Črna kronika

Še vedno ni znano, ali se je v Dravi najden dojenček rodil živ

Ljubljana/Maribor, 23. 09. 2014 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadnjih desetih letih je policija obravnavala pet detomorov, vsa dejanja pa je tudi preiskala. Če gre za takšno dejanje tudi pri dojenčku, ki so ga našli v Dravi, še ni znano, potrebne so namreč dodatne preiskave.

Kraj, kjer so našli mrtvega dojenčka.
Kraj, kjer so našli mrtvega dojenčka. FOTO: POP TV

Policija nadaljuje preiskavo najdenega otroškega trupla včeraj v Dravi pri jezu v Markovcih. Danes so sporočili, da je bila v UKC Maribor opravljena sodna obdukcija, ki pa ni dala odgovora na vprašanje, ali je bil otrok rojen živ. Potrebne so še nadaljnje histološke preiskave. Včeraj je policija sporočila, da je bilo truplo v vodi dalj časa, kako dolgo, pa ni bilo znano. Policija pravi, da je prezgodaj govoriti, da gre za detomor.

Mi pa smo vseeno policijo prosili za nekaj podatkov o detomorih v Sloveniji. V zadnjem času je k sreči takšnih dejanj vse manj, se pa kljub temu včasih pojavijo. V zadnjih letih se še nikoli ni zgodilo, da bi policija v enem letu obravnavala več kot eno takšno dejanje.

V zadnjih desetih letih so obravnavali pet takšnih dejanj. Prvega je v letu 2004 obravnavala policijska uprava Ljubljana, leta 2007 so takšno dejanje obravnavali na območju mariborske policijske uprave, leta 2010 so detomor obravnavali celjski policisti, leta 2011 novogoriški in leta 2012 spet mariborski. Policija pri tem dodaja, da so bila vsa dejanja raziskana, razen primera detomora iz leta 2007. Letos sicer takšnega dejanja še niso obravnavali, a podatki so znani za prvo polovico leta.

Nižje število detomorov policija pripisuje večji ozaveščenosti žensk in delovanju svetovalnih in zdravstvenih služb, saj je bilo teh dejanj v preteklosti precej več. V posamičnih primerih pa ugotavljajo, da kot vzrok za tovrstna dejanja izstopajo osebne stiske žensk in težave v partnerskih odnosih.

Dojenček
Dojenček FOTO: Thinkstock

Kam po pomoč?

Za oddajo Svet je včeraj predstavnica Zavoda Objem Radmila Pavlović Blatnik dejala, da se stiske mater pojavljajo že v času nosečnosti in se potem po porodu še stopnjujejo. Obdobje prilagajanja matere na njenega otroka ni vedno samo radostno, ampak matere takrat tudi jokajo, pravi. Stiske so večje, kadar ima otrok zdravstvene težave, včasih pa je razlog tudi izčrpanost, še pojasnjuje Pavlović Blatnikova.

Strokovna pomoč je po njenih besedah potrebna, ko mati ne more dobro poskrbeti zase in za otroka. Takrat je zelo pomembno, da ima mati podporo svojcev, ki morajo biti pozorni in po potrebi obvestiti strokovne službe. Obvestijo lahko osebnega zdravnika ali pa kakšno društvo, ki se s tem ukvarja. Takšno društvo je tudi Objem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1