Črna kronika

Pristojni: smrt motoristke pri Preddvoru je bil nesrečen slučaj

Preddvor, 01. 08. 2014 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Smrt avstrijske motoristke zaradi podora kamnenja na cesti Preddvor-Jezersko je nesrečen slučaj, na katerega ni bilo moč vplivati. Strokovne službe vzdrževanja cest so delo opravile brez napak, prav tako na tem območju niso izvajali nikakršnih gozdarskih del, so ugotovili pristojni.

Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: Jani Dolinšek

Župana občin Preddvor in Jezersko, Miran Zadnikar in Jurij Markič, sta sklicala sestanek na temo analize ukrepov za odpravo posledic ledene ujme februarja letos. Prav tako so obravnavali in podali predloge strokovno tehničnih rešitev za zmanjšanje možnosti padanja kamenja, panjev in dreves z erodiranih pobočij na državno cesto Preddvor – Jezersko, kjer je prejšnjo nedeljo zaradi podora kamenja umrla avstrijska motoristka. 

Prisotni na sestanku so zaključili, da so vse pregledne in ostale strokovne službe vzdrževanja cest delo opravile brez napak in da je bil dogodek zgolj nesrečen slučaj, na katerega ni bilo moč vplivati.

Predstavniki Direkcije RS za ceste (DRSC) so povedali, da so dan po dogodku sklicali sestanek, na katerem so se dogovorili, da pregledne službe povečajo pogostnost nadzora, da temeljito pregledajo pobočje, kjer se je zvalila usodna skala, sočasno pa tudi ostala žarišča potencialnih podorov. Pregled območja nezgode so že opravili, pregledi ostalih območij pa so še v teku. Pri konkretnem primeru so ugotovili, da gre dejansko za posledico delovanja narave (žled, divjad…) saj na tem območju niso izvajali nikakršnih gozdarskih del. Prav na potencialne nevarnosti nestrokovnih gradenj gozdnih prometnic so opozorili tudi predstavnika Zavoda za gozdove.

Ko bodo znani rezultati pregledov, bo možno načrtovati ukrepe, katerih realizacija pa bo odvisna od sredstev v državnem proračunu. "Dejstvo je, da je območje doline Kokre obdano s strmimi bregovi in skalnatim terenom, zato tak dogodek ni zanemarljiv in previdnost uporabnikov regionalne ceste ni odveč," so še sporočili z občine Preddvor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3