Črna kronika

Kolegi ustreljenega policista za njegovo družino zbirajo sredstva: Kljub minimalni možnosti smo upali do zadnjega ...

Ljubljana, 25. 08. 2014 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Policist, ki ga je med nadzorom prometa v glavo ustrelil pripadnik Slovenske vojske, je izgubil boj za življenje. Svoje delo je posvetil varovanju življenj drugih, žal pa ni mogel obvarovati svojega, je v sožalnem pismu zapisal predsednik države Borut Pahor.

Streljanje na policista v Litiji - 3
Streljanje na policista v Litiji - 3 FOTO: POP TV
Globoko pretreseni in prizadeti sporočamo, da je danes, 25. avgusta 2014, v Ljubljanskem kliničnem centru v Ljubljani, za posledicami petkovega streljanja v Litiji mnogo prezgodaj ugasnilo življenje policista in našega sodelavca Damijana Kukoviča. Vse želje in upanje celotne policije in slovenske javnosti, da bi ranjeni policist le okreval in se vrnil v krog družine in sodelavcev, se tokrat žal niso uresničile. GPU
Tretji dan po streljanju v Litiji je malo po 13. uri policist Damijan Kukovič v ljubljanskem kliničnem centru umrl, so potrdili na Generalni policijski upravi.

"Globoko pretreseni in prizadeti sporočamo, da je danes, 25. avgusta 2014, v Ljubljanskem kliničnem centru v Ljubljani, za posledicami petkovega streljanja v Litiji mnogo prezgodaj ugasnilo življenje policista in našega sodelavca Damijana Kukoviča. Vse želje in upanje celotne policije in slovenske javnosti, da bi ranjeni policist le okreval in se vrnil v krog družine in sodelavcev, se tokrat žal niso uresničile," so sporočili.

Na spletni strani Policije so zapisali: "Vedno znova se boleče zavedamo, da nas nobeno poklicno usposabljanje ne more zares pripraviti na takšne brutalne dogodke, za katere si želimo, da se ne bi nikoli več ponovili. Z izgubo in žalostjo se bomo morali spopasti vsak na svoj način, a v tolažbo nam bo, da ob tem vendarle nismo sami. Za preminulim policistom žaluje družina, prijatelji in vsa Policija."

Veniger: Strelec je odprl vrata in ustrelil.
Veniger: Strelec je odprl vrata in ustrelil. FOTO: Blaž Garbajs

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je v izjavi za javnost dejal, da "ta žalosten dan traja že od petka popoldan, ko smo bili šokirani, ogorčeni in žalostni, ko smo izvedeli, da je bil naš kolega hladnokrvno ustreljen. Do danes smo upali, da bo zmagal, da bo preživel, pa vendar so bile poškodbe glave prehude. Tisti, ki so ga poznali so vedeli, da je bil korekten, delaven in pošten. Danes vsi žalujemo z njegovo družino."

Veniger je dejal, da bo Policija družini stala ob strani, še posebej v prihodnjih dneh: "Ob tako tragičnih dogodkih nihče ne sme ostati sam. A tudi to je poklic policista, grožnje, napadi, včasih tudi streljanje. Posamezniki se s tem dnevno spopadajo. Kljub temu, da imamo programe za pomoč, lahko s tem le blažimo posledice. Ne glede na to, tudi če je imel naš kolega najboljšo opremo, ga ta ne bi rešila pred tem strelom."

Veniger je še opozoril, da nasilje narašča, še posebej nasilje v družini in lahko se zgodi, da človek naperi orožje tudi v policista: "Zato si policisti zaslužijo boljšo opremo, boljša vozila in tudi boljšo plačo. Na to smo že ves čas opozarjali pristojne. Tega se na žalost očitno zavemo v državi šele, ko pride do varnostnih problemov."

Kot je razložil Veniger, sta policista strelca zalotila pri storitvi prometnega prekrška, zapeljala sta za njim in ga ustavljala: "Ko se je policist po ustavitvi približal vozilu, ga je voznik takoj ustrelil. Odprl je vrata in ustrelil. Kdorkoli od nas bi bil tam, bi ga ustrelil."

"Na tak primer se je težko pripraviti. Tako lahko ravnajo le neki fanatiki oziroma bolniki. Če bi zoper vsako vozilo, ki ga policist ustavi, dali roko na pištolo, tega verjetno vozniki ne bi sprejemali," še meni Veniger.

Pahor družini izrekel sožalje

Takoj po objavi informacije o smrti policista je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor družini policista v pismu izrekel najgloblje sožalje ob njihovi izgubi. Zapisal je, da je policist Kukovič svoje delo posvetil varovanju življenj drugih, žal pa pri opravljanju svoje dolžnosti ni mogel obvarovati lastnega.

Z notranjega ministrstva so sporočili, da so pretreseni zaradi izgube sodelavca in zaradi brutalnosti dejanja, ki se je končalo na tako tragičen način. "Svojcem bomo nudili vso pomoč in podporo, čeprav se zavedamo, da jim Damijana nihče ne more vrniti. V imenu ministra za notranje zadeve dr. Gregorja Viranta jim izrekamo globoko sožalje," so zapisali.

Odzvali so se tudi v Policijskem sindikatu Slovenije. Predsednik Radivoj Uroševič družini pokojnega policista in vsem sodelavcem izreka globoko sožalje. "V Policijskem sindikatu Slovenije bomo takoj pristopili k urejanju vseh formalnosti, da bomo v teh težkih trenutkih pomagali družini pokojnega," pravi.

Policiste in vse zaposlene v Policiji in MNZ poziva, da pri svojem delu najprej poskrbijo za lastno varnost in varnost sodelavcev. "Noben ukrep, nobena akcija ali dana navodila niso pomembnejša od življenja naših sodelavcev. Vsaka napotitev na kraj dogodka naj bo temeljito pretehtana in dobro organizirana. Od pristojnih zahtevamo, da storijo vse, da bodo okoliščine tega kaznivega dejanja raziskane, vsi odgovorni pa, glede na težo kaznivega dejanja, ustrezno kaznovani," dodaja.

Nekaj minut pred poldnevom so v Litiji policisti prižgali sveče na kraju petkove tragedije. Njihov kolega je namreč izgubil boj za življenje.
Nekaj minut pred poldnevom so v Litiji policisti prižgali sveče na kraju petkove tragedije. Njihov kolega je namreč izgubil boj za življenje. FOTO: Kanal A

Osumljeni vojak, na katerega je streljal drugi policist, ni več v intenzivni negi, a do nadaljnjega še ostaja v bolnišnici. "Ostaja v zdravniški oskrbi. Pridržanje je zanj za ta čas prekinjeno, a je urejeno policijsko varovanje," je potrdila predstavnica PU Ljubljana Nataša Pučko.

Incident se je zgodil v petek popoldne, ko je policist ustavil rdeči volkswagen polo, voznik avtomobila pa ga je ustrelil v glavo. Izkazalo se je, da je strelec pripadnik Slovenske vojske. Nanj je med begom streljal drugi policist in ga poškodoval. Stekla je obširna akcija, v kateri so osumljenca prijeli.

Kot je dejala Pučkova, so po dogodku drugemu policistu in tudi vsem ostalim udeleženim policistom, ki so intervenirali in pomagali, ter tudi svojcem nemudoma nudili psihosocialna pomoč.

Strelec kljub psihičnim težavam še vedno pripadnik SV

Čez vikend so na dan prišle podrobnosti o psihičnih težavah vojaka. Na družbenem omrežju Twitter je včeraj zaokrožila povezava do spletnega bloga, ki naj bi mu pripadal. Gre za 26-letnika iz Gabrovke. V zapisu, ki ga je v angleščini poimenoval Žalostna zgodba mojega življenja, med drugim opisuje težko otroštvo in poudarja, da se nikoli ni čutil sprejetega v družbi. Nekajkrat omeni tudi željo po samomoru. Opisuje tudi razmere v vojski, kjer pravi, da je bil šikaniran. Zato je tudi zbolel za motnjami prehranjevanja, zaradi česar se je več mesecev tudi zdravil, še piše.

V Slovenski vojski so navedbe o šikaniranju zanikali. So pa potrdili, da je bil omenjeni vojak že večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih. Zaradi bolezni je bil dalj časa odstoten in ni imel dostopa do orožja. A predpisi ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav, so navedli. Slovenska vojska ga je začasno suspendirala, grozi mu prenehanje delovnega razmerja.

Policisti - 5
Policisti - 5 FOTO: Miro Majcen

Na dejstvo, da je strelec kljub psihičnim težavam še vedno pripadnik Slovenske vojske, se je vsulo kar nekaj kritik. Strokovnjakinja na področju obrambe in nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič je na Twitterju zapisala, da v Slovenski vojski ne priznajo odgovornosti, ker na prostovoljnem služenju, v rezervi in v aktivni sestavi niso opazili težav psihotičnega vojaka.

Letno okoli 250 napadov na policiste

Streljanja na policiste so se v preteklosti že dogajala, a niso pogosta. Se je pa že zgodil podoben dogodek: leta 1997 je na policijski postaji Kočevje pripadnik posebne enote Slovenske vojske umoril dežurnega policista in nato storil samomor.

Zadnja letna poročila o delu policije kažejo, da policiste najpogosteje napadejo z nevarnimi predmeti, pogosto jih tudi udarijo, odrivajo, grabijo, davijo ali grizejo. Število napadov na policiste v zadnjih letih je sicer dokaj nespremenljivo. Letno beležijo okoli 250 napadov, v prvi polovici letošnjega leta pa so bili 103 napadi na policiste, kaže statistika policije.

PREBERITE ŠE: Psihiatrinja je o domnevnem blogu strelca na policista v Litiji dejala, da je skupnost v njegovem primeru očitno spregledala hudo duševno motnjo.

Streljanje na policista v Litiji - 2
Streljanje na policista v Litiji - 2 FOTO: POP TV

'Napadalci policistov niso ustrezno sankcionirani!'

V Policijskem sindikatu Slovenije ob tem izražajo ogorčenje nad komentarji predstavnikov Ministrstva za notranje zadeve in Policije, ki želijo po njihovih besedah z izgovori, da je podobnih napadov zelo malo, opravičevati katastrofalno stanje na področju kadrov, nezadostnih in neprimernih usposabljanj, zaščitne opreme, in konstantno krčenje finančnih sredstev za delo. 

Poleg tega opažajo, da storilci za napade na policiste niso ustrezno sankcionirani. Moti jih, da so po eni strani zagrožene kazni za policiste precej višje, kazni za tiste, ki napadejo uradne osebe, pa enake kot, če je napad usmerjen zoper druge državljane. "Takšna zakonodaja je za nas nesprejemljiva, saj je potrebno vedeti, da policisti svojih nalog ne opravljajo v lastnem interesu, temveč v interesu države, zato pričakujemo, da jih bo slednja tudi ustrezno zaščitila," so sporočili.

Sindikat: Pristojni, čas je, da resno razmislite o stanju v Policiji!

"Pristojnim je seveda lahko govoriti, da policisti opravljajo naloge s srcem. Res je, da gre v tem poklicu za poslanstvo, ki ga naši zaposleni opravljajo častno in predano, pa vendar država svojo varčevalno politiko izvaja ravno na plečih teh častnih in predanih ljudi," pravijo in dodajajo, da je zelo zaskrbljujoče dejstvo, da je bil osumljenec storitve kaznivega dejanja še vedno aktiven pripadnik Slovenske vojske, čeprav naj bi imel dalj časa velike psihične in druge težave. "V PSS bomo zato vztrajali, da se navedene informacije raziščejo do potankosti, odgovorni pa bodo morali nositi posledice domnevno neodgovornega in malomarnega ravnanja, z najhujšo možno posledico," so zapisali v svojem sporočilu.

Policisti - 1
Policisti - 1 FOTO: Miro Majcen

Hkrati sporočajo, da podpirajo sindikate v Slovenski vojski, ki že dalj časa opozarjajo na nevzdržne razmere. "Pri njihovih prizadevanjih jih v celoti podpiramo in pozdravljamo njihovo obsodbo tega gnusnega dejanja," pravijo. Od pristojnih pričakujejo, da raziščejo vse okoliščine, ki so pripeljale do tega dejanja. Obenem jih tudi pozivajo, da v kolikor je to potrebno, pristopijo k takojšnji spremembi zakonodaje in ostalih predpisov, da bodo takšni in podobni posamezniki lahko pravočasno odstranjeni iz vrst aktivnih pripadnikov Slovenske vojske ali drugih organov države Slovenije, tudi Policije.

Vladi napovedujejo, da bodo pri pogajanjih neizprosni

Kot še sporočajo, bodo v sindikatu v predvidenih letošnjih pogajanjih o ukrepih na področju plačne politike in sredstev za Policijo v letu 2015 neizprosni do Vlade. "Varčevanja na plečih zaposlenih v MNZ in Policiji ne bomo dovolili saj se bojimo, da bomo v primeru nadaljevanja s takšno brezglavo politiko v kratkem priča novim tragičnim dogodkom," pravijo.

Za družino policista zbirajo sredstva

Iz Sindikata policistov Slovenije so sporočili, da so nad policistovo smrtjo šokirani. "Kljub minimalni možnosti, da Damijan preživi, smo vseeno do zadnjega upali na najboljše. Žal se je danes njegova borba za življenje končala," so zapisali v izjavi za javnost.

Dodajajo, da so zgroženi nad grozljivim dejanjem, iz katerega je razvidno, da je imel storilec jasen namen ubiti policista. Pričakujejo, da bodo pravosodni organi zoper storilca ustrezno ukrepali.

Kot izpostavljajo, je bil ustreljeni policist tudi oče dveh nepreskrbljenih otrok: "Včeraj smo na MNZ in policijo poslali urgenco, da se vendarle sprejme pravilnik, ki bo družini in otrokom omogočil pravice iz Zakona o organiziranosti in delu v policiji. Prav je, da se v takih primerih sistemsko poskrbi za minimalne pravice za prizadete družine, ker izgube človeka ni mogoče nadomestiti."

Sindikat policistov Slovenije za družino pokojnega policista zbira sredstva za pomoč ob tragični izgubi. Sredstva lahko po svojih zmožnostih nakažete na tekoči račun številka: SI56 3300 0000 3158 117, odprt pri Hypo banki, sklic: Pomoč družini Damijana Kukoviča, do vključno ponedeljka, 8. septembra 2014.

Vojaki: Nihče ne posluša naših opozoril

Sindikat vojske, obrambe in zaščite (SVOZ) je v izjavi za javnost ponovno opozoril, da si pristojni in javnost pogosto zatiskajo oči pred razmerami v vojski, prav tako se morebitne pritožbe obravnavajo neustrezno: "Odgovorni v SV ustanavljajo le različne pristranske, naključne, neustrezne in nestrokovne komisije. Komisije, ki jih imenujejo po večini poveljujoči, ki
so se sami znašli v kršitvenih postopkih, zanje opravljajo delo pristransko, kar ne rešuje in ne zmanjšuje zapletov pri reševanju nezakonitih stanj. K temu pripomore tudi slaba in
pomanjkljiva področna zakonodaja, ki na mnogih področjih v praksi dokazuje "pravne praznine", ki v sistemu dopuščajo "nasprotja interesov" ter koruptivna dejanja, ki jih ne
rešuje niti Inšpektorat RS za obrambo, kljub prijavam, ostale inšpekcijske službe pa se izrekajo za nepristojne."

V disciplinskih postopkih zoper odgovorne osebe se tako nikoli ne ugotovijo nikakršne napake ali kršitve, še manj pa je izrečenih disciplinskih ukrepov. Vojska namreč nadzira sama sebe, kar nikogar ne skrbi, opozarjajo v sindikatu.

Menijo, da je dejstvo, da je storilec kaznivega dejanja pripadnik SV, dokaz, da je v sistemu nadzora nekaj hudo narobe - od kadrovanja, izvajanja rednih psiholoških testiranj in rednega nadzora nad pripadniki z ugotovljenimi osebnostnimi odstopanji izven službe.

Organizacija v primeru strelca očitno spregledala hudo duševno motnjo, opozarjajo v vojski: "Poskušal si je pomagati z vojsko in se zaščititi z izvrstno telesno kondicijo, kljub klicu na pomoč pa te ni dobil. Del odgovornosti nosijo vse institucije v Sloveniji, ki so prejele naša opozorila, prijave in prošnje za ukrepanje. Čeprav sedaj obžalujejo in obsojajo dejanje, do sedaj še niso naredila ničesar." V sindikatu zato pričakujejo, da bodo institucije upravičile svoj obstoj in izvedle neodvisne postopke preiskave. Poudarjajo pa, da za dejanje vojaka ni opravičila.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3