Črna kronika

Rakušev mlin se zaradi požara lahko v hipu poruši

Celje, 15. 10. 2014 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izvedenec gradbene stroke je ugotovil, da je po nedavnem požaru v Rakušovem mlinu v Celju nastalo več resnih konstrukcijskih poškodb objekta, ki lahko povzročijo njegovo nekontrolirano - hipno porušitev.

Danes popoldne je na pogorišču ponovno začel tleti lesen tram. Posredovali so celjski poklicni gasilci, ki so s pomočjo avtomobilske lestve vstopili v objekt ter tleči tram pogasili.

Celjska občina je za Rakušev mlin, ki je bil kot skladiščni objekt zgrajen leta 1903 in ga je oktobra letos prizadel močan požar, pridobila izvedeniško mnenje o konstrukcijskem stanju in varnosti objekta. Izvedenec gradbene stroke je ugotovil več resnih konstrukcijskih poškodb objekta, ki lahko povzročijo njegovo nekontrolirano - hipno porušitev.

V požaru so zgorele oz. so bile močno poškodovane in porušene vse lesene medetažne konstrukcije, tako dvoetažnega izzidka kot tudi štiri etažnega glavnega objekta, popolnoma uničena je tudi strešna lesena konstrukcija. Strokovna ocena stanja objekta kaže, da je glede na intenziteto požara precej uničeno tudi nosilno zidovje, ki na videz sicer zgleda nepoškodovano.

požar v Celju
požar v Celju FOTO: Blaž Mastnak

Zaradi omenjene porušitve lesenih medetažnih konstrukcij so problematične zlasti obodne stene, ki so nestabilne, in jih bo pred kakršnimi koli posegi treba ustrezno stabilizirati, tako z zunanje kot z notranje strani, a je zaradi nedostopnosti in nevarnosti v notranjosti to za zdaj še neizvedljivo.

Tudi sicer je kakršno koli delo v bližini objekta ali v notranjosti objekta prenevarno in prepovedano, saj lahko zaradi porušitve medetažnih konstrukcij pride do hipne porušitve obodnih zidov, predvsem v primeru vetra ali potresa.

Sto enajst let star Rakušev mlin je predstavljal enega najboljših primerov tipične slovenske industrijske arhitekture na prelomu iz 19. v 20. stoletje, zato je bil leta 2002 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Po požaru v začetku prejšnjega tedna je občina nemudoma pristopila k zaščiti pogorišča ob Mariborski cesti, kjer so objekt Rakuševega mlina s stalno prisotnostjo varovali gasilci in policisti. Celotno območje je sedaj zavarovano z mrežami, ograjo in 24-urnim varovanjem varnostne službe, so danes sporočili s celjske občine. Gibanje na celotnem ograjenem območju je prepovedano oz. dovoljeno le pristojnim osebam. Do nadaljnjega je urejena tudi zapora ceste, ki pelje mimo Rakuševega mlina do bližnjega trgovskega centra.

Celjski župan Bojan Šrot se zaveda, da je škoda, ki jo je povzročil hud požar, neprecenljiva. "Požar zelo obžalujemo, saj gre za kulturni spomenik lokalnega pomena. Upamo, da bomo objekt kljub vsemu lahko ohranili, ali bo to mogoče, pa bodo morali povedati strokovnjaki, " je dejal Šrot. Ker je glede na podano izvedensko mnenje sanacija objekta zaradi nevarnosti nekontrolirane porušitve v tem trenutku neizvedljiva in ker gre za objekt kulturne dediščine, celjska občina glede odločitve o nadaljnjih aktivnostih pridobiva vsa potrebna mnenja in strokovne ocene, tudi mnenje Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine, ki ga pričakujejo v prihodnjih dneh. Ob predložitvi vseh mnenj se bo občina v sodelovanju s pristojno inšpekcijsko odločala o nadaljnjih korakih v zvezi s sanacijo Rakuševega mlina, še navajajo na celjski občini.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

croc
25. 10. 2014 14.21
+2
Nisem iz Celja, ampak škoda objekta. Danes berem, da še policija ne more preveriti, zakaj je pogorelo? Spet "višje" sile na delu, dokler ljudje ne stopijo v bran-takrat težko kaj nardijo, tako pa, kot kužki na vrvici mahamo ljudje naprej :)
johan 2
16. 10. 2014 23.38
+1
Bo pač šrot mel vikend tu!
bossanoga
16. 10. 2014 12.18
cilj opravičuje sredstva. Šrot pa besediči, kot že vrsto let, a edini cilj je že pred 15-timi leti bil porušitev, samo nikoli ni bilo izrečeno v javnosti ali pred nepravimi ljudmi.
Kwaj
16. 10. 2014 07.56
Ha ha .........
1airbus
16. 10. 2014 12.21
tao3
16. 10. 2014 07.51
+10
Evo pa je Šrotu uspelo. Sedaj ima izgovor, da tole podere in se omasti na prodaji parcele. Se vam zdi, da je tole nekoliko predvidljivo?
TRUMPP
15. 10. 2014 21.50
+5
Naključij ni!
MucekMacek
15. 10. 2014 21.46
+7
in zdaj bodo lahko rušili zgradbo pod spomeniškim varstvom. me čudi da je tako dolgo trajalo da so prišli do te rešitve.
dinamitek
15. 10. 2014 20.02
+26
to je biv namen tistega ki je naročil požar,da dobi zazidlivo parcelo-tko se dela k krajih kjer vlada podzemlje-pa ne mislim da je tko tud v Celju