Črna kronika

Sodnica je zavrnila večino zahtev za izločitev dokazov v zadevi Balkanski bojevnik

Ljubljana, 03. 11. 2014 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izločitev dokazov so zahtevali zagovorniki obtoženih, ki z odločitvijo sodnice niso zadovoljni. Zato že napovedujejo pritožbe. Je pa sodnica ugodila predlogu za izločitev Anesa Selmana, sicer enega od četverice, obsojene na prvem sojenju.

Ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar je zavrnila večino zahtev za izločitev dokazov, ki so jih na predobravnavnem naroku vložili zagovorniki obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik. Odločitev sodnice je potrdilo več odvetnikov, ki tudi že napovedujejo pritožbe. Sodišče je iz postopka izločilo Anesa Selmana.

Izločili bi praktično vse dokaze

Obramba je na predobravnem naroku predlagala izločitev praktično vseh dokazov; slovenskih, italijanskih, srbskih in urugvajskih, saj da so pridobljeni s kršitvami človekovih pravic in so v neskladju z ustavo. Nekatere med njimi so na prvem sojenju uspešno izločili, kar je botrovalo k oprostilni sodbi za večino obtoženih. Nato pa je višje sodišče odločilo, da je šlo za nepravilno odločitev in je dokaze vrnilo v spis.

Sklep spisala na 130 straneh

Okrožna sodnica Sedej Grčarjeva je že ob koncu predobravnavnega roka letos septembra izpostavila, da spis obsega 27.000 strani, zato bo za sklep potrebovala več časa. Sklep, dolg 130 strani, so stranke prejele v teh dneh.

Kaj bo sledilo?

Maj 2011
Maj 2011 FOTO: Damjan Žibert

Vsem odločitev sodišča sicer še ni bila vročena, zato na sodišču odločitve niso mogli potrditi. Je pa več zagovornikov, med njimi zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića, Marko Bošnjak, potrdilo, da je sodnica zavrnila večino zahtev za izločitev dokazov, z izjemo nekaterih zahtev, ki sta jih podala zagovornika Jakoba Remškarja in Boštjana Kopčiča.

Remškarjev zagovornik Matjaž Markelj je pojasnil, da je sodišče izločilo poročilo o tajnem opazovanju Remškarja, saj je ukrep potekel. Gorazd Fišer, ki zastopa Kopčiča, sklepa sodišča še ni prebral. Markelj medtem pravi, da se bo na odločitev sodišča najbrž pritožil, saj je izločal tudi druge dokaze, vendar se mora o tem najprej posvetovati s stranko.

Pritožbo napoveduje tudi Bošnjak, najverjetneje se mu bo med drugim, kakor napoveduje, pridružil Roman Sevšek, zagovornik Valterja Abramoviča. Sevšek je predlagal Abramovičevo izločitev in sojenje v ločenem postopku, to je storil tudi Bojan Pečnik, odvetnik Tadeja Poljaka. Sodnica ju je v skupnem sklepu zavrnila.

Kateremu predlogu je sodnica ugodila? 

Je pa Sedej Grčarjeva ugodila predlogu za izločitev Anesa Selmana, sicer enega od četverice, obsojene na prvem sojenju. Po besedah njegovega zagovornika Aleša Paulina je sodnica v sklep zapisala, da se bo postopek zoper Selmana dokončal posebej. Selman je namreč pobegnil v BiH, kjer so ga pred meseci priprli, saj naj bi v neki najeti hiši gojil marihuano.

Stranke imajo osemdnevni pritožbeni rok na sklep Sedej Grčarjeve. Glede na to, da se že napovedujejo pritožbe, sojenja še ne bo.

Spomnimo

Domnevno preprodajalsko združbo, v kateri naj bi sodelovalo 17 obtoženih, je policija razbila maja 2010. Sodišče je novembra 2012 po izločitvi dobršnega dela dokazov štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi prvoobtoženega Tošića. Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa razveljavilo oprostilne sodbe.

Ker pa je višje sodišče razveljavilo tudi točko glede hudodelskega združevanja, bodo v tem delu sodili vsem 17, torej tudi obsojeni četverici.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StopTTIP
04. 11. 2014 07.17
+1
Sedaj, ko je reinkarnirana LDS vlada zagotovila na kupe davkoplačevalskega denarja za zdravstvena zavarovanja "zapornikov" se bo tudi Tošiću počasi splačalo iti v "zdravilišče na Dobu"..... Tam bosta lahko s JJ-jem v jakuziju staknila glavi (ne bom napisal kateri.....) in skovala še kak plan, kako še naprej krasti !!!!!
POŠTENO JEBENO
04. 11. 2014 07.09
+2
Narod ma dost.....narod bo nazaj začel pritiskat....kam se bodo potem veljaki te države poskrili....v kere lukne bodo zlezli??? K MIŠ S PIVOM V ROKI
Jeanus1
03. 11. 2014 22.02
+6
Le koliko sojenj bo še potrebno, da sodišče opravi svojo osnovno nalogo in ali so res tam sami šarlatani, ki se skrivajo in hranijo na naš račun z dosmrtnim mandatom?
Raspunin777
03. 11. 2014 20.07
+11
A sodnik ki jih je "oprostil " je neodgovoren ? Zares živim v državi kjer vlada red in poštenost v sodstvu.Sami poštenjaki brez političnega rodovnika.
galiot
03. 11. 2014 18.54
+16
Ampak kaj se ne more nobena zadeva končat v normalnem roku in tako kot treba.Kaj res zakoni veljajo samo za malega človeka....
FIGEC
03. 11. 2014 17.58
+17
Zaplinit in šlus!
srebrnibreg
03. 11. 2014 17.12
+25
Ti pa morajo biti zelo pošteni, ker se skrivajo za kartončki.
FrancRodeVKristusu4
03. 11. 2014 16.43
+9
Ni dokazov.... Na neugotovljenem kraju, ob neugotovljenem času naj bi prodal neugotovljeno količino droge.... Politični sodni proces...
FrancRodeVKristusu4
03. 11. 2014 16.01
+18
Murgelsko krivosodje?
Leonardo09
03. 11. 2014 16.00
+19
treba je prekopirat avstrijski kazenski zakonik,in bi pritožbe v nedogled odpadle
Mauzahecmauzares
03. 11. 2014 17.37
-1