Črna kronika

Vojaka so večkrat preverjali in premeščali, odpustiti ga niso mogli

Ljubljana, 26. 08. 2014 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Moškega, ki je ubil policista, so že izpustili iz bolnišnice. Vojska sicer pravi, da je leta 2012 dobil oceno, da ni več zmožen nositi orožja. Leta 2014 so ga ocenili kot invalida 3. stopnje. Krivde za njegovo dejanje ne sprejemajo, saj da je šlo za posameznika.

Tiskovni predstavnik Slovenske Vojske Simon Korez.
Tiskovni predstavnik Slovenske Vojske Simon Korez. FOTO: Blaž Garbajs
To ni primer Slovenske vojske. To je primer kriminalnega dejanja posameznika, ki je bil žal pripadnik Slovenske vojske. Napadi na nas so za nas izziv, da vam lahko pojasnimo, da smo marsikaj naredili, nikakor pa ne moremo sprejeti krivde za dejanja posameznika. Zame je to kriminalec, pa naj bo to pripadnik Slovenske vojske, ali pa pripadnik zdravniškega ali gradbenega ceha. Simon Korez, predstavnik generalštaba Slovenske vojske

Predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je pojasnil, da se je vojak, ki je v petek smrtno ranil policista, leta 2009 prijavil na prostovoljno služenje vojaškega roka. Po preverjanju kriterijev in zdravstvenem pregledu, ki zajema tudi psihološko testiranje, je bil sprejet. Ko je odslužil ta rok, je kandidiral za zaposlitev v Slovenski vojski. Izpolnjeval je vse kriterije, zato so ga novembra leta 2009 zaposlili.

Korez je v nadaljevanju povedal, da je bil do leta 2012 namerilec. Omenjal je slabo počutje, težave s spanjem, nakar je zaprosil za premestitev na lažje delovno mesto. Poveljnik ga je usmeril k strokovnjakom za psihološko pomoč, a se vojak tega ni posluževal. Premeščen je bil na mesto prijavničarja. Junija 2012 mu je poveljnik svetoval tudi obisk osebnega zdravnika. Ker je še vedno tožil, da je bolan, je bil premeščen v kuhinjo, kjer je lahko opravljal lažja dela.

Julija 2012 je odšel na bolniško, zdravnik vojaške zdravstvene službe pa je na podlagi dokumentacije osebnega zdravnika ocenil, da bi bilo smiselno, da bi komisija odločala o nošenju orožja. Predlagali so izdelavo spričevala z oceno sposobnosti za nadaljevanje vojaške službe in nošenja orožja. Komisija je ocenila, da vojak ni več zmožen upravljati z orožjem in da mu je treba zagotoviti delo, ki bi bilo primerno njegovim zdravstvenim omejitvam. Od leta 2012 do 2013 je bil večinoma na bolniški, aprila leta 2014 pa so od Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje pridobili odločbo komisije, da se mu prizna invalidnost 3. kategorije in premestitev na primerno delovno mesto z manjšo odgovornostjo. Delal je v kuhinji.

Kot takega ga nikakor niso mogli odpustiti, pravi Korez. "Za posameznika zagotovimo ustrezno delo, ki je skladno z omejitvami. Ne želimo ljudi, ki so imeli smolo, da so se poškodovali ali zboleli, vreči na cesto. Mi tega ne počnemo. In vse obtožbe, da bi morala SV takega vojaka odpustiti in mu onemogočiti delo, so neutemeljene, glede na to, da želimo biti družbeno odgovorna organizacija," je še dejal.

Policisti - 5
Policisti - 5 FOTO: Miro Majcen
Strelec ni več v bolnišnici, je pa v rokah policije

26-letnik, ki je v petek v glavo ustrelil policista, ta pa je včeraj zaradi tega umrl v ljubljanskem kliničnem centru, je bil danes izpuščen iz bolnišnice, policija pa ga je takoj pridržala.

Včeraj so mu znova odredili pridržanje, zato so mu danes, ko je bil izpuščen iz bolnišnice, spet odvzeli prostost. Ta mu je bila odvzeta že v petek, a so ga nato odpeljali v bolnišnico, saj je tudi sam dobil tri strelne rane. Vanj je namreč policist, ki je bil v patrulji skupaj s pokojnim policistom, ga večkrat ustrelil in zadel v predel trebuha, a rane niso bile hujše.

V prihodnjih dneh bo v dogovoru z okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja umora priveden k preiskovalnemu sodniku, so sporočili s policijske uprave Ljubljana. Grozi mu najmanj 15 let zapora.

Finančna sredstva za družino umrlega policista bodo zbirali do 10. septembra 2014. Sredstva lahko nakažete na račun Policijskega sindikata Slovenije št. SI56 6100 0403 0000 080, s kodo namena CHAR – Dobrodelno plačilo, s sklicem na številko SI00 3-2014-32 ali fizično na naslov Policijskega sindikata Slovenije, Kotnikova 8, 1000 Ljubljana.

Zbira se pomoč za družino policista Kukoviča

"V imenu zaposlenih na Policijski postaji Litija, članic in članov Območnega policijskega sindikata Ljubljana in Policijskega sindikata Slovenije, vas kolegice in kolegi pozivamo, da po svojih močeh pomagamo družini umrlega policista, člana PSS, Damjana Kukoviča," se v Policijskem sindikatu Slovenije pridružujejo pozivu Generalnega direktorja Policije k zbiranju solidarnostne pomoči. "Damjanu žal ne moremo več pomagati, prepričani pa smo, da lahko pomagamo njegovi družini, ki v tem času preživlja najtežje trenutke," pravijo in vabijo tudi vse državljane, da se jim pridružijo.

Finančna sredstva za družino umrlega policista bodo zbirali do 10. septembra 2014. Sredstva lahko nakažete na račun Policijskega sindikata Slovenije št. SI56 6100 0403 0000 080, s kodo namena CHAR – Dobrodelno plačilo, s sklicem na številko SI00 3-2014-32 ali fizično na naslov Policijskega sindikata Slovenije, Kotnikova 8, 1000 Ljubljana.

Jakič: tragično streljanje bo pobuda za spremembo zakona glede odpuščanja

Tragične posledice petkovega incidenta v Litiji bodo najbrž pobuda za spremembo zakonodaje glede odpuščanja javnih uslužbencev, je pred sejo vlade dejal minister za obrambo v odhodu Roman Jakič. Poudaril je, da je vojak, ki so mu že izrekli tudi disciplinski ukrep nečastnega odpusta iz Slovenske vojske, opravil psihološke teste. Ponovil je navedbe Slovenske vojske, da so vojaka že večkrat obravnavali zaradi različnih odklonov, a da ga "pač niso mogli odpustiti" zaradi zakonodaje, ki vojake uvršča med javne uslužbence. Prav tako vojak že dve leti ni imel dostopa do strelnega orožja oziroma delovnega mesta, kjer uporabljajo strelno orožje, pa tudi ni sodeloval na nobeni mednarodni misiji. Po Jakičevem mnenju so vse postopke peljali ustrezno, zlasti pa v skladu z zakonodajo.

Vsekakor pa bo posledica petkovega dogodka najbrž tudi pobuda, da bi se razrešila problematika v zvezi z zakonodajo in odpuščanjem javnih uslužbencev, je povedal Jakič. Ne ve pa, kot je dodal, kdo bo novi minister za obrambo in kako bo ukrepala nova vlada.

Na vprašanje, ali sam kot aktualni obrambni minister ne bo sprožil takšne pobude, je Jakič novinarjem odgovoril, da pobudo daje že s tem, ko o tem javno govori. Ob tem je spomnil, da vlada v odhajanju nima pristojnosti spreminjati takšnih zakonodaj.

Policisti so na kraju dogodka v Litiji včeraj v spomin svojemu kolegu prižgali sveče.
Policisti so na kraju dogodka v Litiji včeraj v spomin svojemu kolegu prižgali sveče. FOTO: Kanal A

'Damjan, počivaj v miru'

Dan po smrti ustreljenega 39-letnega policista poteka žalovanje. Med drugim so se danes oglasili tudi policisti iz Združenja policistov Slovenije.

"Cenjeni sodelavci, duh pokojnega policista Damjana bo z nami venomer. Spremljal nas bo na vseh težkih preizkušnjah pri našem delu, nas opominjal, da moramo veliko bolj skrbeti za lastno varnost, varnost državljanov in države, pred katero smo zaprisegli," so zapisali. Nadaljujejo, da morajo postati složni, saj da le tako lahko sistemsko spremenijo policijo na bolje in policistom vrnejo ugled in dostojanstvo.

"Naj bo sprevrženo dejanje, ki se je pripetilo pred dnevi, le opomin, opozorilo, da smo ranljivi in smrtni, kajti kdor je prepričan v nasprotno, ni junak, temveč siromak, ki je lahko že danes žrtev svojega prepričanja. V toliki spremenljivosti vsega človeštva je samo smrt gotova in vsi se žalostimo nad dejstvom, ki nikogar ne vara. Damjan, počivaj v miru," so še zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1