Črna kronika

Voznik, ki je do smrti zbil 19-letnici, za mesec dni v pripor

Ljubljana, 10. 05. 2013 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./D.L.
Komentarji
0

Preiskovalni sodnik je 35-letnemu Ljubljančanu, ki je do smrti povozil 19-letni dekleti in pobegnil s kraja nesreče, odredil mesec dni pripora. "Po dejanju, ki ga je storil, mu je edino mesto tam, kjer je," pravi direktor zavoda Varna pot Robert Štaba.

Ljubljanski policisti so včeraj odvzeli prostost 35-letnemu Ljubljančanu, ki je v ponedeljek do smrti povozil 19-letni dekleti in pobegnil s kraja nesreče. Preiskovalna sodnica je danes zaradi ponovitvene nevarnosti zanj odredila en mesec pripora, ki ga je mogoče tudi podaljšati. V tem času bo tožilstvo spisalo obtožnico. Vozniku grozi do 12 let zapora.

"Po dejanju, ki ga je storil, mu je edino mesto tam, kjer je. Očitno Slovenija ima dobre zakone, ki jih je treba striktno izvajati v primerih, kadar sta ogroženo naše življenje in naše zdravje. V tem primeru je to zagotovo bilo," je zadevo komentiral direktor zavoda Varna pot Robert Štaba.

Fotografija Mie in Klare med svečkami in rožami na mestu nesreče.
Fotografija Mie in Klare med svečkami in rožami na mestu nesreče. FOTO: Damjan Žibert

Kot je znano, se je huda nesreča zgodila v ponedeljek ob 20.30 na Slovenčevi ulici v Ljubljani. 35-letni Ljubljančan je vozil osebno vozilo alfa 156 po Slovenčevi ulici od obvoznice proti Tolstojevi ulici ter na prehodu za pešce trčil v 19-letni peški, ki sta z njegove leve strani pravilno prečkali vozišče na prehodu za pešce. Po silovitem trčenju sta peški obležali na pločniku ob levem robu vozišča, voznik pa je pobegnil. Nekaj minut po trčenju se je vrnil na kraj nesreče, da bi pobral registrsko tablico, a so ga občani zadržali do prihoda policistov.

Obe poškodovani peški so zaradi hudih poškodb odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer je najprej umrla 19-letna Ljubljančanka, čez nekaj ur pa še dekle iz Izole.

Policisti so ugotovili, da 35-letnik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, njegovo vozilo ni bilo registrirano, rezultat preizkusa alkoholiziranosti pa je bil nad dovoljeno koncentracijo. Na Inštitutu za sodno medicino Ljubljana mu je bil odrejen in opravljen strokovni pregled, ki bo pokazal morebitno prisotnost drog in nedovoljenih substanc.

Pozivi k spremembi zakonodaje

Glavni razlog, da se je tragična nesreča (in njej podobne) sploh zgodila, v zavodu Varna pot vidijo v poslabšanju zakonodaje s področja prometne varnosti. Imeli smo boljšo zakonodajo, pa smo jo spreminjali brez pravih analiz in na osnovi nestrokovnih rešitev, je včeraj poudarjal Štaba. Nekdo, ki se pijan usede v neregistriran avtomobil in brez vozniškega dovoljenja, bi moral biti priprt, opozarja, saj gre po njegovem mnenju za povsem naklepno dejanje. Prav tako dodaja, da bi se morala vožnja brez izpita obravnavati kot kriminalno dejanje.

Podatki o smrtnih žrtvah na naših cestah od leta 2010 do 2013 za obdobje od 1. januarja do 5. maja so: leta 2010 38 smrtnih žrtev, leta 2011 47 smrtnih žrtev, leta 2012 23 žrtev in letos že 35 žrtev. Štaba te črne številke komentira z besedam: "Alarm bi se moral oglasiti že pri 25 žrtvah, ne šele pri 35." Zato od vlade in resornega ministrstva pričakuje hitre in učinkovite ukrepe.

Premierka Alenka Bratušek je zato pristojnim ministrom naročila, da poskrbijo za čimprejšnjo spremembo prometne zakonodaje. Naložila jim je tudi, naj preverijo, kako poteka postopek o prometni nesreči.

Na ministrstvu za infrastrukturo in promet, ki je nosilec zakona o pravilih cestnega prometa, so povedali, da obžalujejo krvavi davek, hkrati pa so napovedali ustanovitev medresorske skupine, ki bo preučila posledice spreminjanja zakonodaje. Odgovarjajo pa tudi, da se z novelo zakona za najhujše prometne prekrške višina glob ni spreminjala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni