Črna kronika

Za dvojno smrt kriva prevelika hitrost gliserja

Šibenik, 17. 08. 2011 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Še./N.S.
Komentarji
48

Hrvaška policija je podjetnika Horvatinčića, ki je osumljen povzročitve pomorske nesreče, v kateri sta umrla dva Italijana, odpeljala pred preiskovalnega sodnika. Ta je odločil, da bo podjetnik še 48 ur ostal v priporu.

Po poročanju portala Dnevnik.hr je inšpektor luške kapitanije že potrdil, da je Horvatinčić vozil 20 milj na uro, namesto dovoljenih pet.

Hrvaškega podjetnika Tomislava Horvatinčića so po torkovi nesreči gliserja in jadrnice, v kateri sta umrli dve osebi, prepeljali pred preiskovalnega sodnika, ki je odločil, da bo podjetnik ostal v priporu še nadaljnjih 48 ur, dokler ne zaslišijo vse očividce.

trčila gliser in jadrnica
trčila gliser in jadrnica FOTO: dnevnik.hr

Hrvaška policija je danes zjutraj sporočila, da je v torkovi nesreči pri Primoštenu umrl 61-letni italijanski državljan, identifikacija ženskega trupla pa še ni končana. Policija še vedno raziskuje okoliščine nesreče in opravlja ogled kraja nesreče ter kriminalistično preiskavo, so še sporočili s policije.

Horvatinčić je širši javnosti znan zaradi spornega projekta Cvjetni, zaradi katerega so mnogi Hrvati več mesecev protestirali v Varšavski ulici v središču Zagreba. Na policijo so ga privedli v torek po nesreči, ki se je pripetila okoli poldneva. Odgovarjal je na vprašanja o okoliščinah nesreče, v kateri je njegov gliser, ki naj bi mu ušel izpod nadzora, trčil v levi bok jadrnice umrlih italijanskih turistov. Podjetnik trdi, da je mu je odpovedal sistem za upravljanje gliserja in da nesreče ni mogel preprečiti. Je pa naredil vse, da bi jadralca opozoril na nevarnost, trdi.

Horvatinčić je sicer februarja leta 1980 že povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom. Takrat je z avtomobilom zbil 75-letno žensko in njeno hčer, ki sta prečkali cesto. Ustavil se je po 15 metrih zaviranja, stopil iz avtomobila, pogledal žrtvi in pobegnil s kraja nesreče. 75-letnica nesreče ni preživela, njena hči pa je bila v kritičnem stanju. Horvatinčić je dobil dve leti pogojno, ker je psihiater potrdil, da je pobegnil, ker se boji krvi, poroča Dnevnik.hr.

Pomorski minister Božidar Kalmeta je nemudoma sestavil komisijo, ki bo preiskala nesrečo, vendar pa naj bi bila za nesrečo kriva prehitra vožnja gliserja, poroča hrvaški spletni portal Index.hr. Šlo naj bi za hitrost med 20 in 30 vozli. Horvatinčić naj v času nesreče ne bi bil pod vplivom alkohola, kljub temu pa nekateri pravijo, da je bila rešitev iz situacije dokaj enostavna, moral bi ustaviti motor. S tem morda nesreče ne bi mogel preprečiti, bi pa pomembno ublažil njene posledice, poroča Index.hr.

Nekateri jadralci še pravijo, da je po pomorskih pravilih obvezno izogibanje jadrnicam, če gre plovilo na jadra. Horvatinčiću ne gre v prid niti dejstvo, da je z gliserjem jadrnico zadel v levi bok, saj bi moral biti po pomorskih pravilih na desni strani od jadrnice.

trčila gliser in jadrnica
trčila gliser in jadrnica FOTO: dnevnik.hr

Če se izkaže, da je Horvatinčić kriv povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom, bi lahko dobil od enega do deset let zapora. Če ga bodo obtožili nenamerne povzročitve nesreče s smrtnim izidom, pa mu grozi od šest mesecev do pet let zapora.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rozmanmi
20. 08. 2011 13.43
totalni narcisoid, egoist, popolnoma neodgovoren, zrel za 20 let zapora. Imam že 12 let izpit za skiperja in vem, da kar je naredil je to da ni nič naredil in zato je tudi povzročil tragično pomorsko nesrečo. Zrel je za doživljenski odvzem izpita za voditelja čolna.
fisi
18. 08. 2011 13.28
glas_razuma,točno tako. To se tudi jaz sprašujem. Glede na okoliščine nesreče pa - tip je izpit kupil, (vse, kar ima, si je nakradel, izpit pa je kupil!!!). Zaradi takih "tipov" se na morju dogajajo takšne reči. Jadrnica ima prednost, na morju se prehiteva (obvozi) po desni strani, tu so še lučke, pa glasovni znaki... Mislim, ne hoditi na morje, če o teh stvareh ne veš ničesar!!!
cupavec
18. 08. 2011 07.26
ni seno za žabe!!
PowRider
17. 08. 2011 23.32
tej njegovi zgodbi zelo težko verjamem, če je hotel na vse načine preprečiti nesrečo potem je verjetno poskušal tudi ustaviti motor in pregled bo pokazal ali sistem deluje ali ne. Če deluje, vemo kaj sledi... OldWorldOrder: Točno tako, lahko se da v vzvratno, je pa seveda odvisno od vrste pogona kaj naredi da preusmeri pretok vode za 180 stopinj...kar sem do sedaj videl naj bi bil pri tem najboljši Hamilton Waterjet in podobni, kjer se v hipu preusmeri ves potisk v zaviranje, hkrati se pa še dodatno poveča moč motorja.
pravicnez@gmail.com
17. 08. 2011 23.08
Stari je hotel narediti vtis na svojo mlado spremljevalko in ni bil dorasel zahtevni vožni z gliserjem. Pravil očitno ne pozna, pa tudi divjak je. Če je že enkrat povozil z avtom dve osebi, bi moral še toliko bolj paziti na morju. Ta niti za skiro ni primeren.
AA11
17. 08. 2011 22.16
V tistem trenutku, ko je kupil potrdilo, da se boji krvi, bi mu morali odvzet VSA dovoljenja za vožnjo vozil, plovil in letal, kajti kot tak nisi sposoben nudit prve pomoči ljudem, ki so ranjeni v nesrečah!
4krat
17. 08. 2011 20.37
Tako kot tovornjake gliserje na vlake.
Domen Dobovšek
17. 08. 2011 20.34
jaka3jaka" CE BI BI TI ZA NA MORJE BI VOZU NA JADRA!!!STALO DELAJO-TE FRAJERCKI NA GLISERJIH IN PODOBNIH IGRACKAH ,KI VAM JIH KUPJU VASI BOGATbPOSTENIn LJUDJE"!!!
jaka
17. 08. 2011 19.38
Ti modeli na jadrnicah delajo samo štalo po vodi. .
OldWorldOrder.
17. 08. 2011 17.47
primer zaključen.
glas_razuma
17. 08. 2011 17.40
Rok, pa tudi če bi bilo tako lahko uničiti motor, a ti ne bi raje uničil motorja kot pa ubil dva človeka?
glas_razuma
17. 08. 2011 17.36
ves da vem ;) 17.08.2011, 11:44 -49 No lepo je pisat nekaj, ko si na morju pa je vse drugače. Res lahko vsakdo prodaja kaj želi v javno v resnici pa samo Tomo ve kaj je res. Kolikor ga poznam mu verjamem, mi je pa žal dogodka. Tudi njemu ni lahko. Ja, gotovo mu ni lahko. Vsaj malo se pa že lahko boji, da se tokrat ne bo izmuznil. Za razliko od Slovenije, so na Hrvaškem že kdaj kaznovali tudi kakšnega "poslovneža". Drugače pa, a kdo ve, ali se da narediti izpit iz prve pomoči, če imaš psihiatrovo potrdilo o fobiji pred krvjo? In, ali je mogoče narediti izpit brez prve pomoči?
OldWorldOrder.
17. 08. 2011 17.29
uničit motor? pa si že kdaj bil blizu gliserja? vijak se v vodi ustavi tisti hip, ko odnehaš plin. veš, s potegom ročke nazaj ne obrneš smeri vrtenja motorja, pač pa smer vrtenja vijaka. in preden ročica pride v pozicijo "vzvratno", (R), gre preko pozicije 0 (nula). kaj misliš, kaj pomeni ta nula?
Rok Sekalo 1
17. 08. 2011 17.23
@OldWorldOrder Če maš željo uničit motor,ja, lahko daš v vzratno
OldWorldOrder.
17. 08. 2011 16.22
sicer pa a nimajo praktično VSI tazaresni gliserji gas tako narejen, da če do konca nazaj potegneš, zavrti propeler kontra, v vzvratni pogon? aja, ni bilo časa, medtem ko je na vse možne... eh, se že ponavljam.
OldWorldOrder.
17. 08. 2011 16.03
a pri 20 vozlih se pa ne da motorja ugasnit? čolnu hitrost v parih sekundah pade na nulo, če daš gas na nulo ali ugasneš motor. tip pa trdi, da je na vse možne načine poskušal čoln preusmerit, nesrečo preprečit in opozorit par na jadrnici. za to rabiš recimo... pol minute? je pol minute vnaprej naciljal jadrnico? ali v pol minute ni sposoben zmanjšat gas ali ugasnit motorja? tud če bi res kaj pri krmilu odpovedalo, kar ne verjame nihče. no ja, sodnik bo verjel, za dober denar. pa sodni izvedenci tudi marsikaj EVRjamejo. če pa vozi avtopilot, gas na ful, da je lepše sexat, pa verjamem, da je kaj odpovedalo: pozornost, pamet. in potem ko ju je zgazil, ni bil toliko, da bi ju poskušal rešit, čakal je na gliserju, da pride policija in ga varno odpelje. aja, saj res, kaj pa naj drugega, če pa se boji krvi. sploh v vodi so ljudje čist krvavi, če padejo z jadrnice. ko se pa nimajo s čem umit.
tony_abcde@yahoo.com
17. 08. 2011 15.53
"Horvatinčić je dobil dve leti pogojno, ker je psihiater potrdil, da je pobegnil, ker se boji krvi, poroča" Za primerno plačilo je sodnik ali tožilec pripravljen tudi to sprejeti kot olajševalno okoliščino. Bo pa zanimivo v tem primeru videti kakšno olajševalno okoliščino bosta klient in obramba naumila. Morda, to da se je bal ustaviti motor... za pravi znesek bo spet dobil pogojno.
madzz
17. 08. 2011 15.41
Glede na to, da večina, ki se vozi z gliserji ipd. nima niti približno nobenega pojma o pravilih ali pa vsaj nekaj logike v glavi, koliko od obale lahko glisiraš, po kateri strani se je treba voziti glede na druga plovila je čudno, da je samo tako malo mrtvih na morju. V Istri pa verjetno tudi drugje imajo očitno čolne samo ljudje, ki še od daleč niso videli tečaja za vodenje čolna oz. nimajo niti najmanjšega sledu inteligence v glavi glede na to kako vozijo. Če se potapljaš ali plavaš že samo 50m od obale si v smrtni nevarnosti, da te en teh bedakov ne povozi s čolnom ali jetom. Čoln ni zato, da glisiraš gor pa dol ob obali in misliš, da te vsi gledajo in mislijo kakšen car si, ker maš čoln.
BMWmunja
17. 08. 2011 15.17
Potem pa ga naj dajo v klavnico delat, če se tako krvi boji. Jaz sem se tudi bal Borze Dela kot hudič križa, pa so me "kompetentni" porinili natančno tja. Banda!!!
ozrenac5
17. 08. 2011 15.17
pijanec22 - v ZDA že za prehitro vožnjo brez posledic dobiš 6 mesecev zapora, če nisi vedel...sicer v nekaterih zveznih državah, ne pa v vseh