'Storilci se običajno obnašajo predrzno'

Novogoriški policisti opozarjajo: na podeželju so se pojavili predrzneži, ki kradejo iz hiš. Kako pridejo do plena? Zamotijo ostarele, njihovi sodelavci pa v tem času naberejo in odnesejo vredne stvari iz prostora. Vlamljajo tudi v vozila.

Moški

Tatovi iščejo hiše, v katerih živijo starejši ali so se njihovi stanovalci odpravili na delo. (Foto: Thinkstock)

Vlom

Vdirajo v vozila in kradejo tudi iz njih, zato ravnajte previdno. (Foto: Thinkstock)

Novogoriški policisti opozarjajo pred storilci tatvin iz stanovanjskih hiš. Idrijski in tolminski možje v modrem so namreč v zadnjih 14 dneh na podeželju zaznali več kaznivih dejanj tatvin iz stanovanjskih hiš. Gre za vasi Medvedje Brdo, Gore, Dole, Govejk, Ledine, Podlanišče, Trebuša in druge, ki ležijo na meji med idrijsko-cerkljanskim in škofjeloškim oziroma logaškim območjem, so sporočili policisti.

Ugotovili so, da gre za skupine storilcev, ki vlome in tatvine izvajajo tako, da iščejo osamljene stanovanjske hiše, kjer ni stanovalcev oziroma so odsotni ali ostareli, hiše pustijo nezavarovane in se na primer odpravijo na opravljanje poljskih del. Nepridipravi nato z raznimi pretvezami zamotijo starejše stanovalce in iz hiše poberejo vredne predmete.

Starejše običajno zamotijo s povpraševanjem glede odkupa starega železa in podobno, drugi storilci pa pri tem preiščejo in odtujijo vrednejše predmete, kot so denar in nakit. "Storilci se običajno obnašajo predrzno, saj kazniva dejanja izvršujejo tudi v prisotnosti občanov, dobro poznajo območje, na vozilih pa imajo pogosto nameščene registrske številke drugih vozil," je poudaril tiskovni predstavnik novogoriških policistov Dean Božnik.

Ob tem Božnik opozarja še na porast naslednjih kaznivih dejanj: zaznali so tatvine vrednejših predmetov iz vozil, ki jih občani puščajo na parkiriščih v bližini izletniških točk in na krajih, kjer v bližini opravljajo spomladanska kmetijska opravila.

Novogoriški policisti ob tem opozarjajo, naj občani ravnajo primerno in naj se zavarujejo pred nepridipravi.

Pokličite policijo

Policisti vse krajane omenjenih območij naprošajo, da jih nemudoma obvestijo o morebitnih sumljivih osebah. Pokličejo naj na najbližjo policijsko postajo ali na interventno številko 113. Krajani naj do prihoda policistov ničesar ne premikajo ali prijemajo, saj bi lahko tako poškodovali ali uničili sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Če prijava ni nujna, lahko informacijo sporočijo oziroma posredujejo tudi na anonimni telefon policije 080 1200.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
Che Guevara Amigos 26.04.2013 12:20:43
..jaz sem enga lumpa ki je na moji trati pred hišo nekaj loamstil in se hotel polastiti moje lastnine lepo s šibrovko preprosto našibral...ni se pritožil, nikol nisem zvedel kdo je bi...res pa je da se je očitno razvedelo okol da nisem glih pri čisti pa nit ribničan z suho robo in štajerc z jabki ne ustavita pri moji hiši...ne policija, občani moramo sami braniti svoje premoženje...žal pri nas ni kot v ameriki, kjer je lastnina svetinja..pri nas lopov dobi odvetnika po službeni dolžnosti ki ga plača država, okradeni revež pa ostane z dolgim nosom...to je naš pravni sistem z vsemi pravicami lopovov...
 
kolenc63 25.04.2013 21:27:58
Danes so hotel vdret v našo hišo na Vojskem pa jih je očitno naš pes prestrašil, je blo pa okno že skoraj čist odprto. Res pa je da so imeli srečo in se nismo srečal, posledično nebi šli več sami iz naše hiše.
 
majorb 25.04.2013 19:14:19
Neka reklame po TV pravi :POSTANITE DRZNI
big_foot 25.04.2013 13:39:49
na goriškem so na podeželju v veliko primerih tudi lovci... da ne bojo našopali kakega dolgoprstneža :-)
Roka pravice 25.04.2013 13:12:13
Če pride na moj dom in ga zalotim, gre edino z reševalnim vozilom od mene.
Jimi1 26.04.2013 13:57:14
Z mojim bodo pa komunalcii posla imeli, pa še nekaj lukenj je v bližini za katere noben ne ve....
poccorocco 25.04.2013 12:56:47
da ga le prime en konkreten kmet in mu naloži ene apr krepkih. dajmo fantje.
raptor2 25.04.2013 14:26:34
teh tapravih kmetov se ne lotijo, se lotijo samo starejših ljudi
Več komentarjev