2018 13.40
+8
verbalni spor, ki je generiral napad - a mi lahko kdo prevede. Verjetno zgolj prepis iz policijskega poročila, kjer po domače uporabljajo tujke, da vse skupaj zgleda bolj učeno.
kurcvasgleda01
20. 01. 2018 13.37
+15
če bi v miru jedel svoj hamburger bi še živel...vmešavati se v tuje probleme ni glih pametno...dokaz
kurcvasgleda01
20. 01. 2018 13.37
+4
seveda, če je to res kar pravijo policisti..po moje je laž
pomlad14
20. 01. 2018 12.49
+7
Ma kakšno vozilo, kaj si izmišljujejo. Šlo naj bi za nek dolg in maščevanje, tako vsaj pravijo.
deratizacija
20. 01. 2018 10.21
+3
Dobri stari divji zahod. Nekomu si naredil senco in te je ustrelil.
Slovenijavmojemsrcu
20. 01. 2018 09.11
-9
Torej še ena mlada smrtna žrtev v Mariboru. Ni mi jasno zakaj lastniki nočnih lokalov nikoli ne odgovarjajo? Zakaj v primeru Lipe je bil lastnik nočnega lokala vsaj na sodišču.....v mariboru, pa glavne nočne lokale obvladuje oseba, ki še nikoli ni bila na sodišču, čeprav umrlo že ducat ljudi zaradi njega????
pomlad14
20. 01. 2018 12.50
+3
Kot prvo se je dogodek zgodil izven lokala, kot drugo, lokal so takrat tudi zaprli. Kapiš
Sentis
20. 01. 2018 08.40
+4
Verjamem da so se zagnali ker so bili v efektu množice, če bi bil sam ali s kolegom se niti pod razno ne bi zagnal v pretep. Tako pa so za njegovo smrt krivi tudi njegovi kolegi, ki so ga pripeljali do tega pretepa. Škoda tako mladega življenja...
pop greznica
20. 01. 2018 10.09
+9
ah poznamo take ki se kar brez razloga zaženejo v pretep, samo da je frka in nabildan ego
ni_mi_vse_eno
19. 01. 2018 22.56
+5
Živimo, da se učimo premagovati strahove in da spoznamo, da smo ljubezen. Vsi smo del ene zavesti, ki nikoli ne umre.
kapljač1
19. 01. 2018 22.55
+2
( @metka 102) Ženske ponavadi merijo sposobnost moškega, v tem primeru policista, "po dolžini nečesa, tokrat pendrika". Kar pa ni dobro. Ker nima nič skupnega z pravim moškim ,še manj s sposobnostjo moškega kot policista. In je edini poklic, in življenjski prostor , kjer velikost "česarkoli" ne igra večje vloge, temveč srčnost. Predanost in talent. Pripadnost.
kapljač1
19. 01. 2018 22.58
+8
Nekdanji Miličniki so bili šolani za pripadnost družbi . Današnji policisti so ljudje ,ki v svojih poklicih niso našli zaposlitve , in jim je služba policista zgolj prehodna rešitev v socialnem smislu!
Mil?007
20. 01. 2018 13.46
-3
Nekdanji tacenski miličniki so bli še najbolj podobni janičarjem, večina se je 13 leti odločila za tako zahteven poklic. Otroci pač, saj zato pa je bil v Tacnu tako velik osip. Pravijo, da je bilo takrat tam vse skupaj še najbolj podobno zaporu, en profesor tam je celo doktorat naredu iz tega, da je primerjal razmere v ameriških zaporih in Tacnu.
kapljač1
20. 01. 2018 14.28
+7
"Kilavi in tisti sanjači - Otroci pač" so padli že na zahtevnih sprejemnih izpitih. Jemali so samo najboljše. In ti so v času vojne za Sloveniji stali v prvih vrstah in kjer ni bilo jamranja, da jim je kaj hudo. Imeli so vojaški režim , primeren kadetom ,kar je res, drugače pa so imeli dnevne izhode iz internata , vikende so bili doma. Naučili so jih vsega vožnje z vsemi motornimi sredstvi , borilnih športov natančnega streljanje, uporabe strokovne sile , poleg specialnega znanja , ki ga delo policista zahteva. Predvsem pa zavednosti in pripadnosti naši družbi in svoji službi.
ni_mi_vse_eno
19. 01. 2018 22.53
+15
Ponavadi je tako, da tisti, ki išče, tudi najde.
bakiras
20. 01. 2018 09.52
+1
AcCobra78
19. 01. 2018 22.38
+8
Za 800 evrov plače niti pod razno ne bi šel miriti takih volov...
kapljač1
19. 01. 2018 22.59
+4
pojdi v proizvodnjo, uniforma je zate moda
pomlad14
19. 01. 2018 22.33
+3
Policija je naredila več škode kot koristi. Spravljala se je na nekrive, ki so celo pomagali. Prišli so prepozni, ma kaj prepozno, sploh se niso javili, potem ko so se, pa so bili nesramni in osorni, češ, da zakaj njih kličejo in da naj kličejo rešilce. Med tistimi, ki pa so zajeti, zagotovo ni krivca. Krivec je potuhnjen na svobodi, nesposobna policija, pa ga itak ne bo nikoli našla.
Sentis
20. 01. 2018 08.43
+9
To je za policijo znano, ko dobijo klic za intervencijo zaradi pretepov nikoli ne pridejo na kraj dogodka v spremenljivem času. Raje naredijo krog ali dva da se pretep konča, zanje to predstavlja manj dela in manj ogroženosti. V Celju je znan gostinski objekt Vrtnica, policija je čez cesto. Tam je bilo že toliko pretepov in klanja, policija pa je vedno prišla ko je bilo že vsega konec (pa so morali samo čez cesto).
babybee
20. 01. 2018 10.28
+2
anonimna prijava te osebe? al je anonimnost na anon.stevilki utopija?
BorecZaResnico
19. 01. 2018 21.25
+14
Baje so bile neplačane droge vzrok in ne ustavljen avto
pomlad14
19. 01. 2018 22.30
+3
Tudi jaz sem nekje prebral, da je šlo za nek dolg.
srebrnibreg
19. 01. 2018 20.24
+23
Vsemu temu so krive preblage kazni za umore. Za umor človeka bi morala biti kazen 150 let zapora in prva možna pomilostitev po 50 letih restajanja kazni v samici. Seveda samobramba ne sodi pod rubriko umor.
babybee
20. 01. 2018 10.30
+0
preblage kazni...definitivno...tudi za alkohol v krvi, pri kateremkoli kaznivem dejanju...in druzbenokoristno delo pri takih kaznih!
PadliAngel
19. 01. 2018 20.12
+39
Se zelo pozna, da ni obvezne vojske, ni nobenega reda v državi med mladino, policaji te sramežljivo oz. že ponižno prosijo za dokumente ob kontroli, babe se znašajo nad dedi, ko da imajo več moških hormonov....včasih mislim, da sem v neki virtualni igrici bemti zvezdo...da se mi blede, ko to zraven gledam...
pomlad14
19. 01. 2018 22.35
-4
Verjetno nisi sama boljša od teh, ki jih omenjaš.
son?ece5
19. 01. 2018 19.45
-2
Danes pa hitro menjate novice, ko o SDS , je pa naslovnica 3 dni nespremenjena! Ahmad , ahmad pa si pokopal Cmerarčka!
Svetec 2021
19. 01. 2018 20.29
+6
Koga pa zanima Ahmad. Bolj me zanima kake packarije se gredo v najbolj pošteni stranki SDS