Črna kronika

Sojenje hudodelski združbi: kokain v Braziliji naložili na jadrnico, na poti se je zlomil jambor, drogo naj bi odvrgli v morje

Ljubljana, 26. 10. 2016 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začelo se je sojenje skupini, ki naj bi tihotapila in preprodajala velike količine kokaina in heroina, trije pa naj bi načrtovali tudi rop Zorice Škrbić. Tožilstvo obtoženim očita, da so se združili zaradi trgovanja z drogo, ki naj bi jo v glavnem kupovali in prodajali v Sloveniji in na Hrvaškem, dva od njih pa naj bi bila vpletena še v nakup sto kilogramov kokaina v Braziliji.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je v torek začelo sojenje skupini, ki naj bi tihotapila in preprodajala velike količine kokaina in heroina, trije pa naj bi načrtovali tudi rop preminule Zorice Škrbić. Sprva je bilo na seznamu 26 obtožencev, vendar jih je na zatožno klop sedlo le deset, poročata danes Večer in Dnevnik.

Devet obtoženih je krivdo priznalo še pred sojenjem, dvema bodo sodili na Hrvaškem, po enemu v Bolgariji in Grčiji. Dvema bodo še sodili pred slovenskim sodiščem, vendar posebej, zaradi manjše vloge pri očitanih dejanjih, eden pa je na sodišču v torek manjkal, ker mu vabila na sojenje niso mogli vročiti, pišeta časnika.

Obtoženi so svojo vpletenost v preprodajo kokaina in rop zanikali. Eden od obtoženih je povedal, da je policija določene izjave namerno izpustila in mu vse skupaj podtaknila. Po besedah drugega policija na podlagi znanstev z nekaterimi soobtoženimi zaključuje, da je sodeloval v hudodelski združbi. Eden od obtoženih pa je v zvezi z domnevnim načrtovanjem ropa Škrbićeve izjavil, da o pokojnici v zvezi z očitki tožilstva sploh ni moralno govoriti, poroča Dnevnik.

Drogo naj bi kupovali in prodajali v Sloveniji in na Hrvaškem

Tožilstvo obtoženim namreč očita, da so se združili zaradi trgovanja z drogo, in sicer v času vsaj od 25. marca do 16. junija 2014. V glavnem naj bi drogo kupovali in prodajali na območju Slovenije in Hrvaške, dva od njih pa naj bi bila vpletena še v nakup sto kilogramov kokaina v Braziliji. Pri transportu kokaina iz Južne Amerike se je sicer zapletlo. Kokain so v Braziliji naložili na jadrnico, ker pa se je po poti zlomil jambor in jadrnica ni mogla več pluti naprej, naj bi v morje odvrgli več sto kilogramov kokaina, vrednega med 10 in 20 milijonov evrov.

Trije obtoženi pa so po navedbah medijev obtoženi tudi sodelovanja v hudodelski združbi, ker naj bi med 29. aprilom in 1. majem 2014 načrtovali rop Zorice Škrbić, dekleta Dejana Vidmarja, ki je bil tedaj v priporu zaradi ropa SKB banke, ki se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so tedaj odnesli za skoraj 30 milijonov evrov vreden plen, ki ni bil nikoli najden.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3