Črna kronika

Slovenska podjetja spet tarče goljufov, ki pa so tokrat ostali praznih rok

Kranj, 12. 02. 2018 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Gorenjski policisti so bili obveščeni o treh poskusih spletne prevare. Prevaranti so zlorabili elektronsko komunikacijo slovenskih podjetij in od finančnikov v podjetjih zahtevali prenakazilo večje vsote denarja na račun v tujini. K sreči so se zaposleni z odgovornimi prej posvetovali o zahtevku in tako preprečili oškodovanje.

Iz direktorjevega elektronskega naslova na računovodstva podjetij prihajajo nenavadna elektronska sporočila z navodili o hitrem nakazilu več tisoč evrov na račun v tujini.
Iz direktorjevega elektronskega naslova na računovodstva podjetij prihajajo nenavadna elektronska sporočila z navodili o hitrem nakazilu več tisoč evrov na račun v tujini. FOTO: Thinkstock

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da so prejšnji teden obravnavali tri prijave poskusa spletne prevare z lažnimi sporočili direktorja. Gre za tako imenovano direktorsko prevaro oziroma ’CEO fraud’. Zaznali so primere ponarejenih elektronskih sporočil s podpisom direktorja, ki so ciljali na računovodje oziroma finančnike v družbi, da bi izvedeli določeno plačilo oziroma prenakazilo denarja. Do nakazila ali prenosa denarja ni prišlo, ker so se zaposleni znotraj organizacije z odgovornimi prej posvetovali o zahtevku. V vseh treh primerih je šlo za višje zneske, še sporočajo policisti.

Storilci lahko podatke pridobijo iz javno dostopnih virov in na podlagi teh informacij potem ponaredijo zahtevek za plačilo in podatke o pošiljatelju ter zahtevajo določeno transakcijo.

Policija svetuje, da naj zaposleni v organizacijah ravnajo previdno in naj se pred izvedbo transakcij prepričajo oziroma pri odgovornih osebah še pred nakazilom preverijo, ali so naročilo res podali oni. Priporočljiva je tudi uporaba instrumenta verifikacije zahtevkov za plačila s strani odgovornih oseb, še svetuje policija.

Več o teh spletnih prevarah pa na strani centra SI-CERT, kjer so podobne prijave obravnavali že v letu 2016 in se vsake toliko časa znova pojavijo.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
12. 02. 2018 19.30
-1
. hudo. da so se zaposleni posvetovali z ODGOVORNIMI. TA ZMAGA,,ej
Eitipatapa
12. 02. 2018 19.03
-1
Da takšnemu mailu nasede, mora biti oseba zaposlena v javnem sektorju ali delati brez premisleka. Sem tudi sam prejel tovrstno sporočilo, videl kako izgleda in sem ga po nekaj sekundah zbrisal, ker se od daleč vidi, da gre za prevaro. Prejemnik vidi, da je dobil e-pošto od direktorja, vendar, ko preveri iz katerega naslova je bilo sporočilo poslano, se vidi, da tam ni zapisan direktorjev e-naslov. Preprosto. Običajni spoof e-naslova. Vendar pač ni preprosto za javne uslužbence in tiste, ki delajo brez premisleka.
Kolani
12. 02. 2018 12.40
+8
Ljudje uporabljajo email kot alfa in omega. Za mene je email samo informativnega značaja. Če se gre za resne stvari, brez ustnega zagotovila ne naredim ničesar.
Janez_53
12. 02. 2018 16.06
+2
Ti si pa res naiven!!! Ustno zagotovilo je danes vredno toliko kot nič!!! KAKO HUDIČA PA BOŠ DOKAZAL, DA SI IMEL USTNO ZAGOTOVILO???
nekdonekje
12. 02. 2018 21.06
oježeš
12. 02. 2018 10.41
+7
Lepo, da so ljudje vedno bolj osveščeni glede goljufij in, da ne prevladuje strah pred direktorjem, ker če je on podpisan, je pa treba vse brezpogojno izvršiti.
proofreader
12. 02. 2018 10.40
+7
Na srečo je vsebina maila v čudni Slovenščini.
brusilec
12. 02. 2018 11.20
+3
mislim da niso neumni ti .... če dobi dostop do računalnika, dobi tudi dostop do prejšnjih emailov, podobnih,.. samo zamenja številke, popravi datum, kej doda.. pa je na konju.. "problem" je samo ker so bili prepožrešni
antonio67
12. 02. 2018 11.30
-3