Črna kronika

FOTO in VIDEO: Policista ustrelil v glavo, storilec pripadnik Slovenske vojske

Ljubljana, 22. 08. 2014 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V streljanju med kontrolo prometa v Litiji je bil hudo ranjen policist. Ko je ustavljal rdeči avtomobil, ga je voznik ustrelil v glavo. Za življenje se policist še bori. Storilca so prijeli, prav tako je bil ranjen. Osumljeni je pripadnik Slovenske vojske.

Znova so odjeknili streli, tokrat v Litiji ob 16.37. V streljanju je bil ranjen policist.

Nataša Pučko s Policijske uprave Ljubljana je okoli 19. ure sporočila, da je policija storilca prijela in ''je bil z reševalnim vozilom prepeljan v zdravniško oskrbo''. Storilca so prijeli v Gabrovki.

Osumljenec je pripadnik vojske

Mlajši moški, ki je osumljen zločina, je po prvih informacijah aktiven pripadnik Slovenske vojske, je v izjavi pojasnil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije GPU Branko Japelj.

Japelj je potrdil, da so poškodbe ustreljenega policista hude in kritične, vsi pa si srčno želijo, da bo z njim vse v redu. Takoj po dogodku je sicer stekla policijska akcija, aktivirali so policijski štab in vse razpoložljive enote, osumljenca pa so našli okoli 19. ure, tudi s pomočjo občanov. Drugi policist, ki je bil prav tako na kraju dogodka, je med begom osumljenca nanj streljal in ga poškodoval, je še pojasnil Japelj.

Kraj dogodka v Litiji, kjer je zdaj že prijeti storilec hudo ranil policista.
Kraj dogodka v Litiji, kjer je zdaj že prijeti storilec hudo ranil policista. FOTO: Bralec Jože

O tem, kakšna je za storilca zagrožena kazen v primeru, da policist preživi, kot tudi v primeru, da ne preživi, Japelj še ne more govoriti. Ob tem se je Japelj vsem kriminalistom in policistom, ki so sodelovali v akciji, zahvalil za učinkovito in hitro izvedbo naloge.

Ustrelil ga je v glavo

Ali je policist opravljal redno kontrolo prometa ali pa so načrtno iskali določenega voznika, Japelj ni želel komentirati.

Policist Policijske postaje Litija je bil ustreljen v glavo, so navedli na PU Ljubljana. Do streljanja je prišlo med kontrolo prometa pri Cestnem podjetju Litija. Ko je ustavljal rdeči avtomobil, ga voznik ustrelil, nato pa naj bi se odpeljal v smeri Šmartnega pri Litiji.

Streljanje naj bi bilo povezano (storilec naj bi bil isti) z nedavnim ropom v ljubljanskih Mostah. Po do zdaj zbranih podatkih policije pa ne drži informacija, da naj bi pri streljanju obstajal sum organiziranega kriminala, a ker preiskava še poteka, tudi tega še ne morejo izključiti.

Policija je iskala voznika rdečega avtomobila VW Polo z registrsko številko LJ PC-662. Registrske tablice so bile ukradene. Osumljenec je star med 20 in 25 let, visok 170 centimetrov, suh, imel je svetlejše lase. Nad Litijo je krožil tudi helikopter.

Policisti so rdeče avtomobile med drugim preverjali tudi na križišču na Rudniku.

Policija je rdeče avtomobile preverjala tudi na Rudniku.
Policija je rdeče avtomobile preverjala tudi na Rudniku. FOTO: Miro Majcen

Vrh policije ostro obsoja streljanje na policista

Strokovnjak na področju varnostnih ved Bojan Dobovšek ne pripisuje posebnega pomena dejstvu, da je bil strelec na policista v Litiji pripadnik Slovenske vojske. Je pa za opozoril, da je treba biti pri poklicih, ki imajo opravka z orožjem, pozoren na psihološke teste ob samem sprejemu v službo in jih tudi nato bolj spremljati.

Današnji dogodek je zavržno dejanje, vredno vsakega obsojanja, se je odzvala namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar. O tem, kaj je storilca spodbudilo k temu dejanju, še ne more govoriti, a poudarja, da policisti ne smejo postati tarča tovrstnih napadov.

Kot je ob tem navedla Bobnarjeva, k sreči takšnih dogodkov v Sloveniji ni veliko. "Kljub tragičnosti današnjega dogodka lahko s polno odgovornostjo javnosti sporočim, da je Slovenija še vedno ena najbolj varnih držav in je zato zaskrbljenost v zvezi s tem odveč," je dodala.

Minister za notranje zadeve v odhodu Gregor Virant pa je v kratkem odzivu zapisal, da je zaradi novice globoko pretresen.

Sindikati opozarjajo na nizke plače

Predstavnika obeh policijskih sindikatov sta pretresena nad incidentom, ko je moški v Litiji policista ustrelil v glavo.

Podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije Andrej Kocbek je dejal, da tragični dogodek obžalujejo. Po njegovih podatkih gre za člana Policijskega sindikata Slovenije, zato bodo v sindikatu takoj nudili vso pomoč in pristojnim pomagali, da se zadeva razišče.

Streljanja na policiste so se v preteklosti že dogajala, čeprav niso pogosta, pravijo na Generalni policijski upravi. A smrtnih žrtev do sedaj niso zabeležili, dodajajo. Policija

Dodaja, da na nevarnost takšnih incidentov vseskozi opozarjajo. Deloma so takšnim nevarnostim izpostavljeni tudi zaradi premajhnega števila policistov, kar pa ni bil vzrok današnjega incidenta, saj naj bi do dogodka prišlo med kontrolo prometa. "So pa policisti izpostavljeni za to skromno plačilo," je dodal.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa je dejal, da jih je dogodek zelo prizadel. "Razočarani in predvsem jezni smo zaradi odnosa vlad do poklicev, kot so policist, zdravniki in gasilci, ki niso uradniki. Ljudje v teh poklicih delajo 24 ur na dan in rešujejo, varujejo življenja. Pa vendar jih vseeno zaradi političnih in drugih interesov postavljajo v tak položaj, da jim zmanjšujejo plače in ne poskrbijo za vso opremo," je opozoril.

Kot pravi, bo ta dogodek zanj in sindikat, ki ga vodi, še dodatna motivacija za delo, da "pripeljemo status policista na mesto, ki si ga zasluži". "Kar se tega tiče niti bodoči minister niti bodoči premier ne bo imel niti dneva miru," zagotavlja Petrovič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni