Črna kronika

Škofjeloškega župana je voznik zbil namerno, policiji se je javil sam

Škofja Loka/Kranj, 29. 09. 2016 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.S./V.L./STA
Komentarji
0

Dosedanje ugotovitve policistov kažejo, da je voznik avtomobila v sredo zjutraj v Škofji Loki namerno trčil v škofjeloškega župana, ki se je s kolesom peljal v službo. Storilec je s kraja pobegnil, a se je kasneje sam javil policiji, ta pa mu je odvzela prostost. Motiv za dogodek še ni znan.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Župana povozili namerno
    01:58
    Iz SVETA: Župana povozili namerno
  • Iz 24UR: Nameren napad
    03:11
    Iz 24UR: Nameren napad

V Škofji Loki je včeraj nekdo zbil župana Miho Ješeta, ko je ta kolesaril v službo. Kriminalisti so ugotovili, da to ni bila nesreča, temveč je nekdo župana namerno povozil.

Dosedanja obvestila, ki so jih kriminalisti zbirali v sodelovanju s preiskovalno sodnico in državno tožilko, namreč kažejo, da ni šlo za klasično prometno nesrečo, ki jo udeleženec največkrat povzroči zaradi neupoštevanja prometnih pravil, temveč za namerno trčenje voznika v kolesarja, je sporočil Bojan Kos s PU Kranj.

Voznik je s kraja pobegnil, a se je nato sam javil na policiji. "V povezavi z zbranimi obvestili in njegovo samoprijavo na Policijski postaji Škofja Loka so vozniku včeraj zjutraj tudi odvzeli prostost in ga pridržali," je pojasnil Kos.

Kriminalisti še nadaljujejo z zbiranjem obvestil, da bi utemeljili sum kaznivega dejanja zoper življenje in telo. 

Škofjeloškega župana Miho Ješeta je voznik zbil namerno.
Škofjeloškega župana Miho Ješeta je voznik zbil namerno. FOTO: občina Škofja Loka

Vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša je v izjavi medijem pojasnil, da sama kvalifikacija kaznivega dejanja v tem trenutku še ni mogoča, ker kriminalistična preiskava o okoliščinah dogodka še poteka. Tako bi bilo dejanje denimo lahko kvalificirano kot povzročitev hude telesne poškodbe ali tudi kot poskus umora. Od kvalifikacije bo odvisno, kolikšna kazen bo grozila storilcu.

Podrobnosti o osumljencu, niti njegove starosti ali podatka, ali gre za Škofjeločana, Donoša danes ni posredoval. Pojasnil je le, da je storilec moški, slovenski državljan, ki je podal samoprijavo, policija pa ga doslej zaradi kaznivih dejanj še ni obravnavala.

Osumljenec, ki je zaenkrat še v 48-urnem policijskem pridržanju, je kriminalistom podal svoje videnje dogodka, preiskava o njegovih motivih in vzrokih za dogodek pa še poteka. Z zbranimi podatki bodo kriminalisti seznanili pristojno državno tožilstvo.

Župan ostaja v bolnišnici

Ješe je bil v trčenju poškodovan, imel naj bi zlomljeno ključnico. Čeprav je glede na prve podatke utrpel lažje poškodbe, pa gre po pravni kvalifikaciji za hudo telesno poškodbo, za katero veljajo zlomi.

Ješe ostaja v ljubljanskem kliničnem centru. Na škofjeloški občini pa so, kot so sporočili, "z obžalovanjem in prizadetostjo prejeli današnje poročilo pristojne policijske uprave, da župan ni bil udeležen v običajni prometni nesreči, pač pa da obstaja sum kaznivega dejanja namernega trčenja".

O najnovejših ugotovitvah policije je bil tudi župan že obveščen. "Vendar o sami nesreči, povzročitelju in dogodkih po sami nesreči, župan ne ve nič, saj ga je vozilo zadelo nenadoma, povsem nepričakovano," so pojasnili na občini, kjer verjamejo, da bodo policija in drugi pristojni organi strokovno in korektno opravili vse potrebne postopke.

Premier Cerar poziva k strpnosti in obsoja vsako nasilje, torej tudi do nosilcev javnih funkcij, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Cerar obenem "poziva h konstruktivnemu dialogu tako s predstavniki javne in lokalne uprave ter v širši družbi nasploh".

Bo imel sedaj varovanje?

Na vprašanje, ali bo sedaj Ješe deležen kakšnega varovanja, je Donoša odgovoril le, da v zvezi s tem še ne more podati nobenih informacij. Prav tako ni mogel podati komentarja tovrstnih napadov. "Policija takšne dogodke težko komentira, gre pa verjetno za spekter različnih okoliščin, ki privedejo posameznika do odločitve za storitev takega dejanja," je dejal.

'Župan je kriv za vse'

Na dogodek se je na današnji novinarski konferenci po seji mestnega sveta odzval tudi kranjski župan Boštjan Trilar, ki je takšna dejanja ocenil kot popolnoma nesprejemljiva. "Ne vem, za kaj je v tem primeru šlo, ampak očitno je nekomu prekipelo," je ocenil in pojasnil, da občani župane mnogokrat krivijo za vse mogoče, tudi če imajo težave z upravno enoto ali z zasebnimi zemljišči.

"Za vse je kriv župan, pravijo in pogosto še dodajo, da se že 20 ali 30 let ni nič premaknilo. Tu se generira kar nekaj gneva. Ko sprejmem takšnega človeka, rabim kar nekaj časa, da ga najprej pomirim, da se lahko začneva normalno pogovarjati. Tukaj župani včasih delujemo malo tudi kot terapevti," je svoje izkušnje opisal Trilar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1