Črna kronika

FOTO in VIDEO: Policistom 42-letnika ni uspelo pomiriti

Ljubljana, 28. 03. 2011 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./B.G./N.D./STA
Komentarji
0

V Ljubljani je oče iz 9. nadstropja najprej vrgel 5-letno hčerko, nato pa je skočil še sam. Otrok je v smrtni nevarnosti, 42-letnik pa je umrl. Na centru za socialno delo pravijo, da takšnih dejanj očeta niso pričakovali. "Kazalo je, da se bodo stvari uredile," je dejal direktor centra Marjan Vončina.

Na PU Ljubljana so potrdili, da se je sinoči malo po 19. uri na Zaloški cesti v Ljubljani zgodila tragedija, v kateri je umrl 42-letni moški iz okolice Vinice.

42-letni moški se je v stanovanju varuške svojega 5-letnega otroka zapletel v spor z nekdanjo partnerico. Po prepiru je partnerica, ki je tudi mama 5-letnega otroka, poklicala policijo in zapustila stanovanje.

Prvi policisti so na kraj prišli ob 18.42 in se povzpeli do stanovanja, ki je v 9. nadstropju, vendar vanj niso mogli vstopiti, saj so bila vrata zaklenjena. V tistem trenutku je 42-letnik začel groziti, da bo iz stanovanja skozi okno vrgel otroka, če se policisti ne umaknejo. Zato so se ti nekoliko umaknili, gasilci pa so nameščali skočno blazino.

Policistom 42-letnika ni uspelo pomiriti

Na kraj dogodka je prišel tudi policijski pogajalec. Policisti so prek mobilnega telefona z 42-letnikom navezali stik in ga poskušali pomiriti, a je ta še naprej stal ob oknu in zahteval, da se policisti in gasilci umaknejo. Ob 19.20 je skozi okno vrgel hčerko. Vrgel jo je tako močno, da je odletela mimo skočne blazine in je pristala na parkiranem avtomobilu. Ob tem se je huje poškodovala, zaradi česar so jo odpeljali v ljubljanski klinični center. Iz kliničnega centra so sporočili, da je dekličino življenje še vedno ogroženo.

Ko je oče skozi okno vrgel otroka, naj bi policisti poskušali vdreti v stanovanje in ga zadržati, a jih je oče prehitel in prej skočil skozi okno. Pristal je na betonski ograji in je za posledicami poškodb umrl na kraju dogodka.

Obsojen zaradi nasilja v družini

Neuradno smo izvedeli, da oče in mati otroka nista živela skupaj. Oče naj bi bil nekdanji policist, prav policija pa je potrdila, da je bil pokojni že obsojen zaradi nasilja v družini.

Po poročanju Radia Krka si je njegova prva žena morala zaradi nasilja poiskati zatočišče v varni hiši v Novem mestu. Moškega zaradi nasilništva niso odpustili, ampak so ga po neuradnih informacijah omenjenega radia premestili na delovno mesto v Ljubljano.

V Ljubljani je 42-letnik spoznal novo partnerico, nadaljevalo pa se je tudi njegovo nasilno vedenje. Prav zaradi nasilja v družini je sledila zaporna kazen in odpustitev z delovnega mesta. Radio Krka dodaja, da je moški iz zapora prišel januarja letos.

Center za socialno delo poznal težave, ki jih je imela družina

Našim kolegom na 24UR so na Centru za socialno delo Ljubljana Moste-Polje dejali, da so z družino delali že dlje časa. Pravijo, da je to, kar se je zgodilo, tragedija, ki je niso pričakovali. "Ves čas je na željo obeh staršev potekalo intenzivno delo pri urejanju stikov. Kazalo je, da se bodo stvari uredile, in to, kar se je zgodilo, je zdaj tragedija," je dejal Marjan Vončina z omenjenega centra. "Na kaj takega nismo pomislili," je dodal.

Kako po takšnem dogodku naprej?

Psiholog Matic Munc je za 24ur.com razložil, da je iz informacij, ki jih posredujejo mediji, zelo težko kar koli sklepati, a da obstaja možnost, da je oče imel duševne težave, bodisi odkrite bodisi prikrite. "Vsekakor gre za travmatsko izkušnjo, ki ima lahko dolgoročne posledice. Lahko hujše ali blažje, to je nemogoče napovedati, saj gre za točno določenega otroka, za posameznika,“ je razložil Munc, ki upa, da bosta tako otrok kot tudi mati deležna dobre terapevtske obravnave.

"Po takšnem tragičnem dogodku smo hitro vsi generali, vendar načeloma lahko vedno naredimo še nekaj v zaščito posameznika. Takšno razmišljanje bi imelo več teže, če bi seveda poznali več ozadja,“ je dejal.

'Za dejanje se je odločil v nekem trenutku, ker drugače ni znal'

Strokovne službe lahko naredijo vse, kar se da, vendar je na koncu odgovornost vedno na strani posameznika, pa je dejala Katja Zabukovec Kerin iz Društva na nenasilno komunikacijo.

Kot je ocenila, se je moški za dejanje odločil "v nekem trenutku, ker drugače ni znal". Vendar se veliko ljudi znajde v situaciji, ko ne vidijo izhoda, pa ne poskušajo ubiti svojega otroka, je dodala. Zato je ugibanje, kaj se dogaja v psihi človeka, da stori kaj takega, po mnenju Zabukovec Kerinove "vprašanje za milijon dolarjev". Gre za tako "hudo ekstremno dejanje", da ga ljudje ne moremo razumeti, je razložila.

Zabukovec Kerinova tukaj posebno izpostavlja odločnost strokovnih služb oz. centrov za socialno delo, da zaščitijo otroke, ne glede na razne pritiske. Pogosto se namreč dogaja, da ljudje, ki povzročajo nasilje, grozijo tako z mediji kot s tožbami. Nekateri od njih se v medijih predstavljajo kot žrtve, "ljudje pa želimo biti pravičniški" in se zgražajo nad odločitvami strokovnih služb.

In zato smo po njenem mnenju "kot družba hinavski", saj bi želeli, da vse lepo deluje, hkrati pa bi morali vedeti, da ljudje, ki so nevarni, niso prijetni in grozijo. Stroka bi tukaj po njenih besedah morala zaupati informacijam, ki jih ima, in zaščititi otroke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou