Črna kronika

FOTO in VIDEO: Družinam umrlih policistov nudijo psihološko pomoč, policistka še vedno v kritičnem stanju

Slovenska Bistrica, 11. 06. 2014 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zdravniki se še vedno borijo za življenje 49-letne pomurske policistke, ki je bila ena od sedmih potnikov v belem kombiju, v katerega je na odstavnem pasu trčil romunski voznik tovornjaka. Ta ima glede dogodka svojo zgodbo, resnico pa bo iskalo sodišče.

Javilo se je že več očividcev, a policija še vedno poziva vse, ki bi lahko pomagali z informacijami o prometni nesreči, da pokličejo telefonsko številko policije 113 ali anonimno telefonsko številko policije 080 1200.
Po včerajšnji tragični nesreči na štajerski avtocesti, v kateri sta umrla dva pomurska policista, se 49-letna policistka iz Lenarta še vedno bori za življenje. "Stanje policistke je še vedno kritično," je za danes dejal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl. Policistka je bila ena od sedmerice pomurskih policistov v belem kombiju, v katerega je včeraj ob 7.35 na štajerski avtocesti med Slovensko Bistrico in Slovenskimi Konjicami pri viaduktu Preloge z vso silo trčil romunski tovornjak. 46-letnik s Ptuja in 51-letnik iz Radencev sta umrla na kraju nesreče, štiri osebe pa so bile lažje telesno poškodovane.

Kaj se je zgodilo?

Kot so po zahtevnem reševanju, v katerem je sodelovalo šest reševalnih vozil nujne medicinske pomoči in večje število gasilcev, in opravljenem ogledu kraja nesreče ugotovili policisti, se je sedmerica z belim kombijem ustavila na odstavnem pasu avtoceste dober kilometer pred počivališčem Tepanje zaradi slabo zaprtih vrat prtljažnika. Nesreča se je zgodila, ko 42-letni romunski voznik ni vozil po sredini prometnega pasu, pač pa je zapeljal v desno na odstavni pas, kjer je s sprednjim desnim čelnim delom vozila trčil v zadnji del kombija. Po trčenju je kombi odbilo v desno, izven vozišča, kjer se je večkrat prevrnil in trčil v zaščitno kovinsko ograjo, tam pa je obstal na desnem boku.

Voznik tovornjaka je po trčenju s kombijem trčil v zaščitno kovinsko ograjo ob desnem robu vozišča in se nato zaustavil na desnem pasu. Policisti ga bodo kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Grozi mu zaporna kazen do osmih let in prepoved vožnje motornega vozila.

Potem, ko so policisti ugotovili razlog, zaradi katerega so se njihovi kolegi s kombijem ustavili na odstavnem pasu, pa je razlog za nepravilno vožnjo romunskega voznika, ki v nesreči ni bil poškodovan, še vedno skrivnost. "On je v svoj zagovor povedal svojo verzijo, sodišče pa bo odločilo ali je resnična," nam je danes na naše vprašanje o razlogih za vožnjo po odstavnem pasu odgovoril Šadl.

Na pozive policije se je odzvalo večje število očividcev

Ob tem je Šadl še dejal, da se je na njihove pozive odzvalo kar nekaj očividcev, katerih pripovedovanja so pripomogla k razjasnitvi okoliščin prometne nesreče. Kljub temu morebitne priče dogodka še vedno pozivajo, da se jim javijo na telefonsko številko policije 113 ali anonimno telefonsko številko policije 080 1200.

Nesreča na štajerski avtocesti - 10
Nesreča na štajerski avtocesti - 10 FOTO: Arhiv PGD Slovenske Konjice

Veniger: družine so ostale brez očetov

Včeraj sta svojce preminulih policistov obiskala generalni direktor policije Stanislav Veniger in direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančič in jim izrekla sožalje. Prizadetim svojcem sta prenesla tudi sožalje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in notranjega ministra Gregorja Viranta. Po obvestilu o nesreči sta v mariborski bolnišnici tudi obiskala poškodovane policiste in jim zaželela čim prejšnje okrevanje.

Veniger je danes dejal, da je bil torek "za policijo eden najbolj črnih dni". Kot je pojasnil, družinama umrlih policistov nudijo psihološko pomoč. "Vzpostavimo stike s svojci in pomagamo, če lahko. Določili smo osebo, na katero se lahko obrnejo. Je pa res, da je treba z njimi delati še naprej, ker najhujše lahko pride kasneje," je dejal.

Generalni direktor policije je kot problem izpostavil, da so družine ostale brez očetov. Problem pa je po njegovem mnenju tudi, da se take katastrofe dogajajo na slovenskih cestah ter "da so za vsako žrtvijo take družine in to zagotovo premalo vidimo, premalo občutimo, ker se sicer ne bi tako obnašali na cestah".

Kot poroča Sobotainfo.com je na policijski upravi v Murski Soboti odprta žalna knjiga, jutri pa bo potekala žalna seja in minuta molka za preminula policista.

Reševanje je bilo zahtevno, vozniki pa se znova niso pravilno umikali reševalcem

Splošna zdravnica Darinka Rupnik iz Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica je po nesreči dejala, da ob klicu na pomoč niso vedeli, da gre za tako imenovano masovno nesrečo. "Klic je bil, da je v nesreči udeležen en kombi in da iz njega leze ena oseba," je dejala. Na kraj nesreče so kot prvi prispeli pet minut za tem, ko so prejeli klic na 112. Ob prihodu so videli, da sami ne bodo mogli oskrbeti vseh ponesrečencev. Poklicali so na urgenco v Maribor, od koder so nato prihitela tri vozila z dvema zdravnikoma, pripeljali pa sta se tudi dve vozili iz Slovenske Bistrice. V pripravljenosti je bil tudi helikopter.

V vozilu je bilo sedem oseb. Prvi pregled ponesrečencev je pokazal, da je bila ena oseba že mrtva, da sta dva hudo poškodovana, eden malo manj, trije pa so imeli blage poškodbe. "Žal je potem, ko smo ga uspeli dobiti iz vozila, eden od huje poškodovanih umrl," je še dejala.

Zaradi nesreče je bila štajerska avtocesta več ur zaprta, nastali so več kilometrski zastoji skozi katere so se morala prebijati reševalna vozila. Vozniki, ki se niso pravilno umikali so reševalcem in gasilcem, ki so hiteli na kraj nesreče, spet oteževali delo.

Policisti so se nameravali udeležiti obeležja v spomin umrlim gorskim reševalcem

Kot smo poročali, so se nesrečni policisti odpravljali na obeležje v spomin na gorske reševalce, ki so 10. junija 1997 umrli na usposabljanju v Turskem žlebu nad Okrešljem. Tedaj je na višini okoli 1900 metrov član ekipe dal preuranjen znak, da se helikopter lahko dvigne, nakar je ta s sidrišča odtrgal del skale in vseh pet reševalcev. Ker vrv ni vzdržala njihove teže, so padli v globino. Umrlo je pet ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja