Črna kronika

Slovenska policija v sodelovanju s Hrvaško in Europolom razbila združbo, ki je organizirala nezakonite spletne stavnice

Ljubljana, 19. 12. 2017 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska policija je v sodelovanju s hrvaško policijo in Europolom razbila mednarodno organizirano kriminalno združbo, vpleteno v korupcijo v športu in ilegalne stavnice. Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, so odvzeli prostost 11 članom kriminalne združbe, ki prihajajo iz Slovenije in Hrvaške.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Policija razbila mednarodno kriminalno združbo
    01:42
    Iz SVETA: Policija razbila mednarodno kriminalno združbo
  • Iz SVETA: Ilegalne stavnice
    01:22
    Iz SVETA: Ilegalne stavnice
  • Iz 24UR: Hud udarec korupciji v športu
    02:25
    Iz 24UR: Hud udarec korupciji v športu

Slovenska policija je sporočila, da so včeraj v sodelovanju s hrvaško policijo in Europolom uspeli razbiti mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki je vpletena v korupcijo v športu in nezakonite stavnice. 

Kriminalistično operacijo je vodil Nacionalni preiskovalni urad. Pod drognobled pa so vzeli združbo, ki je uspela vzpostaviti nezakonito spletno platformo "z namenom plasiranja visokih stav pri ponudnikih stav iz Azije". V preiskavi so izvedli 13 hišnih preiskav in 15 preiskav vozil na različnih lokacijah po Sloveniji in na Hrvaškem. 

Preiskavo so sprožili marca letos, ko je slovenska policija zaznala, da je organizirana kriminalna združba "vzpostavila različne spletne strani kot del ilegalne spletne platforme, namenjene plasiranju več milijonov evrov na manipulirane športne dogodke", so sporočili iz NPU. Člane kriminalne združbe sumijo manipuliranja tekem v profesionalnih nogometnih ligah v Srbiji, Makedoniji in na Češkem. "Na podlagi vnaprej dogovorjenih in osumljencem znanih izidov nogometnih tekem so osumljeni vplačali stave v Aziji, s pravilnimi napovedmi izida tekem pa so si zagotovili dobitke," so strategijo kriminalne združbe pojasnili na Policiji. 

Nezakonita spletna platforma je omogočala popolno anonimnost finančnih transakcij. Člani združbe pa so poskrbeli za transferje denarja z uporabo virtualnih plačilnih sistemov, kot sta Skrill in Paysafe. Premoženjsko korist iz nezakonite stavnice so nato člani združbe prenakazali na spletne ponudnike bančnih storitev, od tam pa v različne slamnate družbe s sedežem v davčnih oazah. S tem so bankam v davčnih oazah prikrili dejanski izvor denarja. "Obravnavana kriminalna združba je tekom preiskave razvila sinergije z drugimi kriminalnimi združbami v različnih državah, vse to pa z namenom, da le-te investirajo denar, ki izvira iz drugih oblik kriminalitete, kot je npr. trgovina s prepovedanimi drogami," pojasnjujejo na NPU. 

Kriminalna združba je organizirala nezakonite spletne stave in manipulirala tekme.
Kriminalna združba je organizirala nezakonite spletne stave in manipulirala tekme. FOTO: iStock

V okviru kriminalistične preiskave so v Sloveniji opravili 11 hišnih preiskav in 13 preiskav osebnih vozil, na Hrvaškem pa dve hišni preiskavi in dve preiskavi motornih vozil. Zasegli so 35 elektronskih naprav, 32 mobilnih telefonov, 19.650 evrov, dve osebni vozili in za 38.500 evrov ponarejenih evrskih bankovcev. 11 članom kriminalne združbe, ki prihajajo iz Slovenije in Hrvaške, so odvzeli prostost. Od tega je bilo devet osumljencev aretiranih v Sloveniji, dva pa na Hrvaškem. Vsi so osumljeni kaznivih dejanj v povezavi z organiziranim kriminalom, korupcijo v športu in organiziranjem nezakonitih stavnic. 

"Slovenska policija je s to preiskavo zoper korupcijo v športu in ilegalne stavnice ponovno potrdila predanost preiskovanju tovrstnih oblik kriminalitete. V sodelovanju z drugimi državami članicami Evropske unije in Europolom smo uspeli razkriti prepletenost različnih kriminalnih združb, izsledki preiskave pa bodo zagotovo v pomoč preiskovalcem v Evropi in širše," je dejal Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada. 

Kriminalistično preiskavo je od samega začetka podpiral Europol, predvsem z zagotavljanjem stalne analitične podpore. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toti mišek
19. 12. 2017 17.04
-1
me ne zanima ne nosim trenirke!!!
Debely
19. 12. 2017 15.02
+10
Karić, Pavlin, Nastja Čeh in podobni tiči...
Frane Šajn
19. 12. 2017 14.58
+1
Prav jim bodi ko pa niso spodplačali pravih ljudi na pravih mestih!
JAMAN
19. 12. 2017 13.26
+16
Čestitam, sedaj pa še ustrezna finančna preiskava in se jim pobere vse kar so pridobili nezakonitega in za kar ne morejo izkazati legalnega izvora
ggzz
19. 12. 2017 13.06
+6
ovaj kako da kažem,...
Uporabnik113189
19. 12. 2017 12.29
+11
Stave v Aziji. To ni edina svinjarija, ki prihaja od tam. Odlično policija..
P0K3RC4T912
20. 12. 2017 15.32