Črna kronika

Direktor Kemijskega inštituta podlegel poškodbam, strelca še vedno iščejo

Ljubljana, 19. 12. 2014 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./V.L./N.K.
Komentarji
0

Direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik, ki ga je neznanec v torek zvečer ustrelil na parkirišču na Viču, je v bolnišnici podlegel poškodbam. Strelca še vedno iščejo. Kriminaliste zanimajo tudi vsi spori, v katere bi lahko bil vključen direktor.

Direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik, ki ga je neznanec v torek zvečer ustrelil na parkirišču na Viču, je v bolnišnici podlegel poškodbam, so popoldne potrdili na Generalni policijski upravi (GPU). Motiv napada še vedno ni znan, prav tako še vedno niso izsledili storilca napada. Zaradi izvajanja nadaljnih postopkov, drugih podrobnosti o preiskavi v tej fazi policija ne more razkriti.

Preiskava se sicer nadaljuje. Kot so sporočili s policije, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) skupaj z ljubljanskimi kriminalisti in forenziki opravili ogled kraja kaznivega dejanja, zavarovane sledi pa analizirajo strokovnjaki v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju. Dosedaj so opravili že več kot 150 razgovorov. 

Pregledujejo vse spore, v katere bi lahko bil vključen direktor

Kriminaliste zanima vse, tudi vsi možni spori, v katere bi lahko bil vključen Jamnik. Tudi zato so s Kemijskega inštituta odnesli podatke o treh nekdanjih zaposlenih, so poročali v 24UR. Ti so se zaradi sumov korupcije že lani znašli pod drobnogledom kriminalistov. Ker so prepričani, da so bili odpuščeni neupravičeno, na delovnem sodišču tožijo inštitut.

Kriminalisti bodo najverjetneje pregledali tudi, ali bi se motiv lahko skrival v zgodbi s Centrom odličnosti nizkoogljične tehnologije. Kemijski inštitut mu je namreč posojal evropski denar, zaradi česar so se znašli tudi pod drobnogledom protikorupcijske komisije.

Še ena večja zadeva bi lahko zanimala kriminaliste. V ponedeljek je inštitut podpisal 11 milijonsko, do zdaj največjo pogodbo. Razviti nameravajo, kako iz odpadnega dioksida proizvesti metanol, so še poročali v 24UR.

Dvakrat ustreljen v glavo

Jamnika je neznanec ustrelil v torek zvečer na parkirišču pred gostilno na Viču. Kot je sporočila policija, se je direktor kemijskega inštituta na parkirišče pripeljal v svojem belem mercedesu. Parkiral je in zaklenil avto, ko je hodil proti gostinskemu lokalu, pa naj bi k njemu od zadaj stopil neznanec s pištolo, mu jo prislonil h glavi in dvakrat ustrelil.

Kriminalisti so preiskavo izvedli tudi na kemijskem inštitutu, v sredo in četrtek pa so objekt varovali varnostniki, saj je obstajala možnost, da je poskus uboja povezan z delom na inštitutu. Policija je varovala tudi Jamnikovo družino in ustreljenega, a varovanje danes več ni potrebno.

Po streljanju na Viču - 4
Po streljanju na Viču - 4 FOTO: POP TV

Na Kemijskem inštitutu 'pretreseni'

Na Kemijskem inštitutu so ob Jamnikovi smrti zapisali, da so "globoko užaloščeni in pretreseni", Jamnikovi družini pa so izrazili sožalje. Kot so še dodali, je Janko Jamnik svoje življenje posvetil znanosti. Bil je prejemnik Prešernove nagrade za diplomsko delo, prejemnik Zoisovega priznanja za posebne dosežke ter dveh Zlatih priznanj GZS za inovacijo. V času njegovega vodenja je v javnosti najbolj odmevala izjemna pridobitev Kemijskega inštituta, Preglov raziskovalni center, kjer je med drugim tudi najnovejši transmisijski elektronski mikroskop s kemijsko analizo, ki je edinstven v tem delu Evrope.

"Izjemno sem ga cenil. Občudoval sem njegovo prodornost, ideje, sposobnost, da je znal povezovati specifičen svet znanosti in industrije. Imel je izjemno visoke cilje, najprej do sebe in tudi do drugih. Izjemno si je prizadeval, da utrdi pozicijo Kemijskega inštituta v svetovni znanstveni sferi. V vodenje inštituta je prinesel dinamiko. Bil je res izjemen sodelavec. Zelo ga bomo pogrešali," je dejal predsednik upravnega odbora Kemijskega inštituta Janez Levec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1