Črna kronika

Od tovarne je po eksploziji ostal le še prah

Gorni Lom, 02. 10. 2014 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.D./M.R./STA
Komentarji
6

V tovarni eksploziva na severozahodu Bolgarije je odjeknila eksplozija. Umrlo je 15 ljudi, vzrok za eksplozijo pa je najverjetneje človeška napaka. V zadnjih sedmih letih je bila to že tretja eksplozija v tovarni.

Bolgarska policija na kraju eksplozije.
Bolgarska policija na kraju eksplozije. FOTO: Reuters

V sredo zvečer je v vasi Gorni Lom na severozahodu Bolgarije odjeknila silovita eksplozija. Eksplodiralo je v tamkajšnji tovarni eksploziva, nato pa je bilo še več ur slišati manjše poke. Oblasti so sporočile, da je umrlo 15 ljudi - 13 moških in dve ženski. "Eksplozija je bila tako silovita, da so na območju nastali kraterji," je povedal direktor bolgarske civilne zaščite Nikolaj Nikolov. Sam meni, da je šlo navjerjetneje za človeško napako, sicer pa uradno vzrok še ni znan.

Notranji minister Jordan Bakalov je ocenil, da so možnosti, da bodo našli še koga živega, minimalne. Od tovarne je po eksploziji ostal le prah.

Sorodniki žrtev na kraju prizorišča.
Sorodniki žrtev na kraju prizorišča. FOTO: Reuters

Strokovnjaki so pred dvema tednoma v poročilu opozorili na številne težave in slabo "tehnološko disciplino" v zasebni tovarni. Eksploziji sta v tem obratu odjeknili že v letih 2007 in 2010, ko je bilo ranjenih več ljudi.

Prebivalci kraja blizu tovarne pa navajajo, da je imela tovarna zastarelo opremo, delavci pa so dobivali plače, nižje od minimalne, ki v Bolgariji znaša 340 levov (170 evrov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
04. 10. 2014 22.30
AnnaRau vsi 20 let nazaj niso imeli takšne osnove kot jo je imela naša država .Žalostno je to da se pri nas bližamo Bolgarskim plačam.Še pomniš razmerje plač 1-7?Takrat so bili vsi Bolgari razen kom..uni..stičnih elit dobesedno lačni.Pri nas je bila plača 1000 DM,neverjetno visoka za Bolgare 150 dm.25 LET NAZAJ SPLOH NISO VEDELI KAJ JE KASETOFON¸...Treba je objektivno ocenit stanje pred nekaj leti in stanje danes,pa boš videla da je za Slovenijo Bolgarija,Romunija in še katera eksotična država zgodba o napredku,sicer počasnem,pa vendar imajo neko perspektivo,kje je perspektiva za naše mlade?Kje so naše tovarne?Kar se tiče lačnih ,jih je pri nas kr neki,če ne verjameš vprašaj na karitas ,rdeči križ ....
Anatina
04. 10. 2014 09.41
+1
Meni predvsem ni jasno, kako prezivijo s 170 eur place. Vem, da je hrana cenejsa, ampak obleka, pralni stroji ipd. stanejo pa vec kot v Sloveniji. O tem sem se imela priloznost prepricati na lastne oci. Ni cudno, da mnogi brskajo po smeteh in, zanimivo, ostankov kruha niti bogatejsi ne mecejo v smeti, temvec v vreckah obesajo na rocaje smetnjakov. Pa ne za pse in macke, da ne bi kdo mislil...
Anatina
04. 10. 2014 09.46
+1
V Bolgariji pescina bogatasev obvladuje celo drzavo. Na, cesteh, ki so na podezelju se vedno makadamske, vidis hkrati prastare avtomobile in avtobuse, ki jih pri nas ob poskusu tehnicnega pregleda niti na stezo ne bi spustili, med njimi pa se bohodijo pregresno dragi veliki avtomobili z zatemnjenimi sipami, kakrsnih pri nas skoraj ne vidis.. Kontrast je neprimerno vecji kot v Sloveniji.
JoC13
02. 10. 2014 21.17
-2
Tovarna eksploziva v bolgariji... kaj so pa drugega pričakovali od bolgarov?
dinamitek
02. 10. 2014 19.34
+9
najlažje rečt človeška napaka-požrešnost lastnikov-sam dobiček nič varnost
zenskoros
02. 10. 2014 16.56
+1