Se Zavašnik, ki ga policija išče že štiri leta, mirno sprehaja po Umagu?

Robert Tomaž Zavašnik, ki ga slovenski organi pregona iščejo že od leta 2009, naj bi v Umagu ustanovil podjetje, ki normalno posluje. Zavašnika so prek Interpola iskali že v Franciji in Nemčiji. Če ga ne izsledijo do prihodnjega leta, se bo lahko svobodno vrnil v Slovenijo, saj bo kazen zastarala.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Robert Tomaž Zavašnik

Je Zavašnik v Umagu? (Foto: POP TV)

Robert Tomaž Zavašnik, ki ga je sodišče spoznalo za krivega za tragedijo pred diskoteko Lipa in je na begu že od leta 2009, naj bi po poročanju Slovenskih novic v Umagu nemoteno posloval prek svojega podjetja Zavašnik, d. o. o., registriranega za opravljanje trgovinske in turistične dejavnosti.

Družbo je po poročanju časnika ustanovil oktobra 2003 in je njen edini uradni zastopnik. Sedež podjetja je v tamkajšnjem luksuznem kompleksu Stella Maris. Slovenske novice so pridobile podatke, ki nakazujejo, da Zavašnikovo podjetje normalno posluje in izpolnjuje vse zakonske zahteve za poslovanje. 

Dolgotrajno premoženje podjetja je ocenjeno na dobrih 78.000 evrov, dolgoročne obveznosti glede na finančno poročilo za leto 2011 pa na dobrih 100.000 evrov, pišejo Slovenske novice. Zavašnik, d. o. o., je imel leta 2011 nekaj več kot 3418 evrov prihodkov, leta 2012 pa 2892 evrov, torej gre za delujoče podjetje. Ob žigu podjetja v letnem poročilu je tudi Zavašnikov podpis, torej je edini zakoniti zastopnik podjetja, še pišejo novice.

Klub Lipa

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo, da bo vsak od staršev treh deklet, ki so umrla v množici pred diskoteko Lipa, prejel od 25.774 do 27.565 evrov odškodnine. Vsak od bratov in sester pa bo dobil po 15.000 evrov. (Foto: POP TV)

Zakaj ga ne izsledijo?

Na mestu je torej vprašanje, zakaj Zavašnika slovenski organi pregona še niso izsledili. Prek Interpola so ga nazadnje iskali v Franciji, še prej v Nemčiji in tudi na Hrvaškem. Kot je za Slovenske novice povedal vodja sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje Dušan Kerin, je problem v tem, da veljavni zakon o kazenskem postopku policiji ne omogoča uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov zoper sorodnike. Kerin je prepričan, da iskane osebe pogosto komunicirajo z domačimi in če bi imeli možnost pri sorodnikih izvajati prikrite metode, bi Zavašnika laže izsledili.

Maja prihodnje leto zastara izvršitev kazenske sankcije proti Zavašniku, kar pomeni, da se bo lahko svoboden vrnil v Slovenijo in mu nikoli ne bo treba odslužiti petletne zaporne kazni.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 187
 
encijanček 29.04.2013 16:02:46
Še ena nesposobnost naših organov pregona, ena izmed mnogih. Lahko se nam samo smeji. Ali Interpol ne deluje več?
Več komentarjev