Črna kronika

Sedmerica v Celju pretepla in poškodovala dva mladoletnika

Celje, 18. 04. 2024 13.23 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z., A.K.
Komentarji
0

Celjski policisti so bili 3. februarja v jutranjih urah obveščeni o pretepu na Ljubljanski cesti v Celju. Z ogledom kraja dejanja, zbiranjem obvestil ter pridobljenimi posnetki videonadzornih sistemov so ugotovili, da je sedem oseb, od tega šest mladoletnih, napadlo dve mladoletni osebi, pri čemer so enega huje poškodovali, enega pa lažje.

"V preiskavi smo ugotovili, da napadu skupine na dva mladoletnika niso botrovale medsebojne zamere in da napadena mladoletnika nista dajala povoda za nasilno dejanje. Nasilneži so ju napadli zaradi želje po nadvladi nad njima in drugimi mladostniki, zbujanja strahu in uveljavljanja med vrstniki," so danes sporočili s PU Celje. 

Sedmerica je tako osumljena več kaznivih dejanj, med drugim sodelovanja v skupini, ki stori kaznivo dejanje, povzročitve lahke telesne poškodbe, povzročitve hude telesne poškodbe in nasilništva.

Pretep mladoletnikov v Celju
Pretep mladoletnikov v Celju FOTO: Pu Celje

"Nasilna dejanja, storjena na tak način, so še posebej zahrbtna, zavržna in nedopustna. Mladoletnika, nad katerima so se znesli, niso zaznamovale zgolj telesne poškodbe, pač pa tudi občutek ponižanja in strahu," ob tem izpostavljajo celjski policisti.

Pretep mladoletnikov v Celju
Pretep mladoletnikov v Celju FOTO: Pu Celje

Poudarjajo tudi, da je vsakršno nasilje nedopustno. "Policisti bomo tudi vnaprej ravnali tako, da bomo prvotno zaščitili žrtve nasilja, zoper osumljene nasilneže pa dosledno ukrepali."

Dijaška skupnost: dogodek ostro obsojamo 

Na Dijaški skupnosti Celje ostro obsojajo dogodek medvrstniškega nasilja. Kot pravijo, z veliko mero zaskrbljenosti ugotavljajo razloge, zakaj se med slovenskimi dijaki vse pogosteje ustvarjajo trenja, maščevalni odnosi in želja po nadvladi: "Močno nas žalosti dejstvo, da se je skupina sedmih najstnikov fizično znašla nad dvema mladoletnikoma zaradi vzbujanja strahu in uveljavljanja pred vrstniki. Takšnih in podobnih dokazovanj je med dijaki vse več, a zdi se nam, da iz vseh strani premalo ukrepamo. S poostrenim varovanjem srednjih šol in z obsežnimi ukrepi smo v šolskem prostoru vsaj delno omejili število nasilja, a žal se je to v veliki meri preneslo na izven šolski čas, ko dijaki dobijo občutek svobode. Naša skupna prioriteta bo tudi v prihodnje povezovanje dijakov z raznovrstnimi projekti, ki dijake ozaveščajo o nevarnostih medvrstniškega nasilja in o pomenu preventive." 

Kot so opozorili, podobni dogodki namreč v prihodnosti vodijo v številne težave z duševnim zdravjem. Po izkušnjah sodeč, žrtve verbalnega in fizičnega nasilja posledice nosijo čez celotno srednješolsko obdobje. Žal se v sodobnem svetu večina sporov in trenj začne na spletu. Spletno nasilje v Sloveniji še ne dojemamo kot resno grožnjo človekovi varnosti, ampak ga velikokrat jemljemo kot samoumevno, svarijo. Dijaki pred starši namerno prikrivajo vsebine, ki vsebujejo medsebojno obtoževanje oziroma resne grožnje s fizičnim nasiljem, ugotavljajo. 

"Namesto tega, da bi se sistemsko lotili omejevanja neprimernih vsebin za mladoletne osebe, smo v Sloveniji prepuščeni času in trendom, ki jih z odprtimi vrati sprejemamo iz tujine. Prav zaradi tega, nas podobne grožnje, kot je bila tista s streljanjem 10. aprila, postavljajo v slepo ulico, od koder nočemo najti izhoda. In to kljub zavedanju, kaj se dogaja v sosednjih državah. Vsekakor je treba  omejiti občutljive spletne vsebine za mladoletne, obenem pa le te ozaveščati s pomembnimi temami že v prvih razredih osnovne šole, saj bomo le tako zadevo delno izkoreninili iz družbe. Brez dvomov je medvrstniško nasilje v Sloveniji postal trend, ki mladim predstavlja dokazovanje in izpostavljanje pred vrstniki. Združevanje v tolpah je še posebej na celjskem neka stalnica, ki nasilnežem daje oporo in občutek nadvlade nad ostalimi." 

Kot izpostavljajo, skupaj s Policijsko upravo Celje zadevo jemljejo z največjo mero resnosti, saj ne smejo dopustiti širjenja nasilja po šolah in izven njih, še posebej, če se to sprevrže v množični izgred nad žrtvijo ali dvema. V omenjenem primeru je ena izmed žrtev utrpela hude posledice napada, ki lahko imajo trajni učinek v nadaljnjem življenju: "Dogodek je dokaz, da se kaznivim dejanjem nasilništva v večini primerov pride do dna. Takšnih dogodkov v predsedstvu Dijaške skupnosti Celje nikoli ne bomo tolerirali. Pristojne pozivamo k ukrepanju." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja