Črna kronika

Spregovorila žrtev zlorab

Washington, 08. 04. 2008 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi suma zlorab so z ranča ameriške sekte odpeljali že 400 otrok. Nekdanja članica trdi, da so jo ugrabili in zlorabljali.

Policisti so na varno odpeljali že 400 otrok.
Policisti so na varno odpeljali že 400 otrok. FOTO: POP TV
Otrok, mlajši od 16 let, se po teksaških zakonih ne sme poročiti, tudi če ima privoljenje staršev.

Z ranča poligamistične sekte v Teksasu so oblasti na varno odpeljale že 400 otrok. Večinoma gre za deklice, ki naj bi bile žrtve zlorab. Oblasti akcijo opisujejo kot največjo operacijo za dobrobit otrok v tej ameriški zvezni državi.

Ranč, na katerem so postavili pravo malo mesto, so pod drobnogled vzeli, potem ko je 16-letna mamica prijavila zlorabo. Omenjenega dekleta še vedno niso našli, ugotovili pa so, da je bila poročena s 50-letnim moškim. Že v petek so oblasti od tam odpeljale več kot 50 deklic, starih od nekaj mesecev do 17 let, do ponedeljka pa se je to število povzpelo že na 400. Z njimi je odšlo tudi 133 odraslih žensk.

Jeffs je po smrti svojega očeta prevzel vodenje sekte in urejanje zakonskih zvez, ki so bile označene za kaznivo dejanje organizirane prostitucije z mladoletniki.

Posestvo je v lasti obsojenega poligamista Warrena Jeffsa, nekoč enega najbolj iskanih zločincev ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI. Jeffs se je poročil s 14-letnico in jo silil k izpolnjevanju zakonskih dolžnosti tudi z njegovim 19-letnim nečakom. Zdaj pa se je izkazalo, da v fundamentalistični mormonski cerkvi, ki jo vodi in ki zagovarja mnogoženstvo, to nikakor ni bil osamljen primer. 14- in 15-letnice so namreč silili v poroke z veliko starejšimi moškimi.

Policisti tudi začasno zadržujejo večje število moških, medtem ko opravljajo preiskavo od vrat do vrat.

Življenje kot v 19. stoletju

Skupnost živi izolirano od zunanjega sveta v preprostih lesenih domovih. Edina izjema je skoraj 25 metrov dolg tempelj, zgrajen iz belega apnenca. Oblačijo se v oblačila, značilna za 19. stoletje. Ženske imajo tako doma sešita krila, ki jim segajo do gležnjev. Rdeče ne smejo nositi, ker naj bi bila Jezusova barva. Lase imajo spete v figo, striči jih ne smejo. Posestvo lahko zapustijo le redko, pri tem pa veljajo stroga pravila. "Spremljati jih morata najmanj dva moška in največ dve ženski lahko hkrati zapustita ranč,“ je povedala Martha Escobel, ki dela na bencinski črpalki v bližini ranča. Kot je še dejala, dekleta z ranča ne smejo.

Spregovorila nekdanja članica

Laurie Allen
Laurie Allen FOTO:
Mormonska sekta Fundamentalistična cerkev Jezusovih poslednjih dni, ki jo vodi Jeffs, je prepovedana že sto let.

Zaradi njihovega načina življenja odgovorne skrbi, kako se bodo otroci, ki so jih odpeljali od tam, privadili na vsakdan v zunanjem svetu. Na to opozarja tudi Laurie Allen, nekdanja članica skupnosti, ki je pred leti pobegnila. "Mislim, da jih bo večina želela nazaj. To je edino življenje, ki ga poznajo,“ je dejala.

Laurie Allen trdi, da so jo pripadniki sekte ugrabili, ko je bila še otrok. Bila naj bi neke vrste sužnja, osnovne šole ni mogla končati. "Edini način, da te lahko imajo za neke vrste zapornika, je, da ti onemogočijo izobraževanje in socializacijo, da omejijo tvoje stike z zunanjim svetom, da te učijo, da ne misliš s svojo glavo. Ko ti enkrat vzamejo vse to, si suženj. Tako to delajo. Te tehnike uporabljajo že sto let,“ je razlagala.

Pravi še, da so jo vsak dan zlorabljali, zato je večkrat poskušala pobegniti. Leta 1989 ji je to končno uspelo. Vpisala se je na univerzo in leta 1994 diplomirala. Je avtorica dokumentarnega filma, ki razkriva zlorabe v mormonski sekti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paparoach@volja.net
10. 04. 2008 01.35
Fak ej, narobe svet, a le takega poznajo in seveda želijo nazaj ... Boge :(
fakr@email.si
09. 04. 2008 19.58
perion ti pa takoj vse obtožt, niso zdj kr vsi krivi! sej itaq je pa vera za mor(m)one!
nosferatu
09. 04. 2008 09.29
Če ne bi imeli svoje lastne sekte, ne bi mogli nikoli pohopsat kar 400 nedolžnih otrok! (treba bi jih blo torej ze 100 let nazaj zatret) Aja, pa kje so jih meli pospravljenih tolko, verjetno v kaki kleti... Fuj golazen!
theta
08. 04. 2008 21.25
perion tisti, ki so tle v sloveniji so iz uradne mormonske cerkve. ti v članku so se pa od nje odcepili pred 100 leti, ko so uradni mormoni malo omejili poligamijo... pa so ti šli na svoje... tko da to je (skoraj) tako kot če bi katolike in protestante v isti koš dal.
timering
08. 04. 2008 20.32
kaki debili na svetu
perion
08. 04. 2008 15.56
saj sem vedel,da niso tako lepi in dobri kot se kažejo tukaj po celju.
civitasstain@gmail.com
08. 04. 2008 11.45
Ustvarjajo sekte in legalizirajo svojo seksualno izprevrženost.