Črna kronika

Pretepeni Nizozemec z družino že zapustil Hrvaško

Poreč, 25. 07. 2014 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemski turist, ki ga je na terasi restavracije v Poreču pretepel natakar, je zapustil bolnišnico in z družino že odpotoval domov. Poreški župan je sporočil, da mu je občina skupaj s turistično skupnostjo pripravljena plačati vse stroške bivanja na Hrvaškem.

Pet dni potem, ko je natakar na terasi restavracije v Poreču brutalno napadel nizozemskega turista Michaela Rollemana, so tega odpustili iz bolnišnice v Reki, z družino pa je že zapustil Hrvaško.

Poreški župan Edi Štifanić je incident najstrožje obsodil in sporočil, da bo občina Poreč skupaj s turistično skupnostjo pokrila vse stroške njihovega bivanja na Hrvaškem.

Štifanić je pred dnevi obljubil, da se bo pozanimal tudi, kakšne so opcije, da bi restavraciji Bijeli san, kjer se je incident zgodil, odvzeli dovoljenje za uporabo terase. A za Jutranji.hr je včeraj povedal, da tega ne morejo storiti, saj v pravilniku o uporabi gostinskih objektov incidenti, kot so ta, sploh niso omenjeni, in bi torej za takšne potrebe morali spremeniti njegovo vsebino.

Po pretepu v poreškem lokalu
Po pretepu v poreškem lokalu FOTO: Barbara Gavranović

Ker je lastnica restavracije družina Bilali, ki je del t.i. albanske mafije, se poreški župan boji, da bo ta dogodek pripeljal do večjih težav. "Nikomur ni v interesu, da zaradi enega dogodka sodi o manjšini prebivalstva v našem mestu. Z albansko manjšino že dolgo časa dobro sodelujemo in kaj takega se še ni zgodilo. Za ta incident je kriv posameznik in on mora zanj tudi odgovarjati," je še povedal za Jutranji.hr.

Na vprašanje, kaj pravijo ostali lastniki lokalov, je Štifanić odgovoril, da je prejel ogromno telefonskih klicev. "Seveda so vsi dogodek obsodili. A ta posamezni incident ne sme biti povod za kakšne rasistične izpade. Vedno smo bili odprto in tolerantno mesto, v katerem mirno lahko živi več nacionalnosti."

Kot je znano, se je 23-letni natakar Sefedin Bilali sprl z 38-letnim Nizozemcem, ki je bil nezadovoljen s počasno postrežbo, verbalnemu spopadu pa je sledil brutalni pretep. Priče trdijo, da si je natakar na roko nadel boksar, nato pa gosta udaril v glavo. Moški je padel na tla in nezavesten obležal v mlaki krvi. Bilali in še trije drugi natakarji naj bi ga, ko je ležal na tleh, nato še zbrcali.

Lastnik lokala pa je medijem povedal drugačno zgodbo. Nizozemec naj bi bil zaradi gneče v lokalu in posledično počasnejše postrežbe žaljiv in ko so ga natakarji prosili, naj zapusti lokal, pa je začel pozivati še druge turiste, naj odidejo. Naredil naj bi sceno v lokalu, prvi udaril natakarja, nato pa nesrečno padel in se z glavo udaril v kamen. Boksarja naj sploh ne bi bilo, prav tako naj v incident ne bi bili vpleteni drugi natakarji.

Kakršna koli že je resnica, Nizozemec se na Hrvaško zagotovo ne bo več vrnil, saj jo je tudi zapustil z grenkim priokusom. V pretepu je namreč utrpel pretres možganov, imel pa je tudi zlomljeno čeljust, zato so mu morali operativno vstaviti tri kovinske ploščice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (485)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komenta
28. 07. 2014 22.38
Kiki ti pa tud pretiravas
komenta
28. 07. 2014 22.35
Accompany kaj ti mislš da mi ne zmamo vsega tega narest al kaj.to je prepusceno njim da imajo vsaj kaj delati a razums...ne se delat neki cist boge.ce ti pa svica disi pa bemcija pa pejt tja.drgac pa mam Dost frendov te narodnosti in so carji in cenijo to kar delajo ne pa ti k mas ego nabasan na pouno.
kiki1978
28. 07. 2014 05.17
+4
samo ko mi albanec napise tu da so oni lastniki najboljsih gostiln pekarnic itd v sloveniji me kar strese...nastej mi eno najboljso od prlekije do pirana...prosim te...nisem nacionalist al karkoli a sem zato da se ta narod izseli iz slovenije..da ne bo pomote,mam znance albance,a bom prezivel tudi brez njih..a da so na tako slabem glasu so si sami krivi..
MetkinPorivačFantOdFare
28. 07. 2014 13.09
v redu kiki.. naj bo po tvoje.. mi se bomo izselili.... potem pa vi delajte v gradbenistvu, komunalo... delajte kruh, bureke in vse ostalo.. aja pa se pozabil sem omeniti.. Ce se mi izselimo bo cena > kruha, burekov, pic, sladoledov skocila v nebo, kvaliteta bo pa KATASTROFALNA.... Drugace mi albanci imamo raje Svico, Nemcijo, tam clovek ve za kaj dela... Tukaj pa imejte vi vase ljublencke Bosancke in srbe pa uzivite z njem...
24Ppkur
28. 07. 2014 13.23
-1
Jst se nisem imel slabega odnosa z albancem ... prej s slovencem ali hrvatom. To ima accompany prav ... gre za narod ki je pripravljen prijeti za vse ... ne pa slovenceljni, ki pazijo na vsak noht, da bo ja cel in spedenan ...
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
27. 07. 2014 07.45
+3
Evropa se širi. Najprej Romuni, Bolgari, nato Hrvati, še malo pa bodo v Evropi Albanci. Zanimivo, da so bili Romuni in Bolgari prej v Evropi kot Hrvati. Zakaj že?
Jasnovidec Cosmos
27. 07. 2014 01.24
+3
Kaj je pa sploh lezel na hrvatijo saj je vedel,da še tam ni civilizacije.
FIGEC
26. 07. 2014 23.41
+11
Če bi bilo obratno...., nizozemski lokal z razpištoljenim natakarjem, ki bi albanca udaril z bokserjem, okoli pa polno albanskih gostov..., povem vam, da bi albanci v milisekundi stopili skupaj in natakarja ubili. Albansko mentaliteto in pripadnost poznam dobro, ker so nekoč v JNA hoteli ubiti tudi mene. Njihov moto za maščevanje je: iznenađenje, čopor, s leđa itd. Samo svoji moči in hitrosti (takrat) se imam zahvaliti, da sem se izvlekel z zlomljeno roko. V najkrajšem času so me premestili daleč vstran v prekomando, ker miru več bilo ne bi. Zmlatil sem namreč 4 "šoke", kot smo jim takrat tam rekli. V besu, ko sem jih mlatil, pa sem jim tudi "onečaščal" sestre in mame, a bil sem res strahotno besen, ker nisem bil nič kriv. Takrat sem imel 110 kg kosti in mišic, sedaj pa 150, a niso več ravno same mišice. Roka pa še vedno padne kot kovaški hamer....
VSEVED1
26. 07. 2014 23.21
+3
V Čatežu imamo 60% Nizozemcev...samo čakamo, da nam poči. So kot c.gani...
detelj
27. 07. 2014 01.02
živim zraven avtokampa, kjer so včasih bili, oziroma kar živeli, vglavnem nizozemci. razumem in verjamem, kako vam je. nekateri nizozemci in to pravi nizozemci, so res težaki.
schrodingerScat
27. 07. 2014 08.32
+2
ti ne bi bil zamorjen ko prideš v eno tako selo kot je slovenija pa nikjer trave za skadit, same tmurne face?
NisteResni
28. 07. 2014 16.34
+1
sej je res js poznam 3 nizozemce pa sta dva taka zatezenca da kr smrdi, pa je pr men trave skos v izobilju, več k pa pr njih
povanpireni
26. 07. 2014 22.07
+6
Kaj pa za Ljubljančana posiljevalca, ne bomo nič pisala komentarje ?????????????
Jasnovidec Cosmos
27. 07. 2014 01.23
+2
Je tudi iz enakega legla pa se bojijo albanske mafije.
slovenc59
26. 07. 2014 22.06
+5
Naj se Hrvateje preštejejo pa naj povedo, koliko sploh še imajo gostinskih lokalov v lasti. Seveda vsak ki je imel kdaj lokal ve, da k je sezona, je treba garat, to pa hrvatom ni nikoli ekstra dišalo. Sicer pa pri nas ni dosti bolje.
povanpireni
26. 07. 2014 22.09
+1
še slabše kot nikoli ni bilo, a nje !!!!!!!!
MogoceNormalen
26. 07. 2014 22.02
+7
Berem komentarje in se sprašujem:"Kje se je to zgodilo?" V drugi državi, kjer je nepoučen turist prišel v napačno restavracijo? Ali k 23 letniku, ki ne zna umirit svojih hormonov? Ni prav, kar se je zgodilo in oba sta oz. bosta plačala posledice (smo pa družinski možje na dopustu znani, da grozimo in težimo gostilničarjem.Če letos na dopustu ne bi pretepel štiri domačine, 2 ribiča in 2 hotelirja na otoku, se ne bi niti spočil). KAr se tiče nacionalne debate v katero ste padli, je po mojem stvar zelo preprosta: Pač, Albanci nikoli niso spoštovali kulture države, kamor so se naselili. In zato so pač pogosto nezaželjeni. Poleg tega jih nihče noče več poslušati o njihovi mafiji, v kateri je (kot kaže) glava družine že vsah pek burekov. SLovenci smo do priseljencev čedalje manj tolerantni. Tukaj smo doma. Ne maramo, da nam tujci grozijo na lastnih tleh, ker smo tako s..ra..nje preživljali od obdobja padca Karantanije. To je pa malo dlje od kar se je prvi Albanec naselil na Kosovo, oz. če gledamo Albanijo od Otomanskega cesarstva, kar 500 let več. Slovenci se le redkokdaj odpravimo delat v zamejstvo, če ne poznamo vsaj osnov jezika. Že tukaj se vidi velika razlika med narodi. Vsaj poznavanje osnov bontona, jezika...kaže na neko spoštovanje, ki ga kot gost lahko nekomu izkažeš. Poznam le malo Albancev, ki so tega zmožni. Žal, za ostalo večino ne vidim tukaj prostora.
gongash
26. 07. 2014 17.34
+3
mafijec te lahko ustrahuje samo če mu pustiš
schrodingerScat
26. 07. 2014 18.26
-3
tako je. če ga ignoriraš se slej ko prej pobere in gre težit komu drugemu
posiljatelj
26. 07. 2014 17.06
+31
Nizozemska bi Hrvaški naredila največjo uslugo, če bi jo TAKOJ postavila na vrh seznama držav, kamor se potovanje ODSVETUJE. Tako Hrvatje ne bi več razpravljali o tem, kaj se v Pravilniku o uporabi gostinskih objektov da ali ne da spremeniti, ampak bi to nemudoma spremenili. Isto velja za Slovenijo - vsako leto poročajo o oropanih turistih, spremeni pa se nič. Resne turistične države imajo za napad na turista predpisane 2-krat višje kazni, saj turist nese to slabo izkušnjo v svojo državo in z njo povzroči (slovenskemu) turizmu ogromno gospodarsko škodo. ALI pa tudi ne, ČE država, v kateri je bil turist napaden/oropan/karkoli, pravilno odreagira.
detelj
26. 07. 2014 18.26
-5
za moje pojme si je ta nizozemec, sicer ne z boksarjem, zaslužil batine. jaz sem tudi, nič hudega sluteč, niti rekel nisem nobene besede, imel probleme z nizozemci in to v sloveniji. kasneje so dobili, kar so iskali.
schrodingerScat
26. 07. 2014 18.34
-3
MaunelNeuer
26. 07. 2014 19.06
+2
detelj, hočeš rečt da so Nizozemci taki provokatorji?
detelj
26. 07. 2014 19.23
-3
MetkinPorivačFantOdFare
26. 07. 2014 16.24
-31
ne razumem ali je to, ker ste ne-inteligentni, ali ste pac fovs vsem albancem po balkanu in evropi, ki so lastniki najboljsih restavracij, pekarnic, trgovin, slascicarn, sadjarn, kakor so to vlogo nekoc imeli Zidje pred drugo svetovno vojno.... Ampak seveda jasno, vedno ko se kaj z albanci zgodi, se pojavijo zgodbo o albanski mafiji, ter da podkupujejo. LJUDJE MI SMO LAHKO VAM ZA IZGLED.. DRUZINA JE NA PRVEM MESTU, NE PUSCAMO DRUGEGA LACNEGA, VSI SMO ZA ENEGA, EDEN ZA VSE....kako je pa pri vas slovencih in drugih...???
Kajetan
26. 07. 2014 16.34
+8
Za izgled mogoče za vzgled pa nikakor ne. Tale 1878 pa ti tudi preveč ne pomaga v prepričevanju.
JohnyCash
26. 07. 2014 16.41
+24
Precej teh "sadjarn, pekarnic, slaščičarn itd." je samo krinka za posle z drogo. Ampak kako že pravijo, blagor ubogim na duhu oziroma možganih.
Budbeer
26. 07. 2014 16.50
+2
Sami analitiki, zgodovinarji, politiki..baltazarji. Skratka, mene srbi zelo nasmejijo, so zelo duhoviti. Njihove zgodbice prekašajo celo pravljice Walt Disneya.
Brabus
26. 07. 2014 18.11
+12
Accompany, dokler je vse po tvoje, ko se pa vam nekdo postavi po robu, takrat pa vsi skupaj udri po siromaku, takšni ste , ja.
schrodingerScat
26. 07. 2014 18.29
+5
Tole naštevanje najboljših restavracij, pekarnic, trgovin, slascicarn, sadjarn bi bilo fajn podkrepit s kakimi imeni. Nasmejal si me resda ze tako, ampak za pravi krohot bi pa prav prisel tak punchline.
schrodingerScat
26. 07. 2014 18.31
+9
vsi za enega, eden za vse. bo kar drzalo, v botru je bilo ze tako predstavljeno. famiglia.
nokintos
26. 07. 2014 21.39
+0
vestalka1
26. 07. 2014 13.59
+27
Pred leti, ko smo bili v Poreču so nam padli v oči naslovi na vratih restavracij, slaščičarn, sladoledarn in kafičev....v 90% so lastniki albanci. To smo omenili gazdi ki nam je dajal apartma v najem in je rekel, da su sve pokupili albanci s svojimi značilnimi kovčki polni denarja, saj potrebujejo lokale za pranje denarja.
Budbeer
26. 07. 2014 14.40
-6
Imel je v torbi bencin pa take fore... potem smo ga pridržali do prihoda policije.. mit ili bajka?
ubogislovenci
26. 07. 2014 13.15
-1
dragulj4
26. 07. 2014 13.33
+9
NA OBALI IMAMO TUDI MAFIJO GRADBENO...ENO ZELENICO OBZIDAVAJO ŽE 4 MESECE .3 PALME DVE SVETILKE IN PAR ŠOPKOV LAVANDE SADIJO ŽE OD JANUARJA 2 HRUŠKI BETONA NAS BO STALO MESTNEGA PRORAČUNA ZA 1O LET
nokintos
26. 07. 2014 21.40
Genius75
26. 07. 2014 12.16
-3
đej prešern ne prbiji kr neki a veš al kaj..
Genius75
26. 07. 2014 12.14
-1
sto ,prej je bolj al kak.
Jani Prešern
26. 07. 2014 11.55
+25
Na zalost je albanska mafija najmocnejsa na balkanu in ena najmocnejsih v svetu. Nadzirajo lokale po srbiji, hrvaski in vedno vec v sloveniji..
Budbeer
26. 07. 2014 13.11
-7
Đani Prešerić.. e bogami nije.. pink panteri, beć, zvezdan jovanović, legija, arkan, balkanski bojevnik, Kolumbija, Skandinavske države,...
rastafarjanka
26. 07. 2014 11.37
-19
za konflikt sta vedno potrebna vsaj 2... Španija, Tunizija, Egipt pa nikakor ne moreta nadomestiti hrvaške obale... been there, seen everything...
schrodingerScat
26. 07. 2014 18.44
-3
se pridruzujem. burek je v spaniji neprebavljiv, cevapi v egiptu kr neki, tunizijski kebap pa sploh ni videl zmrzovalnika vsaj 12 let. ni jih cez hrvaske ugostitelje.
alesko11
26. 07. 2014 11.29
-18
Aja sedaj so pa albanci krivi hrvatov spet ni bilo zraven ......