Črna kronika

FOTO in VIDEO: Požar v psihiatrični bolnišnici terjal 38 življenj, številni umrli med spanjem

Moskva, 26. 04. 2013 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

V psihiatrični bolnišnici blizu Moskve je izbruhnil požar, ki je terjal 38 življenj. Večina pacientov je umrla med spanjem zaradi vdihavanja dima, nekateri pa med prebijanjem do glavnega izhoda. Zakaj je zagorelo, še ni uradno znano. Policija preverja več teorij.

V psihiatrični bolnišnici v kraju Ramenski, 120 kilometrov severno od Moskve, je izbruhnil požar, v katerem je umrlo 38 ljudi, starih od 20 do 76 let.

Požar naj bi izbruhnil na strehi in se nato razširil. V bolnišnici je bilo tedaj 41 ljudi – 38 pacientov in trije člani osebja. Alarm za dim se je oglasil in zbudil medicinsko sestro, ki je rešila dva pacienta. Ko je prišla na hodnik, je bil ogenj že povsod in se je hitro širil.

Umrli med spanjem

Guverner moskovske regije Andrej Vorobjev je že obiskal kraj dogodka.

Večina pacientov je umrla med spanjem zaradi vdihavanja dima, vendar iz poslopja z rešetkami na vseh oknih ne bi mogli zbežati pred ognjenimi zublji, je poročala televizija Rosija 24, ki je navedla policijske izjave. Pacienti naj bi tudi trdno spali, saj so pred spanjem dobili zdravila. Spet drugi so umrli, medtem ko so se poskušali prebiti do glavnega izhoda.

Mediji so poročali, da so reševalci potrebovali kar eno uro, da so prišli do bolnišnice, kar je veliko preveč.

Vzrok še ni znan, policija preverja več možnosti

Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 100 gasilcev. Zakaj je zagorelo, pa še ni uradno znano.

Pacient, ki je preživel, je preiskovalcem povedal, da je neki odvisnik od droge kljub prepovedi neprestano kadil, kar bi bil lahko vzrok, da je zagorelo. Preiskovalci preverjajo tudi druge teorije, med njimi kratek stik in nameren požig.

Vprašljiva varnost

V soboto bo dan žalovanja.

Požar znova postavlja v ospredje vprašanja varnostnih standardov v ruskih medicinskih ustanovah, saj gre za zadnjega v vrsti podobnih incidentov.

Maja 2007 sta umrli dve osebi, 12 pa je bilo ranjenih v požaru v neki manjši psihiatrični bolnišnici na jugu države. Decembra 2006 je v požaru v rehabilitacijski kliniki za odvisnike od mamil v Moskvi umrlo 45 žensk. Mnoge so bile ujete zaradi rešetk na oknih, ki jih osebje ni moglo odpreti, nedostopen pa je bil tudi zasilni izhod.

Marca 2006 je požar v bolnišnici na jugu Rusije zahteval 63 življenj, prav tako zaradi kršitve protipožarnih pravil in ker v bližini ni bilo gasilske postaje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PujsTekaTeka
26. 04. 2013 12.20
+3
Pacienti so sicer trdno spali, saj pred spanjem dobijo zdravila. Kakšna zdravila uspavala da osebje nima težav.
Ramzess
26. 04. 2013 12.53
+3
Da, uspavala, ...ni se treba sprenevedati z zdravili, ki je preširok pojem.
I G N O R A N T
26. 04. 2013 09.27
+6
Ni denarja za zdravstvo.