Črna kronika

FOTO: V strmoglavljenju letala umrl 64-letni Slovenjgradčan, izjemno izkušen pilot

Slovenj Gradec, 04. 05. 2016 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA/U.Z.
Komentarji
0

Na območju Slovenj Gradca je strmoglavilo manjše enosedežno nemško letalo. Kot so sporočili policisti, je pilot v nesreči umrl, neuradno pa smo izvedeli, da gre za 64-letnega domačina. Nesreča se je zgodila na strmem gozdnem pobočju, ki je težko dostopno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Strmoglavilo nemško enosedežno motorno letalo
    02:33
    Iz SVETA: Strmoglavilo nemško enosedežno motorno letalo
  • Iz 24UR: V letalski nesreči umrl pilot
    02:33
    Iz 24UR: V letalski nesreči umrl pilot
  • Iz 24UR: Zakaj je letalo strmoglavilo?
    01:25
    Iz 24UR: Zakaj je letalo strmoglavilo?
Pilot je umrl v razbitinah letala.
Pilot je umrl v razbitinah letala. FOTO: Svet

Uprava za zaščito in reševanje je okoli pol osme ure zjutraj prejela obvestilo, da je občan opazil strmoglavljenje manjšega letala nad Graško Goro.

S PU Celje so sporočili, da se je nesreča nemškega enosedežnega motornega jadralnega letala zgodila okoli 7.30., pilot pa je na kraju nesreče umrl.

Nesreča se je zgodila na zelo strmem gozdnem pobočju. Kot so povedali očividci, je letalo najprej glasno brnelo in letelo zelo nizko, med strmoglavljenjem nato treščilo v drevesa, kjer mu je odtrgalo propeler in ga neslo po stmem pobočju. Po približno 200 metrih se je ustavilo med smrekami. Razbitine so raztresene na dolžini okoli 200 metrov po pobočju in so težko dostopne.

Strmoglavljeno letalo.
Strmoglavljeno letalo. FOTO: Svet

Ogled kraja nesreče, ki je trajal kar osem ur, so v sodelovanju z letalskim inšpektorjem opravili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Celje. Več podatkov sledi po opravljenem ogledu in zbranih informacijah, so sporočili policisti. Pri reševanju so sodelovali gasilci Gasilske enote Slovenj Gradec in reševalci GRS Koroške.

Umrl 64-letni Slovenjgradčan, izkušen pilot

Neuradno smo izvedeli, da je v nesreči umrl Slovenjgradčan Avgust Potušek, upokojeni nekdanji direktor dveh koroških družb Purotehnika in Ekotrade.

Kot so poročali v oddaji SVET, je bil 64-letnik eden najbolj izkušenih pilotov in član koroškega aerokluba, ki je - namenjen na daljši prelet - zjutraj poletel s slovenjgraškega letališča.

"Pred parimi leti je šel v penzijo in si je pač privoščil to letalo in užival še pa še," je o njem povedal prijatelj Milan Hribernik. "Po urah letenja je bil zelo izkušen," je dodal Alojz Tretjak. "V zadnjih desetih letih je naletel preko tisoč ur ali več. Celo v Južni Afriki je letel ..."

Vzrok za nesrečo še ni znan

Vzrok za nesrečo bo zdaj pokazala preiskava, v oddaji 24UR  so poročali, da pilot neuradno ni sprožil padala. V enem dnevu je hotel opravili 1000 kilometrov dolg polet, ki pa se je žal prehitro končal.

Na policiji informacije o identiteti pokojnika niso potrdili. Kot je povedala tiskovna predstavnica PU Celje, bo več znanega predvidoma v četrtek.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.