Črna kronika

Prostitucija v Ljubljani: 14 Madžark prisiljenih v odnose s 100 strankami mesečno

Ljubljana, 31. 03. 2015 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski kriminalisti so uspešno razkrinkali dve združbi, ki sta se ukvarjali s trgovino z ljudmi. V obeh primerih je šlo za prisilno prostitucijo, eno je vodila 39-letna Slovenka, drugo pa 46-letni Slovenec.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pripeljali so jih iz najrevnejših delov Madžarske in jih silili v prostitucijo
    01:54
    Iz SVETA: Pripeljali so jih iz najrevnejših delov Madžarske in jih silili v prostitucijo
  • Iz SVETA: Namesto masaže prostitucija
    00:37
    Iz SVETA: Namesto masaže prostitucija
  • Iz 24UR: Dekleta silili v prostitucijo
    02:01
    Iz 24UR: Dekleta silili v prostitucijo

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so minulo sredo zaključili preiskavo več kaznivih dejanj trgovine z ljudmi. V preiskavi, ki jo je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS, so identificirali 14 žrtev, državljank Madžarske.

Kot je pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Ljubljana Stojan Belšak, je 39-letna Slovenka osumljena, da je organizirala novačenje ranljivih deklet iz socialno zelo šibkih območij na Madžarskem. Ob pomoči Hrvata in Madžara je 14 deklet pripeljala v Ljubljano pod pretvezo, da jim bo ponudila dobro plačano delo. A šlo je za prostitucijo. Dekleta so prisilili v spolne odnose s strankami z grožnjami, da bodo družinam povedali, s čim se ukvarjajo, in da jih lahko predajo policiji, ki jih bo zaradi prostituiranja pahnila v zapor.

Prostitutka
Prostitutka FOTO: Reuters

Storitve od 40 do 80 evrov

39-letnica je storitve oglaševala v različnih spletnih oglasih in tudi v tiskanih revijah. Kot je pojasnil Belšek, se je v polletni preiskavi izkazalo, da je storitve že pred tem nekaj časa ponujala tudi v Mariboru, a ni bilo dovolj povpraševanja. V času turistične sezone pa je za te potrebe najemala tudi stanovanje v Kopru. V teh stanovanjih so žrtve skupaj z osumljenko tudi živele. Osumljenka ni nudila spolnih uslug, temveč je kazniva dejanja izvrševala zgolj z izkoriščanjem prostitucije.

Kriminalisti so ugotovili, da so se cene storitev gibale od 40 do 80 evrov, vsak mesec pa je bilo v stanovanju v Ljubljani približno 100 strank. Eno od njih so v akciji prejšnji teden celo zalotili v stanovanju. 39-letnica naj bi mesečno pridobila približno 3000 evrov, ocenjujejo.

Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od treh do 15 let, za kaznivo dejanje zloraba prostitucije pa od enega do 12 let zapora.

Žrtve so bile stare med 21 in 24 let. V Sloveniji niso imele urejenega prebivališča niti zdravstvenega zavarovanja, v določeni meri pa jim je bila tudi omejena svoboda gibanja, česar pa se oškodovanke niso zavedale. "Madžarke so bile iz neciviliziranega okolja, niso niti vedele, kje v Ljubljani so. Vedele so le, kje je stanovanje, sredstev pa skoraj niso imele," pojasnjuje Belšak.

Policisti so žrtve namestili v krizno namestitev in jih pripravili na podajanje izjav pred preiskovalnim sodnikom. Belšak pravi, da so glavni osumljenki odvzeli prostost. V petek so jo s kazensko ovadbo za 15 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njo odredil pripor, za Madžarom pa so izdali tiralico. Hrvaški in še en preiskovani slovenski državljan sta na prostosti, saj ni bilo razlogov za pridržanje. So pa bile zoper vse štiri osebe podane kazenske ovadbe.

V drugem primeru so novačili mlade Srbkinje

V enoletni preiskavi, ki so jo kriminalisti zaključili januarja letos, pa sta slovenski in romunski državljan novačila mlade Srbkinje. Na to so jih opozorili srbski kolegi, nakar so policisti prejeli tudi prijavo ene od žrtev. Ugotovili so, da so revna dekleta v Slovenijo vabili s ponudbo, da bodo delale kot maserke. Takoj po prihodu so jim pojasnili, da morajo prodajati svoje telo. 46-letnik, ki je vodil celotno zadevo, je imel več stanovanj. Tudi on je storitve oglaševal in objavljal fotografije deklet. Ves čas je grozil z domnevnimi zvezami iz srbskega kriminalnega podzemlja.

Vsaj zoper pet deklet je osumljenec uporabil fizično silo (pretepanje, brcanje, lasanje... ), tako da so pri dekletih nastale vidne zunanje poškodbe, posledica nasilja pa so tudi dolgotrajne psihične težave deklet (paranoja, strah …), zaradi katerih so žrtve poiskale potrebno zdravniško pomoč.

Med žrtvami se je znašla tudi Dominikanka in tudi ena Slovenka, ki pa sta čez čas postali organizatorki posla. Kot so dejali policisti, so kazensko ovadili pet oseb, preiskovalni sodnik pa je slovenskemu državljanu, romunski državljanki in dvema srbskima državljankama odredil pripor, za srbskega državljana pa je policija izdala tiralico.

'Gre za največje novodobno suženjstvo'

Imre Jerebic iz Slovenske karitas, ki pomaga pri kriznih namestitvi žrtev, je pojasnil, da so lani na ta način pomagali petim osebam iz različnih držav, letos pa že štirim, pri čemer so se prvič srečali tudi s primerom mladoletne osebe.

Žrtvi v okviru krizne namestitve najprej ponudijo psihosocialno in zdravstveno pomoč, običajno pa se pokaže, da potrebujejo tudi pravno pomoč. Strokovni delavci in usposobljeni prostovoljci so ob žrtvah prisotni 24 ur. "Gre za največje novodobno suženjstvo. Pri teh osebah je zagotovo najbolj kršeno človekovo dostojanstvo," je pojasnil Jerebic.

Krizna namestitev sicer traja do 30 dni, ko prestanejo to obdobje, pa imajo možnost namestitve v varnem prostoru društva Ključ. Kot je pojasnila Katjuša Popović iz društva, jih tam že preusmerjajo v reintegracijo oz. integracijo v družbo.

Ob tem je Popovićeva izpostavila, da bi bilo treba okrepiti osveščanje o trgovini z ljudmi, med drugim z vključitvijo v šolske vsebine. Obenem pa bi bilo treba več pozornosti nameniti zdravstveni oskrbi žrtev, saj nevladne organizacije ne premorejo sredstev za financiranje dolgotrajnih zdravljenj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (353)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
01. 04. 2015 17.42
+9
In kaj je tu čudnega? Zavod za zaposlovanje pod pretvezo za maserstvo, gostinstvo, ipd... sili osebe v prostitucijo in delo z ilegalci
sloZebra
01. 04. 2015 17.25
+2
Podpiram kazen za prostitucijo pod prisilo - za zvodnike bi moral del kazni bit ta, da morajo tako dolgo prodajat svojo rit, da bi izplačali odškodnino tem dekletom. Me pa nekaj bega - kakšna je razlika med legaliziranim in dekriminaliziranim (kolikor sem slišal namreč naj bi po novem kazen za stranko ujeto na delu znašala cca. 1500 €, torej zadeva je dekriminalizirana ampak se kaznuje s kaznijo? Torej je še vedno nelegalna.)
hhmmm
01. 04. 2015 15.10
+8
Prostitucija v sloveniji je legalna, zvodništvo ni legalno!
alenka.NN
02. 04. 2015 08.27
res je...ena izmed možnosti pri prijavi potrebe po delavcu, ki se odda na Zavod, je zapisana v klasifikaciji poklicev in sicer 'osebna spremljevalka'...torej...:)
lady88
02. 04. 2015 09.10
+1
osebna spremljevalka ni nujno da nudi tudi seks. Lahko je le večerja, druženje, spremstvo na kakem gala dogodku. Sem poznala fanta ki je to nudil načeloma starejšim gospem. osebna spremljevalka in prostitutka... ni isto. prostitutki bo top če bo tut spremstvo, medtem ko kontra....
lady88
02. 04. 2015 09.11
+1
hočm povedat da ni ravno tako da je osebna spremljevalka tam da spolno zadovoljuje moške..... in kaj veš.... so dekleta ki se cenijo in ne spuščajo v to.... in tu spet mečemo vse v isti koš kajne...
Goldmann
01. 04. 2015 12.40
+6
Legalizirati prostitucijo in marihuano...v SLO morda leta 2100 !?!
falotka1234
01. 04. 2015 14.10
+2
Pantokrator
01. 04. 2015 11.37
+2
Čakte, Mađarice niso iz Burkine Faso......niso dezorientirane v času in prostoru?
kraljicavesolja
01. 04. 2015 11.16
+8
Nobena ženska ne gre tega delat kr tko, ker ji paše. In če mislte, da je to tok lahko, fantje, lahko kr svojo ritko začnete prodajat, če je mlada in koščena, itak, hehe. Pa da vidim, kok cajta bi zdržal.
fotrlole
02. 04. 2015 13.57
+3
Nobena ženska ne gre tega delat kr tko, ker ji paše
jafalical
01. 04. 2015 10.53
+5
39 letna?46 letnega Ljubljančan? Kdo sta? S cim sta se ukrvarjala do zda, ne verjamem, da sta sama v temj? Da sta se spustila v to trgovino mladih deklet in še Bog ve kaj... s tem nista zacela vceraj.
VladimirPutin
01. 04. 2015 09.36
+25
Tako radi se zgledujemo po Nemcih in Avstrijcih, da bi legalizirali prostitucijo in pobirali davke od tega, poskrbeli za zdravstveno zavarovanje teh punc in uredili njihove kontrole pri zdravnikih. ne to pa ne! In naj se nihče ne slepi, da s prepovedjo lahko prepreči to najstarejšo obrt. nasprotno, samo porivajo jo v kriminalizacijo!
lady88
01. 04. 2015 09.43
+12
eno je bit prostovoljno v tem "poslu", drugo je pa pod prisilo kajne... Ne vem kje so aretirali prostitutke, ker so ogromno računale strankam. oz. so stranke kr same prijavile. Meni se to ne zdi sporno. Če se je punca odločila za tak "posel", si pa ja loh tut sama ceno postavi.
kraljicavesolja
01. 04. 2015 11.13
+1
Putin, še en, ki misli, da če je legalizirana prostitucija, se sam ženske prodajajo. Tko da boš mogu pojest tud zakon o gejih, hehe, pol bo pa šele legalizacija prostitucije, JBG.
anabojc
01. 04. 2015 09.05
+12
Me veseli, da so ulovili vodje kriminala. Izživljanje nad šibkimi, izkoriščanje le teh je skrajno nizkotno.
Jimi1
01. 04. 2015 09.09
+14
Menedžerji , ki izkoriščajo del silo na minimalcu niso nič boljši od teh dveh ulovljenih.... Punce se bodo pa itak naprej same znašle s svojo S.P. dejavnostjo....
TheMafiaDon
01. 04. 2015 08.39
-4
To je najstarejša obrt in ženske večinoma to delajo prostovoljno-zaradi užitka in predvsem denarja! Če delajo pod prisilo, je to druga stvar-kazniva seveda. samo ne si delat utvar ali si zatiskat oči da tega pri nas ni...tega je toliko da ne moreš verjet, skoraj vsak blok v Ljubljani ima to...študentke, estradnice, žene, punce, hčere,itd...vse to počnejo...nažalost.
lady88
01. 04. 2015 09.47
+10
js bi rekla da niti ne zaradi užitka.... kaj meniš bi šel v posteljo s parimi različnimi ženskami v enem dnevu? pa to počel vsak dan? užitek spet ni tak.... sploh užitka ni če ni vsaj kemije. ga ni denarja. oz. odvisno kok se ceniš. če se ceniš pol ga ni denarja da se spustiš v to....
kraljicavesolja
01. 04. 2015 11.18
+2
Themafija, a tko se ti tolažiš, pa vidim, da ne ločiš te novodobne sponzoruše pa kakšno bogo žensko, ker pač ni znala poiskat druge izbire. Me prov zanima, kok časa bi ti primal v rit, preden bi se sam seb zagravžu.
brusilec
01. 04. 2015 08.25
+41
še malo.... pa bo to del preživetja tudi v sloveniji.. vsak izvoz iz avtoceste bodo takšne prijateljice. Jaz načeloma nimam nič proti dekletom ki imajo rada luksuz na takšen način, prisilna prostitucija je pa nekaj čisto drugega. dejstvo pa je, da je največji zvodnik država, ker nesposobni politiki zapirajo firme, uničujejo delovna mesta.
biggbrader
01. 04. 2015 08.48
+7
biggbrader
01. 04. 2015 08.12
+1
Ne vem, ali je to norma za preživetje ?!
GEneRaL00001117
01. 04. 2015 07.48
-21
Hurbam hodjo pac grdi ljudje k nemorejo dobit babe za peseksat...pac kot npr slovenclji...pac tud to more bit
mccm
01. 04. 2015 07.41
-2
40-80eur x 100strank na mesec = cca 6000eur - stroški stanovanja 500eur - stroški 14 deklet 7000eur = -1500eur.... vsak mesec... uboga reveža
oxy.elite
01. 04. 2015 07.40
-3
1.aprilska šala! :)
mbhudournik
01. 04. 2015 07.35
+20
Ja seveda SLOVENCA sta bila zvodnika ...za 24 ur so SLOVENCI ljudje,ki dobijo državljanstvo za kilo krompirja..
LOPOVEpredZID
01. 04. 2015 07.25
+5
14 punc, 100 strank na mesec, po 50 je 5000. In koji penis se ukvarjajo t takim kriminalom k je tolko velik rizik za 5000????!!!! In zato je jasno, da kriminalci pri nas niso najbolj odprtih glav........ej vele gangsterji....to je samo v filmih tolko denarja na mizi......v real life je treba delat al pa odsedet!!!!!
pogan
01. 04. 2015 07.16
+5
to je samo 3 na dan....
naŠIHTmamCAJT
01. 04. 2015 07.11
-5
rissp1
01. 04. 2015 07.05
-4
Dvomim da bodo te punce hotele ostati kjerkoli tukaj, verjetno je njihova želja da se čimprej vrnejo domov.. Nebi rekel če bi šlo za ukrajinke, ki potrebujejo vizo ali pred leti romunke ki so jo pravtako potrebovale. In Slovenija ni ravno neka obljubljena država za njih, večina madžarov sploh ne ve kaj je Slovenija oz. 90% jih meša s Slovaško, ostali pa mislijo da je to neka oblika Bosne. Le tisti ki so potovali tukaj čez so bili (vsaj še pred leti ko je bila razlika še ogromna) bili šokirani da tukaj ni kot v Bosni temveč se živi veliko bolje kot na Madžarskem. Pa še od tistih (transport preko SLO) so nekateri tako neumni da so še vseeno verjetli tamkajšnjim medijem ter starim idejam v glavi in kljub temu da so SLO videli, še vedno mislil da je to ena "balkanska revna" država...