Črna kronika

Izgredniki naj bi bili za nasilje plačani, vsak naj bi dobil do 50 evrov

Ljubljana, 05. 12. 2012 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./M.M./V.L.
Komentarji
2103

Generalni direktor policije Veniger je potrdil, da ima policija informacije, da naj bi bili izgredniki za nasilje plačani. Notranji minister Gorenak je dejal, da bi lahko govorili o "skupinah, ki so bile vodene". Premier Janša pa: "Iz uradnih informacij ne izhaja, da bi protestnike plačali posamezniki iz podmladka SDS."

Kot smo poročali, je minuli petek v Ljubljani sicer mirne proteste očrnila skupina izgrednikov, ki so zamaskirani z rutami in kapucami z granitnimi kockami in petardami napadli policiste. Generalni direktor policije Stanislav Veniger je ob robu seje parlamentarne komisije danes potrdil, da ima policija informacije, da naj bi bili izgredniki za nasilje plačani. Veniger je dejal, da so bili izgredi v Ljubljani zagotovo organizirani. Med drugim je še je poudaril, da huligani v Ljubljani materialne škode praktično niso povzročili oz. je je bilo za 1500 evrov. Na preostalih protestih pa je znatnejša škoda nastala tudi na objektih. "Napad je bil usmerjen točno na naše policiste," je pojasnil Veniger. Veniger je tudi povedal, da razmišljajo o spremembi zakona o javnih zbiranjih, ki bi policiji omogočile učinkovitejše preprečevanje huliganstva.

Policisti in izgredniki
Policisti in izgredniki FOTO: Miro Majcen

Danes je časnik Večer neuradno poročal, da policisti, ki preiskujejo ozadje nasilja na protestih, ne dvomijo več o tem, da so bili ekstremisti plačani. Zdaj naj bi možje v modrem iskali naročnika. Skupina zamaskiranih moških, ki se je pred parlamentom ločila od preostale množice in v nekaj trenutkih povzročila pravi kaos, naj bi za svoja dejanja dobila plačilo, in sicer po navedbah omenjenega časnika do 50 evrov. Ena od sledi naj bi vodila tudi v politiko, zato policija ne izključuje politične motiviranosti izzivanja nasilja, a je do konca raziskave tudi ne potrjuje, še poroča časnik.

Policija tudi v primeru, ki se je zgodil 30. novembra 2012 med protesti v Ljubljani, preverja vse okoliščine in verzije dogodka, predvsem pa je delo usmerjeno v identificiranje ljudi, ki so neposredno izvrševali prekrške ali kazniva dejanja, kot tudi identifikacijo oseb, ki bi lahko takšne napade organizirale. Vinko Stojnšek, PU Ljubljana

Janša: Počakajmo na ugotovitve uradnih organov

Na navedbe o plačanih protestih se je odzval tudi premier Janez Janša. Kot je dejal, iz uradnih informacij, ki jih ima iz osnutka poročila za četrtkovo sejo vlade, ne izhaja, da bi protestnike plačali posamezniki iz podmladka SDS, prav tako ne, da so policiste s kamenjem in steklenicami obmetavali tudi pripadniki Slovenske vojske. Oboje se namreč namiguje po navedbah nekaterih novinarjev. "Obstajajo uradni organi, ki to preiskujejo, zato predlagam, da se počaka na njihove ugotovitve, ne pa da se zdaj spinira in poskuša pozornost odvrniti od dejanskih povzročiteljev neredov," je dejal in dodal, da so demonstracije združile ekstremiste z vseh vetrov.

Informacije, da naj bi bili izgredniki plačani, niso preverjene, pa je povedal Srečko Meh, podpredsednik nadzorne komisije DZ, ki se je danes sestala. Prav tako nihče še ne more potrditi dokazljivih povezav med izgredniki in morebitnimi naročniki izgredov iz političnih krogov.

V splošnem se omenjajo najmanj štiri področja, katerim naj bi takšne skupine pripadale, in sicer gre za leve, desne, islamske in samotarske skupine, je dejal Meh. Vendar pa so si bili v komisiji enotni, da "ni noben ekstremizem dober" in da je treba vsakršno nasilje absolutno obsoditi, je poudaril Meh.

Gorenak: Lahko bi govorili o skupinah, ki so bile vodene

Notranji minister Vinko Gorenak pravi, da je informacija, da naj bi bili izgredniki plačani, le ena od mnogo informacij, ki jo policija preverja. Poudaril je, da jih policija še vedno obravnava kot nasilne skupine. Je pa potrdil, da je bil način njihovega delovanja v Ljubljani takšen, da bi lahko govorili o "skupinah, ki so bile vodene". O imenih teh skupin po njegovih besedah danes ni bilo govora. Izpostavil pa je, da so ljudje že po prvih mariborskih demonstracijah videli in vedo, da je nujno treba ločiti nasilje od mirnega protestiranja. Tudi v prihodnje Gorenak svetuje ljudem, ki želijo protestirati, naj se izogibajo nasilnim skupinam.

Veniger je še pojasnil, da nima podatka, da bi bili izgredniki na protestih v Mariboru pridržani že v Ljubljani ali da bi bili med seboj povezani. Poudaril je tudi, da se izgredi ponavadi začnejo okoli pol sedme ure zvečer, ko so mediji na protestih in poročajo v živo. Po njegovih besedah je nekorektno oz. vprašljivo, da na eni strani govorimo o ničelni toleranci, da se nasilništvo nad policisti prenaša v živo.

Razočarani nad potezo tožilstva, policija delo opravila dobro

Veniger je ob tej priložnosti komentiral tudi potezo tožilstvo, ki za priprte izgrednike po protestih v Ljubljani ni predlagalo pripora. "Dejansko smo bili razočarani. To je tudi slabo za motiviranost policistov," je dejal. Še bolj problematično pa je po njegovih besedah to, da so isti izgredniki lahko jutri spet na shodu in napadejo policiste.

Člani nadzorne komisije DZ so sicer danes ugotovili, da je policija svoje delo na protestih, ki so jih spremljali nasilni izgredi skrajnih skupin, opravila dobro. Protestnikom pa komisija sporoča, da mirne demonstracije, ki so usmerjene v zahteve po boljšem življenju, podpira.

Včeraj so na takšen način proti mestni oblasti ter v podporo drugim mestom po Sloveniji protestirali v Ribnici. Skulptura iz snega stoji pred občinsko stavbo.
Včeraj so na takšen način proti mestni oblasti ter v podporo drugim mestom po Sloveniji protestirali v Ribnici. Skulptura iz snega stoji pred občinsko stavbo. FOTO: 24ur.com

Na vidiku že novi protesti

Po včerajšnjem shodu pred občinsko stavbo na Jesenicah so tudi za jutri, petek, soboto in ponedeljek že napovedani novi protesti v različnih krajih po Sloveniji.

V četrtek bodo potekali protesti v Kranju pred občino ob 16. uri ter v Kopru na Titovem trgu ob 17. uri. V Ljubljani bodo istega dne ob 9.50 Kongresni trg zapolnili študenti in zaposleni na univerzi, ki bodo odrinili pred DZ, kjer bodo izrazili nestrinjanje z ukrepi vlade. V petek se bodo ob 16. uri protestniki spet zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani, v Murski Soboti na Trgu zmage ter v Bohinju pri Ažmanovem domu. V soboto je napovedan shod v Novi Gorici pred sodiščem, v ponedeljek pa bodo v Kočevju pred občino prižigali sveče.

Zaradi napovedanih protestov so se oglasili tudi prekmurski policisti, ki pozivajo vse udeležence shoda, naj svoja mnenja in stališča izražajo na miren in strpen način.

Napoveduje se 4. mariborska vstaja

"Podrepniki in Franca se še kar ne dajo, zato moramo skupaj izbrati datum 4. mariborske vstaje!" se glasi poziv k novim protestom v Mariboru. Na profilu na Facebooku, ki so ga imenovali Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, Mariborčanom ponujajo tri možne datume, kot vse kaže, pa bo nov protest potekal v petek, 14. decembra, ob 16.30.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klemen Zec
06. 12. 2012 11.16
+6
Plagiator Janša; iz uradnih preiskav ni razvidno, da so izgredniki plačani s strani SDS, ha, ha, kdo ti lažnivec še kaj verjame !!?
24vohoumurckov
06. 12. 2012 10.57
+3
.....zakaj se je pa jurči v skladišče preselu,nje???
Terezinka
06. 12. 2012 12.11
+2
Pusti, ker nima s to zadevo nič. Predlagam, da se za njim preseli še Janša in njegovi.
Gašper15
06. 12. 2012 10.06
+3
DOBR DA SO DOBIL SAM 50 EUR KAJ BI BILO ČE BI JIH 100
Borut Pahor 1
06. 12. 2012 09.27
+3
če bi ljudje mel dobre službe in dobre plače ne bi za nekaj 10€ napadal policiste
Terezinka
06. 12. 2012 12.12
-1
Sram te je lahko, da tako opravičilo lahko napišeš.
+4
KAJ JE Z GORENAKOVIMI POKRADENIMI PODPISI ZA REFERENDUM! VSE SLAVNE KOMISIJE IN INSTITUCIJE STE OBLJUBILE IZSLEDKE KONTROLE DO KONCA NOVEMBRA!! KJE SO VAŠA POROČILA!STE TUDI VI SKORUMPIRANI?!
nekdo17
06. 12. 2012 10.36
+1
Nauk: Če hočeš, da neka zadeva NIKOLI ne bo raziskana in jasna, ustanovi preiskovalno komisijo... Opomba: Seveda se takšna komisija lahko ustanovi samo za dejanja v vezi s "pomembneži", za "rajo" pa so dovolj kar običajna sodišča.
Terezinka
06. 12. 2012 12.13
+2
Pozabljeno, sedaj je bistvena sprava za nadaljno lumparijo in oblast. Upajmo, da se tako bedno res ne bo končalo. Slovenski narod ni skregan.
Jimi1
06. 12. 2012 09.17
+8
"Lovce na glave" sem si vedno predstavljal kakor ljudi, ki delajo za boljši denar... To kar pišejo pa je drobiž.
polnjenapaprika
06. 12. 2012 10.17
+1
marjanka99
06. 12. 2012 08.54
+11
Kdo je najel oz. plačal izgrednike? Odgovor je v vprašanju: V čigavem interesu je bilo, da je zrušil proteste? Proti komu so ljudje demonstrirali?
Terezinka
06. 12. 2012 12.14
+2
Kdo je v nedeljo slavil zmago, kdo je v ponedeljek napovedoval složno dalje?
MICLA
06. 12. 2012 08.52
+0
pobrskajte malo okoli jankovićev in tistih njegovih podrepnikov kot so jakić ,ki že kar široko hodijo ko se dajo j...t temu županu in kako so se hinavsko skrili med demonstrante .
Neutrino
06. 12. 2012 08.40
+14
In kateri uradni organi to preiskujejo Ivan ? Tisti tvoji z Gorenakom in Venigerjem na čelu ? Tisti ki že več kot mesec dni preiskujejo izginotje podpisov sindokatov za referendum ? Vse izjave od "huliganov" bodo poniknile če bo samo malo dišalo po SDS. In kaj sedaj predlagajo tvoji Ivan ? Uvedbo prepovedi zborovanja ? Kaj potem sledi ? Zažiganje knjig drugačemislečih pred parlamentom ? Ta metodologija že malo spominja metodologijo stranke NSDAP in vodi v totalitarizem. Najprej začneš z razdelitvijo prebivalcev na Slovence in trenirkarje. Nato ustvariš dokrino šoka z izjavami da je Slovenija pred bankrotom. Potem samovoljno hočeš spremeniti ustavo. Nato želiš omejiti pravico naroda do samoodločanja (referendum). Temu sledi še povečanje represije z omejitvijo zbiranja. Ivan, leta 1991 sem te podpiral z ostalimi v TO ker si bil prvi mož in ikona osamosvojitve. V cankarjevem domu si novinarje skupaj z Kacinom v Uniformi slovenske vojske 1. generacije vestno in spretno obveščal o dogajanju glede agresije JNA v Sloveniji. Lahko celo rečemo da je Slovenija, tista prva, bila tvoj otrok. Zakaj si jo v naslednjih letih zapeljal na rob prepada in jo sedaj ko je polnoletna stiskaš in daviš za vrat? Zakaj si iz enega najbolj zaslužnih ljudi za samostojno Slovenijo postal egoist in gledaš samo na svoj vzpon in samovladje. Ivan, postal si enak represivist kot tisti proti katerim si se leta 1991 tako zavestno boril. Narod je spoznal da samo besede nič ne pomenijo, pozno a ne prepozno. In kot se glasi lep slovenski rek v državnem zboru: "Narod si bo pisal sodbo sam !", tako prihaja čas odhoda tudi zate in podobne.
T_one
06. 12. 2012 12.34
JJ Majer je že bil od vsega začetka, vse od časov pred osamosvojitvijo, agent CIA-e.... CIA zelo pogosto uporablja taktike, da tiste svoje agente, ki bi naj potem za njih upravljali neko državo, prikažejo pri "osamosvojitvi" kot narodne heroje, da si potem zagarantirajo, da bodo sodelovali pri vodenju te države. Tako je bilo tudi s Sadamom Huseinom in podobnimi...
Jure Partyslo
06. 12. 2012 08.37
+4
Pa saj vsi vemo kdo stoji za temu.. JJ in njegov podmladek oz skupina blood & honor in Tu je Slovenija
Macafur
06. 12. 2012 08.34
+7
Ker so omenjeni izgredniki dobili 50 eur za izgrede večino pa zapravili za pirotehnična sredstva, verjamem, da bodo brez zadržkov povedali za koga so delali zdraho in po čigavem ukazu, ker namreč: 1. Malo denarja za kartoteko, če jo še nimajo 2. Če so že povedali za koliko so njihove usluge, potem verjamem, da lahko povedo tudi za koga 3. Javna objava vseh zdraharjev v kolikor niso obravnavali samo mladoletne in jim za protiuslugo naročili kaj morajo pričat P.S. Folk ni neumen, ne nas manipulirat, me ne zanima, če odtehta 28 prijetih na tisoče preostalih bi pa od Vas pričakoval vsaj malo več MACHIAVELI stila, ker da nas imate pa še za BUTASTE, lej GOTOFI STE !
kam
06. 12. 2012 08.34
+5
Pirnat je pa tudi en * A sploh ve, kaj bi rad? Je za odpoklic župana in proti odpoklicu poslanca. Ko pa ga vprašaš o rešitvah, začne nekaj bluziti.
Jimi1
06. 12. 2012 09.19
+2
joze drugi
06. 12. 2012 08.30
+2
Ne verjamem. To so najbolj lačni demonstranti, ki jih hoče podla vlada označiti za neonaciste ali kaj podobnega.
cirenij
06. 12. 2012 08.22
+6
Najbolj všeč mi je pa * v Ribnici. Kapica na glavo.
divus
06. 12. 2012 08.21
+7
Tako lepega decembra pa še nismo imeli.... hvala nam ljudje božji.
cirenij
06. 12. 2012 08.20
+12
Levi ali desni? Nikoli ne bomo izvedeli. Vse je samo floskula narodu, da bi se delil in ugotavljal. Sicer so pa protesti trenutno predvsem proti desnim - vladajočim. Pa tudi ostalih, ki se 20 let vlečejo, ne potrebujemo.
redfox
06. 12. 2012 08.19
+5
ČE bi že bil plačanec,se brez 10000 evrov tud ne premaknem ne,bi vsaj vedu zakaj bi dobu z pendrakom po hrbtu. To so same izmišljotine.
HastaSiempreComandante
06. 12. 2012 08.17
+12
Za bolnike iz SDS-a ni nič čudnega, da si sami pišejo "grozilna pisma" ipd. Tudi, da naročijo "neo-fašiste" je sprejemljivo in v njihovem stilu. Cilj jim upravičuje sredstva.Ampak...čas se vam je iztekel. Good bye J.J. enkat za vselej. Na DOB kamor sodiš...Zoki pa se ti tudi pridruži...potem pa razpravljajta do milje volje kako in kaj je "najbolje" za državo!!!!!!!
brancc
06. 12. 2012 08.13
+18
To, da se gologlavi delilec slovenskega naroda poslužuje takih metod, me ne preseneča. Vse za potešitev bolne želje po vladanju.
hanzz
06. 12. 2012 08.07
+3
le kdo je plačal ljudi da protestirasjo proti janši???
hanzz
06. 12. 2012 08.08
-2
unatm
06. 12. 2012 08.16
-4
sej je vseeno... odpikat je potrebno obe stranki ...
Antikapitalist
06. 12. 2012 09.27