Črna kronika

FOTO: 69-letni strelec naj bi grozil že večkrat, tokrat je vzel pravico v svoje roke

Kranj, 19. 09. 2012 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./Ni.J./STA
Komentarji
0

V Stražišču pri Kranju je 69-letni moški, ki naj bi ga čakala amputacija nog zaradi hude sladkorne bolezni, ustrelil štiri osebe. Ubil naj bi svojo sestro, ranil pa svaka, polbrata in njegovo ženo. Strelec si je nato sodil sam. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za spor zaradi mejnikov.

V Stražišču pri Kranju je ob 12.20 prišlo do streljanja, nam je potrdil tiskovni predstavnik PU Kranj Leon Keder. Pri tem so bile tri osebe poškodovane, dve osebi pa sta umrli.

Po nekaterih informacijah naj bi šlo za družinsko tragedijo. Po neuradnih informacijah naj bi strelec najprej ustrelil polbrata in njegovo ženo, nato ubil sestro in ranil svaka ter sodil še sebi.

Keder je pojasnil, da se je streljanje zgodilo na dveh lokacijah. 69-letnik je najprej zapeljal pred hišo svojih sosedov v Stražišču, kjer je ustrelil 35-letno žensko in 42-letnega moškega ter ju ranil. Oba so odpeljali v ljubljanski klinični center in sta izven življenjske nevarnosti.

Potem je storilec svoj strelski pohod nadaljeval v hiši v sosednji ulici, kjer je ubil 73-letno žensko, po neuradnih podatkih svojo sestro, in ustrelil njenega 77-letnega moža. Slednjega so hudo ranjenega odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer ga zdravijo na oddelku za intenzivno nego. Na tem drugem prizorišču je umrl tudi storilec, ki je sodeč po prvih informacijah policistov storil samomor.

Keder je povedal še, da je bila pištola najdena in tudi zasežena. Kateri kaliber in tip je bil, bodo lahko povedali šele po opravljenem ogledu. Prav tako, ali je bila pištola prijavljena ali ne, so poročali v oddaji Svet na Kanalu A. Policisti še zbirajo potrebna obvestila, prav tako preiskujejo možne vzroke tragedije, je še dodal Keder.

Uradni vzrok dogodka sicer še ni znan, a storilec naj bi bil težek sladkorni bolnik v hudi duševni stiski. Grozil naj bi, da bo v primeru, da mu zaradi bolezni odrežejo noge, "vse pobil". Ravno zaradi zdravstvenega stanja je bil 69-letnik tudi v jeseniški bolnišnici, od koder so sporočili, da je bolnik ravno danes prosil za začasni odpust, zaradi, kot je pojasnil, neodložljivih obveznosti. Bolnikovi prošnji so v jeseniški bolnišnici ugodili in je odšel v spremstvu svojca.

Po statistikah je maščevalnost najpogostejši motiv za umor ali uboj.
Po statistikah je maščevalnost najpogostejši motiv za umor ali uboj. FOTO: POP TV
"Bil je priden in delaven človek"

Sosedje, ki so storilca poznali, so novinarjem povedali, da je bil storilec priden in delaven človek, zato jih je njegovo dejanje pretreslo. Moški naj bi sicer veljal za zamerljivega človeka. Vsaj za prvo streljanje, v katerem je ranil svoja soseda, pa naj bi bil povod spor.

Krajani Stražišča, ki so se zbrali ob prizorišču streljanja, so menili, da je storilec izgubil razsodnost. Ena izmed krajank je streljanja, ki se v zadnjih dneh vrstijo po Sloveniji, komentirala z besedami: "Ljudje so brezposelni, brez denarja, z živci na koncu, tako ni nič čudnega, da človeku poči film."

Je za strelski pohod kriva betonska ograda?

Kot pa so poročali v oddaji 24UR, naj bi 69-letnik grozil že večkrat, a ga nihče ni prijavil. Neuradno naj bi bili motiv strelskega pohoda mejniki, ki so bili že več let jabolko spora. Kriminalistični psiholog Peter Umek je v oddaji Svet povedal, da je bilo v Sloveniji v preteklosti veliko podobnih dogodkov zaradi posesti.

Prizorišče zločina v Stražišču pri Kranju.
Prizorišče zločina v Stražišču pri Kranju. FOTO: 24ur.com
Umek meni še, da so vzroki za nasilje in umore sicer različni, vendar malokrat povezani z ekonomsko krizo. Po njegovih besedah gre namreč velikokrat za družinske spore, ljubezenske trikotnike, ljubosumje, dedovanje, odpustitev iz službe ali ekstremistična ideološka prepričanja.

Množični umori imajo lahko različno predhodno dinamiko, je ocenil Umek. Eni so namreč načrtovani in se storilec nanje dolgo pripravlja, drugi pa so posledica nekega stresnega dogodka oziroma dogodka, ki je neko osebo zelo prizadel.

"Jasno pa je, da velika večina ljudi ne reagira na ta način," je poudaril Umek in dodal, da so tudi osebnostne značilnosti osebe, ki se odloči za strelski pohod, posebne. Kot pravi, gre lahko za duševno motene osebe, osebnostne motnje v smislu asocialnosti ali za ljudi, ki v stresni situaciji ne vidijo drugega izhoda.

Med izrazi nezadovoljstva, ki se pojavljajo, obstajajo tudi grožnje, naslovljene predvsem na vodilne politike ali gospodarstvenike. Kot poudarja Umek, ljudje na ta način izražajo predvsem svoje razočaranje in jezo, tarča pa so ljudje, ki neposredno ali posredno vplivajo na njihovo življenje. Končno nezadovoljstvo sicer izraža večina ljudi, a nekateri to izrazijo na drugačen, bolj neposreden način, pojasnjuje Umek.

Po njegovih ocenah se je sicer število nasilnih kaznivih dejanj res povečalo oziroma so posledice teh dejanj hujše, vendar pa splošni kriminal "verjetno ni v porastu". Kot je opozoril Umek, je namreč velikokrat problem v napačnem sklepanju. "O zadnjih dveh incidentih se bo veliko pisalo in prikazovalo v različnih medijih, kar bo ustvarilo prepričanje, da se to dogaja vsakodnevno in da je bivanje v naši državi nevarno," je še povedal.

Po statistikah maščevalnost najpogostejši motiv za umor ali uboj

Statistični podatki Generalne policijske uprave pa kažejo, da je najpogostejši motiv osumljenca uboja ali umora maščevalnost, pa tudi sovraštvo, koristoljubje in ljubosumje. V prvem letošnjem polletju je policija obravnavala štiri uboje in devet umorov, veliko pa je primerov kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Teh je v prvih šestih mesecih letos že 162.

V zadnjih desetih letih je tako policija skupno obravnavala 132 ubojev in 77 umorov. V prvem polletju letošnjega leta je obravnavala štiri uboje in 15 poskusov uboja ter devet umorov in pet poskusov umora. Leta 2011 so bili štirje primeri uboja in 12 primerov umora, leto prej pa dva uboja in osem umorov. Statistike kažejo tudi, da je bilo med letoma 2001 in 2006 122 ubojev oziroma umorov, med letoma 2007 in 2012 pa jih je bilo 87.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1