Črna kronika

Še ena strokovnjakinja potrdila, da je imela jeseniška deklica rebra zlomljena

Kranj, 11. 09. 2017 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi razhajajočih se mnenj dekličinega lečečega zdravnika in sodnega izvedenca glede tega, ali je jeseniška deklica nekaj časa pred smrtjo utrpela tudi zlom reber, je pričala še ena strokovnjakinja. Potrdila je, da je imela deklica zlom reber. Tožilka je zaradi ugotovitev napovedala spremembo obtožnice.

deklica
deklica FOTO: POP TV

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje obtoženima za smrt dveletne jeseniške deklice. Na tokratnem naroku je še ena strokovnjakinja potrdila, da je deklica nekaj časa pred smrtjo utrpela zlom reber. Tožilka pa je ob bližajočem se zaključku dokaznega postopka napovedala spremembo obtožnice.

Danes je na prostor za priče stopila strokovnjakinja Katarina Šurlan Popovič, ki je skupaj z Radkom Komadino pripravila mnenje glede zloma dekličinih reber v okviru komisije ljubljanske medicinske fakultete. Ta je bila imenovana zaradi razhajajočih se mnenj dekličinega lečečega zdravnika in sodnega izvedenca glede tega, ali je deklica nekaj časa pred smrtjo utrpela tudi zlom reber.

Šurlan Popovičeva je potrdila navedbe Komadine, ki je prejšnji ponedeljek na soočenju s sodnim izvedencem Antonom Lahom povedal, da se na rentgenskem posnetku iz 4. julija lani vidijo zadebelitve na treh rebrih, kar priča o tem, da je deklica nekaj tednov ali mesecev pred smrtjo utrpela zlom dveh reber na levi strani in enega na desni strani.

Šurlan Popoviča je pojasnila, da so na rentgenskem posnetku vidne vretenaste zadebelitve treh reber. "Šlo je za brazgotine po zlomih, ki so bili po moji oceni starejše od enega meseca," je pojasnila in poudarila, da sta si s Komadino posebej ogledala posnetke in oba prišla do enakega zaključka.

Na vprašanje zagovornika dekličinega očima Damijana Pavlina, ali bi lahko zlomi reber nastali več kot pol leta pred dekličino smrtjo, ko deklica še ni živela skupaj z obtoženima, pa je pojasnila, da se pri otrocih zlomi v treh mesecih običajno povsem zacelijo. Zato meni, da niso bili starejši od šestih mesecev.

Glede na ugotovitve vseh izvedenskih mnenj je tožilka Tina Lesar pred zaključkom dokaznega postopka napovedala pisno spremembo obtožnice. Napovedala je več sprememb obsežne obtožnice, ki dekličino mamo in njenega partnerja bremeni zanemarjanja mladoletnega otroka in surovega ravnanja ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt deklice 4. julija lani.

Lesarjeva sprememb obtožnice danes novinarjem še ni mogla razkriti. Po spremembi obtožnice pa bi lahko sledil zaključek dokaznega postopka in začetek zaključnih besed tožilstva in obrambe. Naslednji narok na kranjskem okrožnem sodišču je predviden 25. septembra.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1