Črna kronika

Sindikat policistov o izgredih na tekmi: policistom bomo nudili vso podporo

Maribor, 23. 10. 2012 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prah zaradi nemirov, ki so zaznamovali tekmo med nogometaši Maribora in ljubljanske Olimpije, se še ni polegel. Odzval se je predsednik sindikata policistov, ki je dejal, da je njihova "prioriteta nuditi vso podporo policistom, ki so strokovno in zakonito opravljali naloge".

Športni delavci in športna javnost spet opozarjajo, da še vedno nimamo zakona o navijačih, o katerem je bilo že veliko govora in s katerim bi lahko določenim osebam v skrajnem primeru celo prepovedali obisk tekem.
Športni delavci in športna javnost spet opozarjajo, da še vedno nimamo zakona o navijačih, o katerem je bilo že veliko govora in s katerim bi lahko določenim osebam v skrajnem primeru celo prepovedali obisk tekem. FOTO: 24ur.com

Prah zaradi spopadov med navijači in policijo na zadnjem srečanju med nogometaši Maribora in ljubljanske Olimpije se še ni polegel. Zdaj se je odzval predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, ki je dejal, da je in bo njihov sindikat tudi v prihodnje pravno varoval policistke in policiste. Glede nemirov na tekmi je dejal, da bo njihova prioriteta nuditi vso podporo policistom, ki so strokovno in zakonito opravljali naloge.

V izjavi je zapisal, da nasilje na športne prireditve ne spada. Dodal je, da so policisti dolžni preprečiti in v skladu z zakonom zaščititi tiste, ki so prišli na takšno prireditev uživat. Kot še navaja, se sindikat v preiskavo o spopadih ne bo spuščal, saj je to naloga drugih organov. "Preden se je začelo nasilje, so postopki takšni, da se udeležence pozove, da mirno zapustijo tribuno. Gre za Posebno policijsko enoto, ki v preteklosti ni velikokrat ukrepala v takšni meri kakor v Mariboru, morda se je tudi zaradi tega stopnja tolerance nasilnežev in razmišljanje, kaj jim je dovoljeno, zviševalo," je še zapisal Petrovič. Dodal je, da je po njegovem mnenju čas, da se temu počasi naredi konec.

Opozarja še, da so bili na prireditvi poškodovani trije policisti. Dodal je, da se mora vsak posameznik, ki ne upošteva ukaza policije, zavedati posledic.

Policisti so tribuno izpraznili s pomočjo fizične sile, palic in solzivca.
Policisti so tribuno izpraznili s pomočjo fizične sile, palic in solzivca. FOTO: 24ur.com

Policisti naj bi se spravili tudi na ženske in otroke

Navijači Olimpije Green Dragonsi so sicer prepričani, da so policisti prestopili svoja pooblastila. Kot piše na njihovi spletni strani, naj bi mariborski policisti navijače Olimpije provocirali. Zato je nekaj njihovih navijačev preskočilo ograjo in želelo obračunati z njimi. Trdijo, da je šlo za samoobrambo. A "horda varnostnikov in oklepnikov" jim je to preprečila.

Kot so še zapisali, so nadaljnje ukrepe pričakovali, ker so vedeli, da "je policija komaj čakala, da bo lahko začela mahati z gumijevkami". Pišejo še, da so se varnostniki in policisti, ki so uporabili "na hektolitre solzivca", spravili tudi na ženske in otroke. Opozarjajo še, da čeprav so možje v modrem prekoračili pooblastila, za njihova dejanja "ne odgovarja nihče".

Ljudem ni nikoli prav

Ravnanje policistov bo preverila posebna komisija, v bran pa jim je že stopil notranji minister Vinko Gorenak. Vse tiste, ki kritizirajo policiste, je vprašal, kako bi napadli policiste, če ti ne bi ravnali tako, kot so "in bi mediji poročali o množičnem spopadu navijačev in o nekaj deset mrtvih. To bi bil pravi razlog kritik na račun policistov, politiki opozicije pa bi imeli idealen razlog za poziv k mojemu odstopu".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
24. 10. 2012 13.52
+4
Pa koga moti da se stepejo. Pa naj se
wheelie1
24. 10. 2012 13.34
+4
Jaz sem nekoč hodil na nogometne tekme, ampak ne več! Ne vidim posebnega razloga. Zakaj bi si grizel nohte in vzpodbujal eno izmed ekip, ko pa se tako že njihovi \"menedžerji\" dogovorijo za rezultat. Imam občutek, da sem jaz in meni podobni navijači edini, ki jim vnaprej ni jasno, kdo bo zmagal. Pa še kakšen stol lahko dobiš v glavo... Po drugi strani pa je boljše, da se mularija (eni imajo že preko 30 let) s policisti pretepa na stadionu, kakor na ulici, kjer bi \"fasale\" še izložbe, parkirani avtomobili, nič hudega sluteči mimoidoči... Upam, da bo tako še nekaj časa ostalo, da bomo vsaj približno varni na cesti - ker v Atenah, Madridu... temu ni tako.
papaleja .
24. 10. 2012 08.33
+2
Po moje bi bil skrajni čas za ukrepanje kot v filmu ACAB!!!!
vsevidi
24. 10. 2012 07.46
+4
Najbolj bosa je pa ta, da so preskočili ograjo in želeli obračunati z njimi. Vse v smislu samoobrambe. Samo eno preprosto vprašanje: zakaj do izgredov nikoli ne prihaja na tekmah atletike, gimnastike, plavanja, avtomobilskih športov, kolesarjenja, zimskih športov, pa še kaj bi se našlo. Najbrž je pri teh športih struktura navijačev drugačna, najbrž imajo navijači teh športov mal drugač nastavljeno kolesje v glavi in jim šport res nekaj pomeni. Klub ki organizira tekmo naj potem še nosi vse stroške (intervencij, poškodbe, ostale škode) in kaj hitro bo klub sam poskrbel, da do tega ne bo več prišlo.
vsevidi
24. 10. 2012 07.53
+5
Pa zakaj imajo vsi navijači ene kapuce gor in sončna očala (a ma Maribor tko močne reflektorje), če normalno navijaš se ni treba pred ničemer skrivati, kaj ne da ne.
HooplaToopla
23. 10. 2012 23.37
-5
"Policistom bomo nudili vso podporo" Kakšno? Psihiatrično?
Vid Juri?
23. 10. 2012 23.15
-7
Pa kaj je zdaj narobe? Dejstvo je da so prekoračilil pooblastila, normalno pa da se bodo branili pod krinko da so čuvali mene in ostale ki smo bili na sektorrju D ogroženi. NIsem bil ogrožen, doma imam članek iz nemškega tednika Sport an bild, ko secirajo napake policije pri nogometnih navijačih, verjemite ne moreš verjet kako motijo policaji, naj bodo skriti in nastopijo ko je potreba. Za ilustracijo sem mariborčan star 50 let, in sem dragonsi z vami. Tud mene so hotli v Lj prebutat ko so viole kurile stadion in sem bil samo narobu sektorja, ampak tam začnejo pritiskat. Katastrofa, policijska država smo čedalje bolj. Mestni redarji so vzeli delo policistom, mi pa jih kljub razbremenitvi potrebujemo več.Ali smo res čedalje bolj kriminalni, ali je kaj narobe z oblastjo. Nabavite že one vodne topove ki jih je Kresalova naročala, da ne bo prepozno .
A~C~A~B
23. 10. 2012 23.13
-2
kaki loleki ste žabari sami ste si med sabo odpirali glave z stoli med tem ko so vas škifi vn terali najbol sem se nasmejal vodji navijanja ki je spizdil ko mu je njegov pajdaš odprl čelavo glavo z stolom in v nadaljervanju kako mu policist povija celo glavo kot mumiji . . . škoda da nas niso spustili wun da vas še mi malo narežemo za popotnico v močvirje
lombroso
23. 10. 2012 20.38
+16
Zakaj sploh potrebujemo varovanje na nogometnih tekmah. Vsak navijač naj gre na tekmo na lastno odgovornost. Ob žvižgu sodnika za začetek tekme naj se zapahnejo vsa vrata na stadijonu, nogometaši pričnejo z nogometom, navijači pa z medsebojnim obračunavanjem na tribunah z vsemi možnimi pomagali, ki so jih vnesli na tribune ob nenadzorovanem vstopu. Čez 120 minut naj se vrata stadijona odprejo, ranjeni naj podpišejo izjavo, da ne bodo uveljavljali pravic iz zdravstvenega zavarovanja, mrtve in ranjene odpeljejo za to pristojne službe, na koncu pa vstopijo še gasilci in pogasijo tribune, ki so v plamenih. Policije se v tem primeru ne potrebuje, še pred play offom pa bi zmanjkalo tudi navijačev in problem je rešen.
Uporabnik952532
23. 10. 2012 20.39
+4
Gouu
23. 10. 2012 20.37
+0
Prosim.. Tisti, ki niste bili tam in ne poznate dobro prave zgodbe, si vsaj natančno oglejte posnetek in mi glejte v oči in mi recite, da so policaji ravnali pravilno. Lahko kar takoj pokličem v norišnico. Kaj pa, če bi pretepli geje na paradi ponosa takole? Bi bili pa že zdaj vsi ob doživljensko delo in beračili.. Daleč smo prišli. Še enkrat vas PROSIM, natančno si oglejte posnetke, kako vrli policisti tepejo s pendreki tiste, ki gredo mimo njih z dvignjenimi rokami. LP
user55
23. 10. 2012 21.32
+2
Bil sem na mnogih avtomobilskih GP. Na prvi leta 1970 v Monzi, ko se je smrtno ponesrečil Jochen Rindt, v glavnem po Evropi. Nikjer nobenega nasilja. Pač intelegeten šport in enako, navijači. Škoda, da nisem policaj. Potem bi taki divjaki pili tinto; jim garantiram (sem sorazmerno v dobri telesni kondiciji).
Gouu
23. 10. 2012 21.49
+0
Zakaj? Ker so nekaj stolov vrgli v njih? Še enkrat, poglej dobro posnetek in potem komentiraj. Se pa strinjam, da razni pretepi, orožje, pirotehnika ipd pač ne spada na tribuno. Težava nastane, da so jih 'pokasirali' tudi tisti nič krivi.
Gouu
23. 10. 2012 21.50
+0
Aja.. Govorim samo o tej tekmi, ne komentiram ostalih.
Uporabnik952532
23. 10. 2012 19.45
-3
˝Dodal je, da se mora vsak posameznik, ki ne upošteva ukaza policije, zavedati posledic.˝ Posledic? A solzivec v faco in s pendrekom po glavi?! Bravo Vinko ˝Himmler˝ Gorenak!
user55
23. 10. 2012 21.38
+1
V mojih rokah ne bi imel možnosti klicati na pomoč. S pendrekom po sredi ksihta; solzivca ne bi rabil, ker bi ti solze planile na oči. Zabavno, kaj? Bi mislil, da je žoga štirioglata...
smosezatoboril
23. 10. 2012 19.41
+11
Stavim, da tile "navijači" ne poznajao niti treh igralcev moštva za katerega tako vneto "navijajo". Pri vseh teh izgredih ne gre za navijaštvo v pravem pomenu besede, pač pa za kup prestopnikov, ki se dobijo, da se napijejo in da se stepejo z "navijači" nasprotnega moštva in to je glavna top tema pogovorov in forumov do naslednjega obračuna. KO so skupaj so močni in ne izbirajo sredstev. Manjka obvezno služenje vojaškega roka, kjer bi vsem tem zagretežem prirezali krila in jih naučili strpnosti in discipline, ki jim je družina ni dala. 100 zakonov o navijačih lahko napišemo, 1000 varnostnikov damo na tekmo, predpišemo najhujše sankcije, vendar tega ne bomo izkoreninili. Če je že nasilna komunikacija in nestrpnost med politiki del vsakdana in nekaj kar ni vredno obžalovanja, kako potem naj pričakujemo, da se bodo zabluzeni študenti, dijaki s težavami v šolah, otroci samohranilcev brez nadzora in ostali podobni, ki se združujejo kot "navijači" držali etičnih pravil in pozitivnih vrednot. Kako? Vse so dogaja v naši družbi z razlogom in po vzoru politike.
Bor-chee
23. 10. 2012 21.07
-4
Ti si pa sigurno neki "FDV-jevec" ali pa s filozofske... Se se.ri klanfe... Ko bodo pa ravno ti
Jakob1311
23. 10. 2012 19.25
-4
Prokleta banda policijska ! Kaj pa prekoračitev pooblastil ? a davljenje je strokovni prijem ? Bo kdo odgovarjal. Ne glede na to, da gre za žabarje - to ni človeško, strokovno in v skladu s situacijo ! ACAB ... trije so premalo!
Uporabnik952532
23. 10. 2012 19.40
+1
borisl1
23. 10. 2012 19.24
+0
"Navijači Olimpije Green Dragonsi so sicer prepričani, da so policisti prestopili svoja pooblastila". v naši zlati sloveniji se to dogaja vsak dan. ko bi vedeli kaj vse sem že videl policiste početi pod zaščito svoje značke...
borisl1
23. 10. 2012 19.28
+8
zanimivo pa je to kako se znajo ljudje takoj proti navijačem postavit, ko je pa treba kaj proti bandi(naši ljubi politični vodje) ki počasi trebi cel slovenski narod, pa ni nobenega nikjer...
Uporabnik952532
23. 10. 2012 19.38
+4
Kwaj
23. 10. 2012 19.09
+10
Policija bi jih moral* do kraja saj je to šport,če se pa hočejo klati se kar naj dajo samo ne na stadionih,ker večina ljudi gre na tekmo,da uživa..............sankcije prepovedi ogleda tekem posameznikom!!
jastreb13
23. 10. 2012 18.26
+4
To so bile samo rahle predpriprave na vseslovenske demonstracije z Semoličem na čelu, ki bodo novembra v Ljubljani...takrat bo šlo zares brez hecov, ker Semolič je mojster v karateju...
Bor-chee
23. 10. 2012 18.19
+16
Bil na tekmi in sem malce pod "gasom" odobraval to. Potem sem pregledal posnetke, kako so jih mlatili, pa moram rečt, da so bili pretirano grobi. Verjemite pa mi, da policaji trenirajo na teh navijačih, ko bodo velike demonstracije... Takrat bo boljše, da boste "bejžali". Ker narodu je dovolj in ko boste začeli tolčt po narodu, ki se hoče osvobodit izpod jarma mafije in kriminalcev, ne bo milosti. Kdor ni z narodom, JE PROTI NAM!!!!
MB-FC
23. 10. 2012 19.29
+7
Marsikateri plavi bo vrgo toto plavo uniformo dol s sebe pa pomagal folku v demonstracijah!!!!!!
Bor-chee
23. 10. 2012 19.33
+6
Mi je že marsikateri "plavi" to reko... :))) NAROD MA DOST TEGA S.ANJA!!!! Sama represija, poniževanje, itd...
ODSLUŽILDOB
23. 10. 2012 18.09
+4
Policisti,ki so strokovno in zakonito opravljali svojo dolžnost to je zmerom ne samo pri nogometu!!!!Ne pozabite pa da ima palica dva konca in lahko da je povratni močnejši!
BremzPenzl
23. 10. 2012 17.58
+1
trije policaji poškodovani; tak so tolkli da je še keri kolega vdaro, ziher je bil oni poškodavan, ko je navijača z šalom davil in ga čez celo tribuno vleko, verjetno si je mišico pretegno...
.::.
23. 10. 2012 17.46
+4
jaz predlagam rešitev za vse kr3tene na tekmah. okrog vsakega stadiona se nariše krog in znotraj tega kroga lahko policija brez kakršnekoli vesti, displinskih ukrepov in podobnega, do kriv pretepe vse, ki se ne znajo obnašat. pa naj pridejo na tekmo policaji iz vseh PU-jev pa bomo potem videli. res je žalostno, da ima šport toliko nedoraslih privržencev. kaj je tako razburljivega, da greš na fuzbal tekmo in se z nekom zravnaš? a nisi tam zaradi fuzbala? a če mu boš metal psovke in se drl, bo kaj bolje? bo dal maribor gol olimpiji?
JezekTekaTEka49
23. 10. 2012 17.11
+0
Suhi trening za 29. November ...