Črna kronika

Tožilka za smrt jeseniške deklice za oba obtožena zahteva 21 let zapora

Jesenice, 25. 09. 2017 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Končuje se sojenje obtoženima za smrt jeseniške deklice. Tožilstvo za vsakega od obtoženih zahteva 21 let zapora. Mama je sicer v solzah zatrjevala, da je deklico mučil in ubil njen partner ter da se je to dogajalo, ko nje ni bilo doma. Partner na drugi strani zatrjuje, da je bila deklica pri njem na prvem mestu in da je bilo mami mar za družino.

Z zaključnimi besedami se je danes na kranjskem okrožnem sodišču končala glavna obravnava v sojenju mami pokojne dveletne deklice in njenemu partnerju. Tožilka je za vsakega od obtoženih predlagala 21 let zapora, obramba je opozorila na vrsto pravnih dilem.

Sodnica bo sodbo izrekla v četrtek ob 14. uri.

Današnja glavna obravnava se je po spremembi obtožnice, ki jo je tožilka Tina Lesar modificirala na podlagi ugotovitev izvedencev, začela z dopolnitvijo zagovorov obeh obtoženih. Oba sta krivdo za smrt deklice že doslej valila drug na drugega in na samo deklico, mama pa je danes še bolj ostro obtožila svojega tedanjega partnerja. V solzah je povedala, da sama ni nič kriva in da je partner njeni hčerki prizadejal vse poškodbe ter jo ubil. Kot je dejala, se je vse dogajalo, ko nje ni bilo doma. Tako je tudi prepozno začela ukrepati in iskati stanovanje, da bi pobegnila od njega, pri čemer ji je grozil tudi s smrtjo.

Med njenim zagovorom je soobtoženi začel vpiti nanjo kletvice, enako pa se je odzvala tudi sama. Sodnica Milena Turuk je zato za kratek čas prekinila obravnavo, da sta se obtožena pomirila.

Zagovornik partnerja dekličine mame Damijan Pavlin je ocenil, da je današnji zagovor mame le posledica strahu pred bližajočo se razsodbo. Partner pa je kategorično zanikal, da bi kdaj udaril deklico. Ob tem je izpostavil, da njegovi partnerici ni bilo mar za družino, pri njem pa da je bila deklica sedem mesecev, ko so živeli skupaj, na prvem mestu.

Po zaključku dokaznega postopka se je sojenje nadaljevalo z zaključnimi besedami. Tožilka oba obtožena bremeni zanemarjanja mladoletnega otroka in surovega ravnanja ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt deklice 4. julija lani. Tožilka je dejala, da sta obtožena kazniva dejanja storila v sostorilstvu z aktivnim delovanjem in z opustitvijo skrbi. Prepričana je tudi, da so bila v postopku vsa očitana kazniva dejanja dokazana. Zato je sodnici predlagala, da vsakemu od obeh obtoženih izreče 21-letno zaporno kazen.

deklica
deklica FOTO: POP TV

Zagovornika Pavlin in Darja Roblek pa sta v zaključnih besedah izpostavila nekatere pravne dileme. Predvsem sta opozorila na nejasnost in nekonkretiziranost obtožb. Tako po Pavlinovih besedah ni jasno, kdo je tisti, ki je udaril in kdo tisti, ki ni tega ni preprečil. Pavlin je izpostavil tudi problematiko pravne relacije med obtoženima in deklico, pri čemer partnerjeve dolžnosti po njegovem mnenju niso bile dolžnosti očeta, očima, skrbnika, posvojitelja ali rejnika, saj je šlo le za ljubezensko razmerje med obtoženima. Roblekova pa je na podlagi pričanj izvedencev navedla tudi dvome v nekatere dekličine poškodbe in njihov nastanek, kot so domnevni zlomi reber in za zlom ključnice. Pri dvomu pa je treba vedno odločiti v korist obtoženih, je opozorila.

Roblekova je izpostavila tudi, da izvedeni dokazni postopek ne dokazuje, da je mama surovo ravnala z deklico in jo poškodovala tako, da je umrla. Prepričana je, da tudi osebnostne lastnosti obtožencev, ki sta jih ugotavljala psiholog in psihiater, kažejo na to, da je aktivno vlogo igral njen partner. Roblekova je presodila, da je glede na nedokazano vlogo mame pri kaznivih dejanjih predlagana zaporna kazen previsoka. Nasprotuje tudi podaljšanju pripora, v katerem sta oba obtožena že od julija lani.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1