Slovenija

Merkur oškodovali za najmanj 32 milijonov evrov

Ljubljana, 08. 04. 2011 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanje vodstvo Merkurja naj bi družbo oškodovalo za najmanj 32 milijonov evrov. Preiskava še poteka in po pričakovanjih kriminalistov bo ugotovljena škoda še večja. Iskro Avtoelektriko pa naj bi oškodovali za dobrih pet milijonov evrov.

Preiskava naj bi bila povezana z Merkurjem.
Preiskava naj bi bila povezana z Merkurjem. FOTO: Miro Majcen

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so predstavili podrobnosti dveh ločenih preiskav gospodarskega kriminala in z njimi povezanih kazenskih ovadb.

So ovadili nekdanje vodstvo Merkurja?

Prvo so vložili zoper deset fizičnih in osem pravnih oseb, ki naj bi med koncem leta 2008 in koncem leta 2009 gospodarsko družbo oškodovale za 32 milijonov evrov, je povedal namestnik direktorja urada Robert Črepinko.

V ovadbi gre za tri kazniva dejanja zlorabe položaja, dve kaznivi dejanji nedovoljenega sprejemanja daril, eno kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril in dve kaznivi dejanji pranja denarja. Ovadene osebe so pri opravljanju dela položaj zlorabile tako, da so s preprodajo nepremičnine in poslovnega deleža oškodovale družbo ter pridobile protipravno premoženjsko korist drugi družbi. Nato so to protipravno pridobljeno korist uporabili v gospodarski dejavnosti in s pranjem zakrili njen izvor. Ovadene osebe naj bi za izpeljavo preprodaje za protiusluge zahtevale, sprejele ali dale nedovoljeno korist ter s tem prav tako oškodovale družbo.

Preiskovalci, ki sumijo, da je škoda še veliko večja, nadaljujejo delo. V hišnih preiskavah so po besedah Črepinka zasegli računalnike in elektronske medije. Samo ta kazenska ovadba ima več kot 600 prilog. Pregledali so več kot 10.000 pisnih sporočil in dokumentov, veliko gradiva pa morajo še pregledati, zato je težko napovedovati, ali bo v nadaljevanju preiskave ovadena še kakšna oseba. Na vprašanja, ali so preiskovali Merkur oziroma njegovo nekdanje vodstvo, niso želeli odgovoriti, saj je to "v interesu družbe, ki bi sicer utrpela še večjo škodo". Izdali so le, da gre za zadevo, ki je bila medijsko zelo odmevna.

Kriminalisti so v povezavi z omenjeno preiskavo na državno tožilstvo podali pobudo za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi pri več osebah. Temu sta sledila tako tožilstvo kot tudi sodišče, ki je izdalo ustrezen sklep.

Privedba Binete Kordeža na policijsko postajo v Ljubljani v okviru preiskave.
Privedba Binete Kordeža na policijsko postajo v Ljubljani v okviru preiskave. FOTO: Damjan Žibert

Decembra lani so kriminalisti opravili hišno preiskavo pri nekdanjem predsedniku uprave družbe Binetu Kordežu in dveh njegovih najožjih sodelavkah. Kriminalisti so preverjali sume storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja, pranja denarja. Očitali so jim, da so si protipravno pridobili premoženjsko korist, zaradi česar jim je kranjsko sodišče prepovedalo prosto razpolaganje s premoženjem.

Pesjak še ne komentira

V Merkurju z ovadbami še niso seznanjeni in ker so informacije zaenkrat neuradne, predsednik uprave Blaž Pesjak do uradne potrditve ovadb ne more komentirati. Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, ki naj bi bil med ovadenimi, pa se na klice ni odzval, v njegovi odvetniški pisarni so povedali le, da o omenjenih ovadbah še ničesar ne vedo. Pozneje je Kordež za STA pojasnil, da o ovadbi ničesar ne ve oziroma da o njej ni obveščen.

Drugo ovadbo preiskovali na Novogoriškem

Drugo ovadbo pa so vložili zoper štiri fizične osebe in eno pravno osebo, in sicer zaradi suma zlorabe položaja in pravic ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Trije ovadeni naj bi od leta 2007 do 2009 kot odgovorne osebe gospodarske družbe pri vodenju zlorabili položaj s tem, da so v dogovoru z odgovorno osebo od družbe z omejeno odgovornostjo z namenom notranjega prevzema družbe sklepali pogodbe in v njeno škodo prevzemali ter pozneje tudi plačevali obveznosti družbe z omejeno odgovornostjo v skupnem znesku 5,7 milijona evrov. Tri osebe so bile ovadene tudi zaradi ponarejanja ali uničenja poslovnih listin, ker so v letna poročila za leti 2007 in 2008 vpisovali lažne podatke in s podpisom potrdili letna poročila z lažno vsebino. Črepinko je ob tem povedal, da je ta preiskava že končana. Neuradno smo izvedeli, da naj bi šlo za za podjetje Iskra Avtoelektrika iz Šempetra pri Gorici.

V slednji je vodja službe za odnose z javnostjo Erik Pajntar za STA potrdil, da so 5. aprila prejeli obvestilo urada o zaključku policijske preiskave suma kaznivega dejanja, v kateri "sporočajo, da so na vrhovno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krainburger
10. 04. 2011 06.43
naš someščan, ki je bil osumljen vloma v kiosk hitre prehrane, je preživel pol leta v preiskovalnem zaporu (od prijetja do začetka sodnega postopka). na koncu so še ugotovili da ni bil kriv vloma, ker so med tem dobili dejanskega storilca ( policistom se je prijavil kar sam). izplen vlomilca: dva hamburgerja in kebab brez čebule!? naš binček se pa veselo smeji in krivdo vali na banke, češ: " ....banke so mi dale posojilo, kot zavarovanje posojila jim je zadostovalo moje dobro ime..." garancija za 32 mio. eur. posojila, le dobro ime, medtem ko nas - navadne smrtnike, bankirji preverjajo po tri tedne ob najemu posojila v znesku 5 000 eur. za nakup rabljenega avta!? in potem brisanje posojil, dokapitalizacija nlb ( ki smo jo davkoplačevalci sanirali, že enih šestkrat v 20 letih in še in še..... slovenski hlapci, pa nič!? cankar je imel še kako prekleto prav! ""..hapci! za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!” I
Buena Vita
10. 04. 2011 01.16
HE,HE...TEORIJCA,NE POZABI,TVOJI SO
Buena Vita
10. 04. 2011 01.15
zaklar in kresalovka sta največja tajkuna in gospodarska skorumpiranca zraven za poslastico še politična SAPRABOT,KJER JE DENAR STA TA DVA ZRAVEN,SEVEDA PO ČISTEM NAKLJUČJU ER
M-teorija
09. 04. 2011 12.24
Kordež in tajkuni so le vrh ledene gore celotne družbe, ki je jezdila na napihnjenem balonu, lažnem stanju, da nam z neoliberalno politiko gre bolje, pa četudi na račun teptanja človekovih, delavskih pravic. So le posledica in ne vzrok. Vzrok je družba kot celota, sistem. Zaradi vsega tega smo bili vsi kot družba slepi za vse te anomalije. Še dobro, da je prišla recesija, ki bo upam te anomalije odpravila in spet na prvo mesto postavila človeka njegovo delo, poštenje..., višje družbene kriterije in norme. Recesiji je treba sredi Ljubljane postaviti spomenik, ker nam je odprla oči, ker je vso gnilobo sistema naplavila na površje! Kordež, Hilda in ostali tajkuni so krivi, ampak so le produkt napačnega delovanja družbe kot celote, sistema. Treba je popraviti celoto. Moramo spet na prvo mesto postaviti človeka, delavca in njegove pravice, njegovo delo, mu vrniti ponos, vsaj kot ga je imel v prejšnem sistemu. Treba je seveda vrh ledene gore kaznovati, ker že s tem se bo videlo, da so naši kriteriji višji. Vendar je najbolj pomembno, da do tega sploh ne prihaja.
Danijel Fric
09. 04. 2011 11.36
Bil je samo zaveden od strani bank, oh ti revček !!
volek
09. 04. 2011 08.53
Jožajoža, ti si ta rdečim blogerjem v ponos. Si prava avantgarda levih mislecev, hahaha. Le tako naprej Jožajoža, tisi res glavca, ni kej.
Zapornik
08. 04. 2011 23.48
in užival bo do konca življenja. kazni tak ne bo nobene.
MakeMyDayMF
08. 04. 2011 23.44
...prej, ko se bo vse pokradlo prej se bo začelo znova. Samo to bo trajalo kar nekaj časa, ker gnarja je k dreka in bo treba še mal čakat in seveda prebirati take zgodbice....pa počakmo do konca...(čeprav elita jamra, da ni več tazga donosa kot je bil v 90-2000...)....
sandi101
08. 04. 2011 22.54
Kje je sedaj tu tisti Zalar in Kresalova,ki sta tako vneta proti gospodarskemu kriminalu!?? Barabe pokvarjene ...
dejkometod
08. 04. 2011 21.59
Ljudje bodo pa na cestil .Lažejo .Potem bodo pa drugi vsi#generali" .Vse so zagonli. Hudo je narobe v njihovih glavah. Na račun tistih ki so garali za njih.
nada88
08. 04. 2011 21.53
politiki,tajkuni,bankirji in tako naprej so vsi povezani in imajo navadnega človeka za norca in lepo kradejo sto na uro.potem še davkoplačevalce okradejo.sramota.kako dolgo še...
major1
08. 04. 2011 21.49
Bravo Krdež in tvoji sateliti.
DarhVader
08. 04. 2011 21.34
kredit je dobil na lepe oči in to še pri NLBeju ko je pa moja mama šla prosit kredit na NLB, pa so ji rekli da ne bo dobila ker ima prenizko pokojnino pa ni prosila milione ampak tam nekje 4000...se pravi moja mama nima lepih oči po takem? Če se je NLB zasrala z tajkunskimi krediti naj zahteva ta denar nazaj, ne pa, da jo moramo državljani dokapitalizirati. Tajkunom bodo kredite odpisale, če pa bi navaden državljan imel 7000 kredit in nebi moral odplačevati, ker je igubil službo bi mu takoj rubili po sodni poti.
luciluk
08. 04. 2011 21.30
Jožajoža............... a ti resnično tako neumen?! Ali si samo orto ciničen?
goso
08. 04. 2011 21.29
Šlo je za drugo največjo lumparijo samostojne politike, ko so nasedli čikaški šoli in medn.denar.skladu , da je treba vse sprivatizirat, potem bo pa raj v Sloveniji. Prva največja lumparija pa je seveda širokogrudna denacionalizacija, kjer smo izgubili milijarde, ki bodo teple še zanamce. Zato je ukvarjanje z malim delom brez veze. Glavno škodo naj zmanjšajo z revizijami.
superjezek
08. 04. 2011 21.27
dejkometod 08.04.2011, 19:36 6 Se strinjam. S tajkunlovom. Vse so nas okradli. Vse. v naši lepi državi. Zakaj propadajo firme. ? Ker so drugi barabe. Velike! Čakali so ,da umre Tito, . imeli smo se lepo sedaj pa bo katastrofa. .... IN ZDAJ BI NAM TA VLADA RADA ŠE USILILA MALO DELO, DA BODO DELAVCI DOBESEDNO SUŽNJI POSTALI. DELODAJALCI IN DIREKTORJI BODO VSE PO VRSTI IZKORIŠČALI IN SE VALJALI V DENARJU. KAJ JIM RES NE BO RAZBIJALO PRI SRCU, KO BODO LAČNE OTROKE VIDELI...
zomirpk
08. 04. 2011 21.25
jozajoza ti pa imaš res prave informacije koliko so Merkurjevci v preteklosti dobili dohodkov. Najprej se prepričaj in potem se oglasi v javnosti. Ne klati neumnosti
usi-glih
08. 04. 2011 21.10
Zanimivo je to Kordeževo razpravljanje o tem , da če bi banke ne dale kredita........ccc Zgodba je pa popolnoma drugačna. BINE KORDEŽ je s pomočjo političnih barabinov pritiskal ( oprostite LOBIRAL ) na banke da so mu dale kredit na "lepe oči "ki ga ne on in ne njegovi podrepniki nikoli ne bodo mogli odplačati. To je dejstvo. Sprašujem se samo ZAKAJ VSI OSTALI DRŽAVLJANI NE MOREMO DOBITI KREDITA NA LEPE OČI ? Ali ima v Sloveniji, pod predpostavko da nas je 2 miljona, 1.999.996 grde oči če upoštevamo zraven še Hildo Tovšak, Igorja Bavčarja in Boškota Šrota.In to se PREDVSEM v NLB dogaja še danes pod vodstvom Jašoviča , ki seveda tudi " svojim " daje ugodne kredite , z negativno obrestno mero ,obenem pa ZAHTEVA od nas državljanov da mu dokapitaliziramo banko.
Tago
08. 04. 2011 20.57
Gre kdo stavit, nihče ne bo odgovarjal,pa tudi premoženja mu ne bodo zarubili,da bi delavce in upnike poplačali. Naj živi naš pravni sistem.
un.capitano
08. 04. 2011 20.56
lani ni bilo božičnice , letos regresa ...... in tako naslednjih 100 let....jap