Črna kronika

Prva ekplozivna naprava na napačnem naslovu, drugo razneslo po par metrih vožnje

Ljubljana, 20. 09. 2018 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eksplozivna naprava ob cesti na Brezovici pri Ljubljani in eksplozija na vozilu v Črni vasi sta povezani. Osumljenec še ni znan, tudi motiv policisti še ugotavljajo. Sta pa bila oškodovanca v preteklosti poslovno povezana - neuradno gre za nekdanja solastnika in vodilna v podjetju Javna razsvetljava.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija potrdila povezavo
    02:43
    Iz 24UR: Policija potrdila povezavo
  • Stojan Belšak o najdbi sumljivega predmeta na Podpeški cesti
    00:37
    Stojan Belšak o najdbi sumljivega predmeta na Podpeški cesti
  • Belšak: V drugi eksploziji nastala samo manjša škoda
    00:24
    Belšak: V drugi eksploziji nastala samo manjša škoda
  • Belšak: Ocenjujemo, da je bila tudi prva naprava namenjena zastraševanju
    00:23
    Belšak: Ocenjujemo, da je bila tudi prva naprava namenjena zastraševanju

Ljubljanske policiste so včeraj okoli 9.30 obvestili o najdenem manjšem sumljivem predmetu ob Podpeški cesti na Brezovici pri Ljubljani. Šlo je za manjši predmet, velikosti 10 x 15 centimetrov, z znaki eksplozivne naprave.

Dogodka sta po navedbah policije povezana, kar sklepajo tudi po videzu oziroma načinu sestave obeh eksplozivnih naprav.

Po do zdaj zbranih obvestilih je znano, da je občan omenjeno napravo našel na dvorišču, jo nato odstranil na rob vozišča in o tem obvestil policiste, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

"Gre za doma narejeno napravo. Ni bila videti profesionalne izdelave," je na novinarski konferenci pojasnil Stojan Belšak, Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na PU Ljubljana in dodal, da pa se naprava ni sprožila in so jo kasneje deaktivirali.

O njeni dejanski moči policisti zaenkrat sicer še ne morejo govoriti, ker jo trenutno pregledujejo strokovne službe Ministrstva RS za notranje zadeve. Gre pa po
prvih ocenah policistov najverjetneje za napravo manjše moči, kakšna pa je dejansko in katere vrste eksploziv je v njej, bo znano po opravljeni strokovni analizi.

Policisti najdene eksplozivne naprave sprva niso mogli povezati z nobeno od oseb, ki na kraju najdbe bivajo.

Območje so zavarovali, opravili ogled kraja in izvedli aktivnosti, ki so predvidene v teh primerih. Najdeno napravo so zavarovali in jo poslali v analizo. Podpeška cesta je bila zaradi dogodka nekaj časa tudi zaprta.

Sumljiv predmet so našli na dvorišču hiše, nato pa ga odstranili na ograjo ob rob vozišča.
Sumljiv predmet so našli na dvorišču hiše, nato pa ga odstranili na ograjo ob rob vozišča. FOTO: Kanal A

Nekaj po 12. uri pa so bili policisti obveščeni še o eksploziji pod osebnim vozilom v Črni vasi. "Naprava je bila nameščena pod zadnji del avtomobila, eksplodirala je po nekaj metrih vožnje," je pojasnil Belšak in dodal, da pa je bila eksplozija manjša. Nihče ni bil poškodovan, nastala pa je materialna škoda. "Ni bilo kot v filmu, ko prižgejo avtomobil in ga raznese," je dodal.

Ljubljanski policisti ocenjujejo, da v omenjenem primeru ni šlo za večjo količino eksplozivne snovi.

Za oddajo Svet na Kanalu A so domačini povedali, da niso slišali ničesar, so pa prestrašeni, saj pravijo, da se tam ni nikoli dogajalo nič nenavadnega in da s sosedi niso imeli težav.

V eksploziji v Črni vasi ni bil nihče poškodovan, nastala pa je materialna škoda.
V eksploziji v Črni vasi ni bil nihče poškodovan, nastala pa je materialna škoda. FOTO: POP TV

Prva naprava na 'napačnem' naslovu

Po zbiranju obvestili so policisti ugotovili, da pa sta dogodka povezana. Prva eksplozivna naprava, ki ni bila detonirana, je bila namreč po vsej verjetnosti namenjena nekomu drugemu oziroma osebi, ki ne prebiva na naslovu, kjer so napravo našli.

Dogodka sta po navedbah policije povezana, kar sklepajo tudi po videzu oziroma načinu sestave obeh eksplozivnih naprav.

Oba oškodovanca sta bila v preteklosti namreč poslovno povezana - ukvarjala sta se z gospodarsko dejavnostjo, ki temelji na "opremljanju javne infrastrukture". Kot poroča Dnevnik, gre za nekdanja solastnika in vodilna v podjetju Javna razsvetljava - Mateja Počivavška in Gorana Bojovića. Podjetje skrbi za zunanjo razsvetljavo, sodelovalo je tudi pri gradnji Nordijskega centra Planica. 

Policistom osumljenec še ni znan, motiv pa bi lahko bil vplivanje na osebe pri opravljanju gospodarske dejavnosti. "Verjetno gre za neka nerazčiščena razmerja ali poskus vplivanja, predvsem glede na to, da obravnavamo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za katero je zagrožena kazen od enega do osem let," je pojasnil Belšak. Posredno bi lahko bili - tako Belšak - ogroženi še dve osebi, ki sta z oškodovancema v preteklosti sodelovala.

"Sumimo, da bi lahko bili osebi, katerima sta bili napravi namenjeni, v preteklosti poslovno oškodovani, zaradi katerih sta podali tudi prijavo na ministrstvo za notranje zadeve," še pravi Belšak in dodaja, da lahko gre za nerazčiščene zadeve oziroma za poskus vplivanja.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preiskavo v smeri sumov storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Čriček mali
22. 09. 2018 11.01
+4
2x prebrala in mi ni jasno kar potrjujem da je to lari fari ali so pa policisti brez znanja. Sramota
Cogo
20. 09. 2018 18.59
-1
Kako pa policija ve, da je naprava na napačnem mestu? A so jo oni postavili? Al so si pa zamislili zgodbo pa se jim čisto ne poklapa, pa morajo malo prirediti. Naj grejo rajš Šiškotove po gozdu preganjat.
Dragonball
20. 09. 2018 17.23
+43
Policija in sodišča se sprašujejo kaj se dogaja, iščajo vzroke, krivce, zbirajo podatke... NO JIM BOM PA JAZ PREDSTAVIL NEKAJ PODATKOV! Pravna država je v Sloveniji pogrnila na celi črti, policija je pr nas samo zato da ščiti lopove in kriminalce ter pokvarjene politike, naše sodstvo je pa itak največji nateg v zgodovini, zadeve se desetletja vlečejo po sodnih dvoranah in nato zastarajo, sodniki odmerjajo pravico na podlagi debeline denarnice itd. Nič čudnega torej da je začel v taki mafijski državi folk jemat pravico v lastne roke in upam da bodo nekega dne tud naši vrli politiki fasal kak tak paket pod avto
Darko32
20. 09. 2018 16.28
+38
Nekateri t.i. POSLOVNEŽI se gredo politiko izrabe sistemske korupcije v javni upravi in sodstvu posledično pa si za svoj žep naredijo kanale in potem dobimo, da noče plačati storitve. Išče 1000 in en izgovor kako nebi plačal. Očitno je za take samo ta rešitev, katera je prikazana v članku. Zato se več ne čudim, če dobimo takšne primere, kot jih beremo v tem ali podobnih člankih. Vsak, ki živi in dela pošteno se nima koga bati in mu nihče nebo polsal paketa, ker ga nima zakaj. Samo škodo bi si naredil.
bodi
20. 09. 2018 15.21
+49
Sigurno so sami poštenjaki se vidi že po zgradbah. To je očitno samo opozorilo ko se bodo ti oškodovanci spravili nad familijo bo pa tako kot v ameriških filmih samo bolj tragično.
dzonimakaroni
20. 09. 2018 16.03
-30
Darko32
20. 09. 2018 16.31
+36
Eno je fovšija drugo pa je pokvarjena ekonomija. Poglej malo okrog sebe pa boš videl, da so nekateri tako pokvarjeni, da najdejo 1000 in en izgovor samo da nebi plačali storitve, katero je nekdo jim opravil. SOčasno pa sebi bašejo v žep. Potem pa dobimo primere, ko nekdo naenkrat ne zna opravičiti več mio€ premoženja.
dzonimakaroni
20. 09. 2018 18.33
-11
Še nekrat si preberi kaj je napisal. On je že po zgradbah ugotovil: "Sigurno so sami poštenjaki se vidi že po zgradbah". Torej je v Sloveniji nekdo, ki živi v dobri hiši avtomastko kriminalec. to se mi zdi navadna fovšija. Tvoj odgovor pa je zgrešil moj komentar, očitno.
Krpan Martin
20. 09. 2018 15.13
+27
Znanemu bivšemu podjetniku so oskodavanci iz Kosova večkrat razrezali pnevmatike, a so edini dosegli da jih je omenjeni poplačal( zelo dobro je sodelovalo val z bivšo LDS)
wolfterier
20. 09. 2018 16.31
+32
Ker imamo skorumpirano sodstvo,bodo ljudje kar sami obračunavali med seboj.Kdo bo pa čakal 15 let na kilavo razsodbo.
Naj bi
20. 09. 2018 14.37
+16
Kaj je eksplodiralo pod avtom? Petarda ali kaj več? Kaj je bilo v tistem paketku? Kako bi se lahko sprožila detonacija? Če ste kaj detektiva? imate imena in priimka, malo pogooglajte in imeli boste naslov firim, s katerimi sta ta 2 osumljena poslovala. lahko si pomagate z stopneplačniki, bizi, supervizor, itd. Vse skupaj povežite in hito bo več jasnega. Lp
sandi101
20. 09. 2018 14.10
+49
Se niso mogli zmenit, kolk bo kdo ukradu in ni čudno glede na naše skorumpirano sodstvo, da je folk začel soditi sam....
nominator13
20. 09. 2018 14.53
+33
slabzadah
20. 09. 2018 13.50
+30
No temu se ni izšlo. Je pa mogoče vzel recept za bombo od Macgayverja: 1 oguljena šibica, pasja dlaka, sramna uš, baterija, vezalka in čajna žlička soli... ni bilo tako kot v filmu
glava2
20. 09. 2018 13.43
+70
glede na naše sodstvo ni čudno , da je folk začel soditi sam....
mario7
20. 09. 2018 14.11
+19
bodi
20. 09. 2018 15.16
+21
Predolgo traja če nekoga tožiš pa še drago je , kapo dol temu pogumnežu ali večim ,da so se tako odločili . Nekje je treba začeti.
slabzadah
20. 09. 2018 13.42
+15
Bitka med dilerji petard... II. klaso je nekdo prodajal za I.klaso
Spark
20. 09. 2018 13.28
+30
Mogoče je imela samo Štajerska varda vaje..
Srajerskaklet
20. 09. 2018 17.42
+3
Hehe zihr je šiško biu glede na to da je zatajila ...
TOX6
20. 09. 2018 13.09
-8
če z schenhensko YUžno mejo težje prepeljjo čokolado kot pa rastrelivo in orožje?? čokolada se v večini primerov stopi??? tako je to ko z roko v rokoi delata YUgo-oblast in YUgomafija!!!!!!!!
murate
20. 09. 2018 13.04
+18
novica z balkana:na zapadu ništa novo
CrazyMachines
20. 09. 2018 12.52
+12
Hahaha...tile “bombaši/kriminalci” so neka A JE TO ekipa/amaterji, eno od bomb sploh niso nastavili pravi hiši in so jo podstavili sosedu od ustrahovanega, ta pa je zgleda našel bombo in jo umaknil...misija ni uspela...bravo sosed :D
mackon08
20. 09. 2018 16.04
+14
Hočeš reči neumen sosed, takšen predmet pustiš na miru pa kličeš policijo. Lahko bi pa sprožil detonacijo ko jo je premikal.
mptour
20. 09. 2018 12.40
+44
Se niso mogli zmenit, kolk bo kdo ukradu?
Animal_Pump
20. 09. 2018 12.35
+38
Najprej so ju oškodovali, potem sta zahtevala tisto kar je njuno nazaj...nato so jima pa še bombe podtaknili. Pa kva je s tem folkom...zakon pa itak dovoljuje to. Barabe imate pa zaščitene...tudi tiste, ki si sposojajo denar, pa ga potem nočejo vrniti...in gredo v osebni stečaj.
Uporabnik113189
20. 09. 2018 12.27
+38
Bila sta poslovno oškodovana, skratka so jih "legalno okradli", sta dala prijavo na ministrstvo za notranje zadeve in doživela rešitev težave skladno s prakso v naši državi. Dobila sta eksploziv pod avto..
jesenvoyo
20. 09. 2018 12.23
+19
Zadeva je imela nalogo "prestrašiti", da le ne bo šla v tej smeri naprej, bodo poskrbeli organi pregona, ki morajo raziskati primer. Želim jim, da bodo pri tem uspešni.
Frane Šajn
20. 09. 2018 11.22
+19
Ja kako gre že tista ; " nas dva brata oba ratujemo......!"