VIDEO: Ruski navijač napadel in lažje poškodoval policista, policija posredovala tudi v množičnem pretepu po tekmi

Pred sredino tekmo na Ljudskem vrtu so se na eni od mariborskih ulic začeli izgredi med pripadniki navijačev Viol in Spartaka. Policisti so z uporabo palic in plinskih razpršilcev obe skupini ločili. Dva navijača Viol so prijeli, eden od razgretih Rusov pa je napadel mariborskega policista, ki je zaradi lažjih poškodb pristal v bolnišnici. Množični pretep pa se je zgodil tudi po tekmi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

izgredi v Mariboru

Pred tekmo na Ljudskem vrtu so se stepli navijači na Gosposvetski cesti v Mariboru. (Foto: YouTube)

V sredo, nekaj po 19. uri, je na Gosposvetski cesti v Mariboru, v bližini križišča s Prežihovo ulico, prišlo do poskusa pretepa večjih skupin navijačev Viol in Spartaka, ki sta se pričeli izzivati k pretepu. Kot nam je sporočil Miran Šadl s Policijske uprave Maribor, so domači navijači proti gostujočim navijačem pričeli metati steklenice in kamenje. "Zaradi tega so policisti z uporabo palic in plinskih razpršilcev obe skupini ločili in vzpostavili javni red in mir. Dva navijača Viol, ki sta metala steklenice in kamenje so policisti prijeli, ob tem pa pri njima našli in jima zasegli še pirotehnična sredstva. Obema so izdali plačilni nalog, v hitrem postopku jima bodo izdali odločbi o prekršku, oba pa so za čas trajanja tekme tudi pridržali. Enemu od njiju so policisti izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na javnih prireditvah," je povedal Šadl.

Med posredovanjem pa je eden od razgretih ruskih navijačev pritekel do mariborskega policista in ga s hrbtne strani udaril v predel obraza. "Policist je bil ob tem lažje telesno poškodovan, zato so ga z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor," so sporočili s PU Maribor. Napadalca so policisti po tekmi prijeli ob izhodu iz stadiona in ga pridržali. "Ovadili ga bodo zaradi suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi. Za to dejanje je zagrožena zaporna kazen, od šest mesecev do pet let," je povedal predstavnik mariborskih policistov.

"Policisti so s svojim odločnim ukrepanjem z najmilejšimi možnimi posledicami vzpostavili javni red in preprečili hujši pretep, ki je grozil. Na take dogodke smo se pred tekmo tudi temeljito pripravili. To je naša zakonska obveza in prepričan sem, da javnost to od nas tudi pričakuje. Seveda pa tudi v bodoče ne bomo tolerirali nasilja na športnih prireditvah," je ob tem še dejal Šadl.

Policisti so v povezavi s tekmo posredovali večkrat

Mariborski policisti so v zvezi z nogometno tekmo, ki si jo je ogledalo okoli 12.500 gledalcev – od tega 2000 navijačev Viol, okoli 640 navijačev Ultrasov in še okoli 200 navijačev Spartaka –, posredovali večkrat.

Množični pretep po tekmi

S PU Maribor so sporočili, da so bili policisti ob 1.15 obveščeni, da se je na Poštni ulici v Mariboru zgodil množični pretep med navijači. Policisti so vzpostavili javni red in mir in pridržali 18 gostujočih in do streznitve enega domačega navijača. Domačemu navijaču so policisti izdali plačilni nalog. Obravnavali so tudi škodo, ki je ob pretepu nastala na lokalih v tej ulici.

Oškodovali so ga za 75 evrov

Iz UKC Maribor so bili policisti obveščeni tudi o domačinu, ki je pri njih poiskal zdravniško pomoč, ker mu je ob tem, ko je po zaključku nogometne tekme zapuščal stadion v smeri Gosposvetske ceste, iz neznane smeri v glavo priletela steklenica in ga poškodovala. Utrpel je lahke telesne poškodbe.

S PU Maribor so sporočili, da je v sredo okoli 20.40 68-letni moški na južni ploščadi stadiona Ljudski vrt v prodajo ponujal komplet vstopnic za ogled vseh treh tekem skupine E v Ligi prvakov, ki bodo odigrane v Mariboru. Med tem ga je obstopilo okoli 20 oseb, ki so po njegovem prepričanju dajale videz navijačev Viol. Dva izmed njih sta pristopila do njega, ga prijela za roki, mu jih razširila, tretji pa ga je pretipal in mu iz notranjega žepa odtujil komplet opisanih treh kart. Vstopnice za včerajšnjo tekmo, ki jo je imel ločeno v drugem žepu, niso našli.

Že popoldan okoli 14. ure so na avtocestnem počivališču Dobrenje opravili kontrolo potnikov na rednem avtobusu, ki je pripeljal iz Dunaja. Na njem je bilo 20 navijačev Rusije, ki pri sebi niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Enemu izmed njih so izrekli globo, ker na zahtevo policista ni želel izkazati svoje istovetnosti, drugemu pa so izrekli globo, ker se je na javnem kraju nedostojno vedel, izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker slednji s kršitvijo ni prenehal, so ga policisti pridržali do streznitve.

Okoli pol osme ure zvečer je večja skupina gostujočih navijačev, ki niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme, skušala nasilno vstopiti na stadion Ljudski vrt. Policisti so jim namero preprečili.

Skoraj istočasno so policisti v križišču Gregorčičeve ulice s Strossmayerjevo v Mariboru izrekli globo gostujočemu navijaču, ker se je nedostojno vedel do policistov in ni upošteval njihovih ukazov. Ker s kršitvijo ni prenehal, so ga policisti za čas tekme pridržali.

Nekaj minut kasneje so policisti oglobili še enega gostujočega navijača, ki je na severnem platoju stadiona Ljudski vrt izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker s kršitvijo ni prenehal, so ga policisti pridržali do streznitve.

Ob 19.44 so policisti na studenški brvi zaznali skupino 15 tujih navijačev, ki so imeli pri sebi predmete, ki bi jih lahko uporabili za napad ali bi z njimi lahko huje ogrozili javni red in mir, splošno varnost ali premoženje, zaščiteni pa so bili tudi s ščitniki za okončine, niso pa imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Policisti so 14 državljanom Poljske in enemu državljanu Rusije prepovedali vstop na tekmo. Po izreku ukrepa je vseh 15 zapustilo našo državo.

Okoli 20.28 so policisti na južnem platoju stadiona Ljudski vrt izdali plačilni nalog domačemu navijaču, ki se je nedostojno vedel na javnem kraju in izzival k pretepu.

Ob 20.30 so imeli na severnem platoju stadiona Ljudski vrt v postopku državljana Srbije, ki je na vsak način želel vstopiti na stadion, čeprav ni imel vstopnice za ogled tekme. Policisti so ugotovili, da je tujec ostal na območju Schengena več kot 90 dni, kolikor mu je dovoljeno, zato so ga oglobili.

Ob 21.45 pa so policisti še dvema gostujočima navijačema izrekli globo, ker sta na severni tribuni stadiona Ljudski vrt med tekmo prižgala bakli.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 279
Widzew&V89Maribor 15.09.2017 15:35:17
castno smo obranili mesto! konec debate, delije bodo krile skodo na postni in je to to :D
Več komentarjev