Črna kronika

Balkanski bojevnik: Dva osumljenca v hišnem priporu

Ljubljana, 27. 05. 2010 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./V.L./L.V.
Komentarji
161

Kriminalistična akcija Balkanski bojevnik se končuje. Preiskovalni sodnik je zaslišal še pet osumljenih trgovanja z mamili. Enemu je podaljšal pripor, dva sta v hišnem priporu, dve osebi pa sta že na prostosti.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se so tudi danes nadaljevala zaslišanja v preiskavi Balkanski bojevnik. Kot kaže, se kriminalistična akcija končuje. Če je včeraj pred ljubljanskim okrožnim sodiščem mrgolelo policistov, pa je bilo danes bolj mirno.  Do večera so zaslišali pet osumljencev. Dve osebi, ki so ju ljubljanski kriminalisti obiskali včeraj na Obali, so izpustili. Za dva osumljenca je preiskovalni sodnik odredil hišni pripor, enemu pa je odredil pripor. Jutri bodo tako pred preiskovalnega sodnika stopili še trije pridržani.

Zaslišanja, ki so se v sredo začela približno ob četrti uri popoldne, so se zaključila ob četrti uri danes zjutraj. Zaslišali so šest oseb, petim so podaljšali pripor, za eno osebo pa odredili hišni pripor. Za domnevnega vodjo slovenskega narkokartela Dragana Tošića je sodišče odredilo enomesečni pripor.

Tošiću je preiskovalni sodnik odredil mesec dni pripora.
Tošiću je preiskovalni sodnik odredil mesec dni pripora. FOTO: Kanal A
Razlogi za podaljšanje pripora so nevarnost pobega, bojazen uničenja sledov kaznivega dejanja in oviranje kazenskega postopka s tem, da bi se vplivalo na priče, udeležence ali prikrivalce ter nevarnost ponovitve kaznivega dejanja, so sporočili iz Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Očitano kaznivo dejanje je neupravičen promet s prepovedanimi drogami. Osumljene so včeraj zaslišali trije preiskovalni sodniki.

Policija lahko osebe v pridržanju zadrži največ 48 ur, v tem času pa mora sodnik odločiti o tem, ali bo zanje odredil pripor ali pa jih izpustil na prostost. Na zadevi delajo trije preiskovalni sodniki, eno zaslišanje pa lahko traja tudi do tri ure.

Poleg Dragana Tošića so znana tudi nekatera druga imena pridržanih. Preiskovalni sodnik je sinoči odredil pripor tudi za Dragana Belkaša, Resada Madžuka in Anesa Selmana. Dva Primorca, Valterja Abramoviča in Tadeja Poljaka, pa je preiskovalni sodnik danes izpustil na prostost.

Odvetnik napovedal pritožbo

Odvetnika domnevno dveh glavnih osumljencev Tošića in Belkaša sta že vložila pritožbi, saj se s pripornimi razlogi ne strinjata. Tošićev odvetnik Janez Koščak iz Odvetniške pisarne Čeferin je že v sredo napovedal pritožbo. Kot je dejal za 24ur. com dejal, tožilstvo nima dovolj dokazov, imeli naj bi zgolj eno pričo. Še enkrat je poudaril, da orožja in droge niso našli pri Tošiću in izrazil upanje, da bo senat upošteval njihove argumente.

Bežal pred policisti

Tošić naj bi včeraj poskušal ob aretaciji pobegniti skozi zadnja vrata stanovanja kar v pižami. Na Obali so v Luciji preiskali Tošićev vikend, stanovanje sodnega izvršitelja Tadeja Poljaka in izolsko stanovanje Valterja Abramoviča.

Aretacija domnevnega narkobarona in njegovih domnevih pajdašev je po prepričanju poznavalcev močno zmanjšala kokainski promet skozi Slovenijo, ni ga pa popolnoma ustavila. “Policija je razbila del te mreže, del mreže še vedno obstaja. Mreža bo še naprej delovala,” pravi Milan Krek, nekdanji direktor urada za droge.

Bel prah pa bo imel zaradi pomanjkanja zalog višjo ceno. Lažji odvisniki v takih situacijah abstinirajo, težji pa bodo pred hudimi preizkušnjami, opozarja Krek.

Privedba Tošića
Privedba Tošića FOTO: POP TV

Preiskave tudi v Kranju in Kopru

Spomnimo. V torek so policisti zaradi nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in posedovanja orožja pridržali 14 ljudi, med njimi tudi lastnika lokalov Le Petit in Randevu Dragana Tošića, ki ga sumijo, da naj bi vodil slovenski narkokartel.

Med kriminalistično preiskavo so v torek na območjih policijskih uprav Ljubljana in Kranj opravili več kot 30 hišnih preiskav, v sredo pa so s hišnimi preiskavami nadaljevali na območju Policijske uprave Koper.

V torek pridržani osumljenci so vsi slovenski državljani, stari od 25 do 40 let, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Po njihovih navedbah gre za organizirano hudodelsko združbo z mednarodnimi razsežnostmi, ki ni delovala le na območju Slovenije, z izvrševanjem kaznivih dejanj pa so si pridobili zelo veliko premoženjsko korist. Kriminalisti so namreč med preiskavo zasegli orožje in prepovedano drogo.

Med pridržanimi je tudi ena ženska, so sporočili iz Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Odmevna akcija v tujini

O aretaciji 14 ljudi so v sredo poročali tudi mnogi mediji na Hrvaškem in v Srbiji. Po pisanju srbskega časopisa Blic naj bi v enem izmed stanovanj odkrili tudi fotografijo Tošića in Darka Šarića ter 50.000 evrov. Menijo še, da naj bi še več denarja odkrili prav v bančnih sefih, ki jih bodo po odloku sodišča preiskali.

Policisti pred lokalom Le Petit v Ljubljani
Policisti pred lokalom Le Petit v Ljubljani FOTO: Blaž Garbajs

Po informacijah zgoraj omenjenega časopisa naj bi sodelavci Tošića tihotapili prepovedano drogo v Italijo, Španijo in Avstrijo. Podatki o delu te skupine kažejo na to, da naj bi na trg zahodne Evrope mesečno prodali več kot 200 kilogramov kokaina. Tošić, ki naj bi sodeloval še s 15 ljudmi, naj bi bil tudi eden prvih Šarićevih sodelavcev. Vsi osumljeni naj bi pogosto potovali v Južno Ameriko in Afriko, kar nakazuje, da so bili neposredno vključeni v nakup in prevoz kokaina, še poroča Blic.

Policijska akcija je potekala v sodelovanju s srbskimi organi pregona, saj naj bi šlo za člane narkokartela pod vodstvom Darka Šarića, ki naj bi z ladjami iz Južne Amerike preko Balkana dobavljali kokain v Evropo. Šarića poleg tega sumijo tudi številnih likvidacij, večinoma v kriminalnem podzemlju. Vpleten naj bi bil tudi v zloglasni umor Miša Vujičića, enega od domnevnih šefov črnogorske mafije v ljubljanskem hotelu Lev leta 2003.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aurelius
29. 05. 2010 08.29
Bolje je rasti s kravami, Atila33, kot pa z drogo. Življenje z živalmi in z naravo nasploh je namreč nekaj najlepšega, kar lahko doleti človeka. Če znaš prisluhniti naravi, se kmalu zaveš, kje je naše mesto v njej. Zaveš se, da človek še zdaleč ni krona stvarstva, ampak le mali delček v puzzlu matere narave. Kje pa je tu droga? V naravi nima pomembnejše vloge, takšno vlogo igra le v medčloveških odnosih. Enim služi kot vir bogastva, drugim pa kot vir iluzij o sreči, ki je brez droge ne zmorejo najti. Ti drugi so šele težki nesocializirani retardi, oni prvi pa sodijo itak samo za rešetke, droga (če že mora biti) pa res v nadzorovane drogilnice - tu ima John čisto prav!
bemtisunac
28. 05. 2010 13.02
balkanski bojevnik...ccc...lahko bi jo imenovali tudi mirko in slavko...ha
vetlan
28. 05. 2010 12.00
Vprašanje ankete "Bi morala tudi Slovenija sprejeti zakon, pa katerem bi lahko zasegli premoženje tistim, ki jim dokažejo sodelovanje z organiziranim kriminalom?" hehe Neorganizirani kriminal, gospodarski kriminal pa je izuzet? Še to ste pozabili vključiti. In odgovor je 100 krat DA.
Boris S
28. 05. 2010 09.13
Tok keša je zaslužu pol pa bo nakonc usega tega dubu pogojno ker ga bojo branil tapravi odvetniki..??
Zdenka Slevec
28. 05. 2010 08.59
Naša politika ima pa res dobro domišljijo.....vedno odvrže pozornost od močnejših tem, ki so aktualne..... Npr, kako bomo preživeli ali bomo zašli v grške vode...! ! ! ? ? ?
klepetulja77
28. 05. 2010 08.18
sej ni treba balkance tko pluvat tud mi slovenci nimamo dobrega glasu nažalost
Marko Varga
28. 05. 2010 07.46
sprejeli so nas v neko elitno gospodarsko druščino,Libija pa ne zaupa naši NLB?????treba je zapreti ljudi,ki so dopustili tako blamažo naše največje banke,očitno tudi obveznice države,ki so rešile NLB zaradi pufov Janševih tajkunov ne pomagajo.....
Marko Varga
28. 05. 2010 07.31
pri nas bi morali aretirati ljudi,ki so Hrvatom prodali orožje in gotovino pospravili v žepe,s tem denarjem so nato prilezli na direktorske stolčke in v vrh politike,skupaj so izvedli brabež družbene lastnine in mnogim pomagali do bajnega bogastva...narodu pa ponujajo kruh iz smetnjakov....
Marko Varga
28. 05. 2010 07.27
vse te aretacije so brez veze,odvisniki s tem ne bodo izginili,le druga združba bo prevzela trg,kvečemu bomo spet priča spopadom in likvidacijam,ko bodo balkanski bojevniki hoteli prevzeti nazaj primat nad mamilarskih trgom,vedeti morate da nekdo,ki ima 5 miljard€ ne sedi dolgo in da kokain ne kupujejo reveži,ampak ljudje iz premožnih slojev,ki pa imajo pri nas kakor vemo lovke v samem vrhu politike in policije..
JanezNovakJohn
28. 05. 2010 07.19
Legalizacijo droge v drogilnicah. Zastonj kvalitetno odmerjena droga z vso higieno in pomočjo za zasvojence, če jo kdo želi, bo izločila preprodajalce droge. Enostavno ne bo jih več. Dilanje ne bo več mogoče in ne smiselno. Napeljevat otroke v drogo bo brez veze.
WikiX
28. 05. 2010 07.18
A hišni pripor je nekaj takega, da si pač sam doma in imaš končno mir, po šranjah nastrgaš nekaj droge, si z neta potegneš najnovejše filme, muziko ter nabijaš najnovejšo simulacijo ****, po forumih pa šimfaš policaje. V slušalki mobija slišiš eho, nadzirajo pa te itak kar sosedje, udbaši ter sodelavci Sove, ko si hodiš v samopostrežbo po klobase. Frendov ni od nikoder, ker so veseli, da njih niso ali pa so raje tiho, da se ne bi še kaj zvedelo in kdo je še zraven. Tisti so imeli največ samozavesti, zdaj pa jih ni nikjer. Tudi prej niso kaj pametnega povedali, nikoli nisi vedel, če so res kolegi ali policaji. Drugo itak ni zate, razen mogoče kino, če so v kakšnem dobrem filmu mamileki in droge. Dnar je bil zmeri problem, samo da je vsaj socialna, pa kak paket iz Rdečega križa. Kako lahko človek zdrži kaj takšnega in ostane normalen?
Marko Varga
28. 05. 2010 07.08
nazadnje je šef gorenjske mamilarske naveze čudežno izginil iz hišnega pripora,nekateri ob polnih žepih pogledajo stran..
Marko Varga
28. 05. 2010 07.00
kake lepe akcije,cela Slovenija je zazrta v te balkanske bojevnike,medtem pa so oprostili odškodninske odgovornosti gospoda z brado,ki je dvakrat v 20 letih pošteno olajšal državo???????
matic_18
28. 05. 2010 06.43
vsaj enkrat se strinjam s tabo Tonček Balonček 27.05.2010, 22:48 8 Slovenci so racionalni ter varčni, heroin vozijo kar s šleperji, posebno Gorenjci seveeda! Pri kokainu je pa seveda tudi tako, da mora narkomafija na vsake toliko časa, da izgleda lepše za policijo in te specialne službe za boj proti trgovini z mamili, nekaj ljudi, ki so jim zrasli čez glavo ali ap se jih hočejo znebiti, predati policiji. To je vsa modrost teh uspehov vs tilu "policistom se je zdel voznik sumljiv in so avtomobil temeljito pregledali...bla, bla, bla..."!
2fast4m3
28. 05. 2010 01.38
Za vse tiste k majo dvome ce so to res ta velke ribe al pa za tiste k majo komentarje k tale npr """rezultat pa so nato takšna pompozna policajska poročanja, ki hočejo dajati vtis, da je slovenska mafija obglavljena, le-ta pa se hahlja iz ozadja …"" Tole so kr ta pravi in ce mislite da to ni tko pol se motite. Velik ce ne skoraj da ves delez KOKAINSKE naveze v sloveniji je unicen za trenutek. Je pa se nekaj "mreze" ki deluje vendar pricakujte v naslednjem tednu ali dveh tudi razbitje te
Vedeževalka Safeta Safeta
28. 05. 2010 00.57
lepo pozdravljeni
fafajonka
27. 05. 2010 23.31
Balkanski bojevnik? Čez čas se bo videlo, kako veliko sena je oblast zmetala na ubogo miško.
Tonček Balonček
27. 05. 2010 23.20
Ja ampak kdo bi potem pri nas zidal? Afganistanci? Meni je estrihe delal oziroma pesek metal v mašino, eden iz Bangladeša!
ziva35
27. 05. 2010 23.17
sami "naši"...
miha-ibr
27. 05. 2010 23.15
retni;- tvojega sam mnenja! če nebi bilo priseljencev bi teklo med in mleko, nam nebi blo treba nič delat, evropa bi nam use dala , mi bi sam gledali kako sonce izhaja in zahaja!