Črna kronika

Strupena klopotača ugriznila enega največjih rejcev kač v Evropi, protistrup pripeljali s falconom

Ljubljana, 09. 07. 2015 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA/J.S.
Komentarji
63

Moškemu, ki ga je v Brezju pri Tržiču ugriznila strupenjača, ki jo je imel v domačem terariju, so morali nujno priskrbeti protistrup, saj je bil po ugrizu v komi in so mu bile štete ure. Ker protistrupa v Sloveniji nimamo, so ga pripeljali z Dunaja in to kar s falconom.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ugriz mehiške klopotače
    02:14
    Iz SVETA: Ugriz mehiške klopotače
  • Iz 24UR: Protistrup z Dunaja pripeljali s Falconom
    02:42
    Iz 24UR: Protistrup z Dunaja pripeljali s Falconom
Posadka falcona je priskočila na pomoč moškemu, ki je bil v komi zaradi ugriza klopotače.
Posadka falcona je priskočila na pomoč moškemu, ki je bil v komi zaradi ugriza klopotače. FOTO: Miro Majcen

Kot je na Twitterju objavila Slovenska vojska, je falcon ob povratku s službene poti v Luksemburg z Dunaja pripeljal protistrup za državljana, ki ga v UKC zdravijo zaradi ugriza klopotače.

"Slovenska vojska je zjutraj prejela prošnjo UKC Ljubljana za pomoč, ministrica za obrambo Andreja Katič pa se je odločila, da bomo sodelovali pri prevozu, ker je šlo za reševanje življenja. Falcon je že bil na redni načrtovani poti v Luksemburgu in ob vrnitvi se je ustavil še na Dunaju, kjer je prevzel protistrup", je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Simon Korez.

Gre za moškega, ki ga je včeraj popoldan ugriznila kača iz domačega terarija. Policija je potrdila, da gre za odraslega moškega, ki so ga najprej oskrbeli lokalni zdravniki, nato pa so ga s helikopterjem Slovenske vojske odpeljali v ljubljanski klinični center. Kača naj bi 37-letnika ugriznila med čiščenjem terarija, šlo pa naj bi za mehiško klopotačo.

Kot so poročali v oddaji Svet na Kanalu A, gre za Aleša Mlinarja, ki je že 20 let rejec kač. Slovenski poznavalci kač ga poznajo kot enega večjih strokovnjakov. Spadal naj bi med največje rejce in lastnike teh živali v evropskem merilu, poleg tega pa jih tudi razstavlja po Evropi.

Zdravnica iz centra za zastrupitve infekcijske klinike UKC Ljubljana Marija Jamšek je dejala, da v centru nimajo na zalogi protistrupov za tuje strupene kače. Moškega je ugriznila mehiška klopotača, ki je bistveno bolj strupena kot avtohtone slovenske kače, tudi protistrupi za naše kače za njihov strup ne zaležejo. Po prihodu bolnika so v centru za zastrupitve preverili, v katerem najbližjem velikem centru za zastrupitve v Evropi bi ga imeli na zalogi. Dobili so ga z Dunaja in moški je protistrup že prejel. Zdravnica še poudarja, da je mehiška klopotača zelo strupena kača in v tujini so zabeležili tudi primere smrti zaradi njihovega ugriza.

Mehiška klopotača je ena večjih vrst klopotač na svetu in v dolžino zraste do 1,8 metra.
Mehiška klopotača je ena večjih vrst klopotač na svetu in v dolžino zraste do 1,8 metra. FOTO: Thinkstock

Mehiška klopotača ena najbolj strupenih kač na svetu

Kot je dejal vodja Akvarija in terarija v Mariboru Branko Kolar, kjer imajo prav tako en primer mehiške klopotače, so vse klopotače zelo strupene, žal pa je moškega ugriznila mehiška klopotača, ki je med najbolj strupenimi kačami na svetu. Na vprašanje, ali imajo ljubitelji strupenjač doma tudi protistrupe, Kolar odgovarja, da je protistrup zelo drag in uporaben le kratek čas, zato ga imajo doma le redki. Njegova cena je kar 10-krat večja od cene živali. Mehiška klopotača na uradnem trgu stane od 300 do 500 evrov, odvisno od starosti.

Moškega so s helikopterjem Slovenske vojske odpeljali v ljubljanski klinični center.
Moškega so s helikopterjem Slovenske vojske odpeljali v ljubljanski klinični center. FOTO: Zvezdan Simić

Kot pravi Kolar, je moški nujno potreboval protistrup in je šlo za ure, zato je dobro, da so protistrup čim prej pripeljali z Dunaja, kjer je najbližji center, kjer hranijo protistrupe. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi si moški po ugrizu vbrizgal protistrup, ki ga je imel doma, a očitno ni bil dovolj.

Kolar še pojasnjuje, da slovenska zakonodaja dovoljuje, da imamo lahko doma strupenjačo, vendar moraš žival ob nakupu registrirati, nato pa pristojni preverijo ali imaš vse pogoje za hrambo te živali. Žal pa si mnogi ne želijo, da bi jih pristojni nadzirali in nakupa strupenjač ne prijavijo. A v tem primeru ni bilo tako, saj naj bi bil moški velik zbiratelj in poznavalec plazilcev, ki je imel doma eno največjih zbirk strupenjač na svetu. Očitno je šlo pri čiščenju terarirja za trenutek nepazljivosti, saj je moški velik poznavalec plazilcev, je še dejal Kolar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja