'Storilci se običajno obnašajo predrzno'

Novogoriški policisti opozarjajo: na podeželju so se pojavili predrzneži, ki kradejo iz hiš. Kako pridejo do plena? Zamotijo ostarele, njihovi sodelavci pa v tem času naberejo in odnesejo vredne stvari iz prostora. Vlamljajo tudi v vozila.

Moški

Tatovi iščejo hiše, v katerih živijo starejši ali so se njihovi stanovalci odpravili na delo. (Foto: Thinkstock)

Vlom

Vdirajo v vozila in kradejo tudi iz njih, zato ravnajte previdno. (Foto: Thinkstock)

Novogoriški policisti opozarjajo pred storilci tatvin iz stanovanjskih hiš. Idrijski in tolminski možje v modrem so namreč v zadnjih 14 dneh na podeželju zaznali več kaznivih dejanj tatvin iz stanovanjskih hiš. Gre za vasi Medvedje Brdo, Gore, Dole, Govejk, Ledine, Podlanišče, Trebuša in druge, ki ležijo na meji med idrijsko-cerkljanskim in škofjeloškim oziroma logaškim območjem, so sporočili policisti.

Ugotovili so, da gre za skupine storilcev, ki vlome in tatvine izvajajo tako, da iščejo osamljene stanovanjske hiše, kjer ni stanovalcev oziroma so odsotni ali ostareli, hiše pustijo nezavarovane in se na primer odpravijo na opravljanje poljskih del. Nepridipravi nato z raznimi pretvezami zamotijo starejše stanovalce in iz hiše poberejo vredne predmete.

Starejše običajno zamotijo s povpraševanjem glede odkupa starega železa in podobno, drugi storilci pa pri tem preiščejo in odtujijo vrednejše predmete, kot so denar in nakit. "Storilci se običajno obnašajo predrzno, saj kazniva dejanja izvršujejo tudi v prisotnosti občanov, dobro poznajo območje, na vozilih pa imajo pogosto nameščene registrske številke drugih vozil," je poudaril tiskovni predstavnik novogoriških policistov Dean Božnik.

Ob tem Božnik opozarja še na porast naslednjih kaznivih dejanj: zaznali so tatvine vrednejših predmetov iz vozil, ki jih občani puščajo na parkiriščih v bližini izletniških točk in na krajih, kjer v bližini opravljajo spomladanska kmetijska opravila.

Novogoriški policisti ob tem opozarjajo, naj občani ravnajo primerno in naj se zavarujejo pred nepridipravi.

Pokličite policijo

Policisti vse krajane omenjenih območij naprošajo, da jih nemudoma obvestijo o morebitnih sumljivih osebah. Pokličejo naj na najbližjo policijsko postajo ali na interventno številko 113. Krajani naj do prihoda policistov ničesar ne premikajo ali prijemajo, saj bi lahko tako poškodovali ali uničili sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Če prijava ni nujna, lahko informacijo sporočijo oziroma posredujejo tudi na anonimni telefon policije 080 1200.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
 
26.04.2013 12:20:43
..jaz sem enga lumpa ki je na moji trati pred hišo nekaj loamstil in se hotel polastiti moje lastnine lepo s šibrovko preprosto našibral...ni se pritožil, nikol nisem zvedel kdo je bi...res pa je da se je očitno razvedelo okol da nisem glih pri čisti pa nit ribničan z suho robo in štajerc z jabki ne ustavita pri moji hiši...ne policija, občani moramo sami braniti svoje premoženje...žal pri nas ni kot v ameriki, kjer je lastnina svetinja..pri nas lopov dobi odvetnika po službeni dolžnosti ki ga plača država, okradeni revež pa ostane z dolgim nosom...to je naš pravni sistem z vsemi pravicami lopovov...
Več komentarjev