FOTO in VIDEO: Zakaj je vlak zapeljal na tir, kjer je stal pokvarjeni vlak?

Na železniški postaji Vižmarje sta trčila vlaka. Poškodovanih je bilo 18 ljudi, a nihče huje. Policisti preverjajo, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje ogrožanja posebnih vrst javnega prometa. Nesrečo je najverjetneje zakrivil človek.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (8)

  • Trčenje vlakov - 6
  • Trčenje vlakov - 7
  • Trčenje vlakov - 5
  • Trčenje vlakov - 4
  • Trčenje vlakov - 3
  • Trčenje vlakov - 2
  • Trčenje vlakov - 1
  • Dušan Mes

Nekaj minut pred 8. uro je na železniški postaji Vižmarje v Ljubljani mednarodni potniški vlak naletel na mirujoči potniški vlak.

S policijske uprave Ljubljana so sporočili, da se je nesreča zgodila ob 7.45 na železniški postaji v Vižmarjah. ''Z zbranimi obvestili so policisti ugotovili, da je mednarodni potniški vlak pripeljal iz smeri Ljubljane (smer proti Kranju) ter bil na železniški postaji Vižmarje usmerjen na tir 3, na katerem je takrat že stal drugi potniški vlak, s katerim sta trčila,'' so naknadno sporočili s PU Ljubljana.  Mednarodni potniški vlak je peljal iz smeri Beograda proti Beljaku.

Poškodovanih 18 ljudi

Iz pokvarjenega potniškega vlaka so v tistem trenutku ravno izstopali potniki, so pojasnili ljubljanski policisti. Po prvih zbranih podatkih je bilo v nesreči lažje poškodovanih 18 oseb, od tega so jih 10 sprejeli v ljubljanskem kliničnem centru. Vsi so že odpuščenih v domačo oskrbo

Policisti z zbiranjem obvestil še nadaljujejo tudi v smeri sumov storitve kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa. O zbranih obvestilih bo obveščeno pristojno tožilstvo.
Ogleda kraja nesreče se je med drugimi udeležil tudi glavni preiskovalec železniških nesreč.

Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi pridržali prometnika. Na PU Ljubljana so povedali, da teh podatkov nimajo, so pa policisti opravili potrebna preiskovalna dejanja, s katerimi so zbirali podatke o nesreči.

Strojevodja ni bil obveščen, da je na tiru vlak

Danijel Lenart, glavni preiskovalec železniških nesreč na ministrstvu za infrastrukturo, je za oddaji 24UR povedal, da preiskujejo vsa tehnična sredstva, posnete pogovore in vso pisno gradivo, ki se je uporabljalo za vodenje prometa. Po prvih ocenah je škode za okoli 300.000 evrov.

Lenart je namignil, da je za nesrečo najverjetneje kriv človeški faktor, mogoče prometnik. ''Ljudje smo pač ljudje,'' je dejal in dodal, da je za prave rezultate treba počakati na konec preiskave. Jasno je, da strojevodja, ki je upravljal mednarodni potniški vlak, ni mogel pravočasno zaznati, da je na tiru vlak, saj ni bilo izdanega znaka, ki ga na to opozoril.

Rok za končanje preiskave je po besedah Lenarta eno leto, a meni, da bodo preiskavo zaključili že prej.

Vlak z Jesenic se je pokvaril, a ni bil prazen

Kot je za 24ur.com pojasnil Marko Tancar, tiskovni predstavnik Slovenskih železnic (SŽ), je stoječi potniški vlak pripeljal z Jesenic, tam pa je stal, ker je bil v okvari. Ta potniški vlak naj bi bil zato tudi prazen, je dejal Tancar. ''Tja pa je nato pripeljal mednarodni vlak s številko 1114 in trčil v to garnituro,'' je povedal.

Toda potniki in udeleženci v nesreči so pripovedovali, da pokvarjeni vlak ni bil prazen, ampak da je nekaj potnikov na vlaku čakalo, da lokomotiva vagone potegne do središča mesta. To informacijo je kasneje potrdil tudi generalni direktor SŽ Dušan Mes. "Potnikom se iskreno opravičujem za preživeti strah in neprijetnosti," sporoča Mes in dodaja, da je varnost železniškega prometa v Sloveniji primerljiva z varnostjo na drugih evropskih železnicah.

Na SŽ so takoj začeli s preiskavo izrednega dogodka, ki bo pokazala, zakaj je prišlo do trčenja. Mes še zagotavlja, da bodo opravili preiskavo v najkrajšem možnem času in tudi sprejeli ustrezne ukrepe, da se takšna nesreča ne bi več zgodila.

Preberite še: Potnica na stoječem vlaku je za 24ur.com spregovorila o nesreči.

Trčenje vlakov

(Foto: Svet)

Zaradi izrednega dogodka je bila nekaj časa za ves lokalni železniški promet zaprta železniška proga med postajama Ljubljana in Medvode, ki pa je spet odprta. Vlaki tako vozijo normalno.

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 269
 
križar 30.10.2012 11:35:13
Problem je v komunikaciji v izvršilni službi,85% poteka v ex-yu jezikih,pismenost zaposlenih na SŽ je porazna,prometniki se usposobijo v 3 mesecih,kljub zahtevani 5. stopnji izobrazbe,so sindikalisti "zaslužne" ne glede na izobrazbo vrinili na izobraževanje,in rezultat kakršen je tale bo še kje viden ,če nekdo ne bo korenito spremenil poslovanja na SŽ in ugasnil velike "šefe",ki nimajo pojma o tehnološkem procesu,ampak so del.mesta zasedli z dokazovanjem pripadnosti sindikatom in SDS-ovcem,ki upravljajo SŽ!
Več komentarjev