Križanič odgovornost zavrača, Širca z ovadbo ni seznanjena

Med šesterico, ki naj bi bili ovadeni zaradi sporne dokapitalizacije Kobilarne Lipica, naj bi bila tudi tedanja ministra Franc Križanič in Majda Širca. Križanič zavrača vsakršno odgovornost za ta primer. Širca pa z ovadbo ni seznanjena.

Kobilarna Lipica-23

(Foto: Miro Majcen)

Koprski kriminalisti so končali dalj časa trajajočo preiskavo, v kateri so pod drobnogled vzeli nepravilnosti pri finančnem poslovanju z javnimi sredstvi v obalno-kraškem javnem zavodu.

Ugotovili so, da je odgovorna oseba preiskovanega javnega zavoda skupaj s funkcionarji državnih organov pri razpolaganju s proračunskimi sredstvi v letu 2010 omogočila nezakonito dokapitalizacijo gospodarske družbe v lasti javnega zavoda v višini milijona in pol evrov.

Za ta znesek je bil torej oškodovan državni proračun oz. davkoplačevci. Kriminalisti so ob uspešnem zaključku preiskave podali kazensko ovadbo zoper šest slovenskih državljanov. Do ovadb naj bi prišlo zaradi sporne dokapitalizacije v Kobilarni Lipica. V Kobilarni Lipica zadeve ne komentirajo.

Preiskavo so začeli na podlagi ugotovitev računskega sodišča, ki je revidiralo razmejitev javne službe in gospodarske dejavnosti v enem izmed obalno-kraških javnih zavodov. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri finančnem poslovanju je nato računsko sodišče podalo kazensko ovadbo, ki so jo nato dopolnili koprski kriminalisti.

Med preiskavo so kriminalisti zbrali dovolj dokazov, ki utemeljujejo sum in potrjujejo ugotovitve računskega sodišča.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let.

Med ovadenimi tudi Križanič in Širca?

Po poročanju spletnega Žurnala, naj bi policija poleg Rumpfa ovadila dva tedanja ministra, in sicer tedanjega finančnega Franceta Križaniča in kulturno ministrico Majdo Širca ter tri predstavnike sveta zavoda.

Križanič je zavrnil vsakršno odgovornost za ta primer. Pojasnil je, da so ga preiskovalci pred nekaj tedni v zvezi s tem poklicali in ga vprašali, kaj se je dogajalo v tem primeru. Preiskovalcem je pojasnil, da se kot takratni finančni minister s tem ni ukvarjal, niti ni bil odgovoren za delovanje takratnega sveta zavoda. Svet je sicer nadzorni organ zavoda.

"Če bi vedel, kaj se dogaja, bi sprožil ustrezne postopke," je izpostavil Križanič in dodal, da mora svet zavoda zastopati presojo, kako je razporejal sredstva, ki so bila namenjena za določen namen. Pojasnil je, da je postopek presoje prišel le do sveta zavoda in da on kot minister za to ni vedel, niti ni bil o tem vprašan.

Širca je za ovadbo izvedela iz medijev in jo bo komentirala, ko bo z njo uradno seznanjena.

Franc Križanič

Križanič zavrača odgovornost. (Foto: Aljoša Kravanja)

Kot je pojasnila članica sveta Kobilarne Lipica Vida Čadonič Špelič, o ovadbah nima nobenih informacij, je pa bil svet javnega zavoda lani seznanjen s kriminalistično preiskavo in o tem, na katerih ministrstvih je ta potekala. Po njenih zagotovilih preiskava ni potekala na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Svet zavoda je bil s preiskavo seznanjen kmalu po tem, ko je računsko sodišče izdalo revizijo in mnenje, zaradi katerega je Tomi Rumpf odstopil, je pojasnila.

Direktor Kobilarne Lipica v času sporne dokapitalizacije je bil Tomi Rumpf, ki je vodenje prevzel novembra 2009 po odstopu dotedanjega direktorja Matjaža Pusta. Zaradi ugotovitev računskega sodišča je oktobra lani Rumpf odstopil, vlada pa je na njegovo mesto imenovala Boštjana Bizjaka.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 40
 
motorka57 09.03.2013 17:32:52
Jaz bi rad od kakega novinarja novico,katerega meneđeja so zaprl in za kolk cajta.Tu mi blefirajo z zagroženo kaznijo,a vsi se šetajo po Ljublani se zabavajo in hodijo s svojimi \"damami\" v gledališča.Le do gdaj in kolk cajta še ????
Več komentarjev