Črna kronika

Tožilstvo v sojenju Cakiću zahteva izločitev sodnika

Ljubljana, 16. 02. 2018 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nadaljevanju sojenja Stefanu Cakiću, ki ga obtožnica bremeni uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, tožilstvo zahteva izločitev sodnika. Očita mu, da se je pri zaslišanju ene od prič postavil na stališče, da je Tič Cakića spolno zlorabil.

V sojenju Stefanu Cakiću, ki ga obtožnica bremeni uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, je danes tožilstvo zahtevalo izločitev sodnika. Ta naj bi se po prepričanju tožilke pri zaslišanju ene od prič postavil na stališče, da je Tič Cakića spolno zlorabil. O zahtevi mora zdaj odločiti predsednik okrožnega sodišča.

22-letni Stefan Cakić krivde za uboj Gašperja Tiča ne priznava.
22-letni Stefan Cakić krivde za uboj Gašperja Tiča ne priznava. FOTO: POP TV

Sodišče je namreč na današnjem naroku zaslišalo priči, ki sta bili v Tičevi družbi, preden je ta 18. junija lani s Cakićem odšel v svoje stanovanje, kjer se je nato zgodil uboja.

Obe priči sta povedali, da je imel Tič tudi homoseksualna nagnjenja, zaradi česar je tožilka Tamara Gregorčič danes predlagala, naj sodišče zasliši še kakšnega od Tičevih bližnjih, tudi intimnih prijateljev, ki bi lahko povedali, kakšen odnos je imel do njih.

Sodnika Cirila Keršmanca je zato zanimalo, zakaj predloga za zaslišanje ni podala že v obtožnici oziroma na predobravnavnem naroku, tožilka pa je odgovorila, da ni vedela, da se bo Cakić zagovarjal v smeri, da ga je Tič spolno zlorabil. Sodnika je nato zanimalo, kaj želi doseči s takšnimi zaslišanji oziroma ali morda skuša izvedeli, ali je Tič zlorabil še koga. Takoj zatem je tožilka predlagala sodnikovo izločitev, saj je ocenila, da se je s tem vnaprej postavil na stališče, da je pri Cakiću prišlo do spolne zlorabe.

O zahtevi mora zdaj odločiti predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik. Od njegove odločitve je odvisno, kdaj in kako se bo nadaljevalo sojenje. Sodnik je sicer danes očitke Gregorčičeve ostro zavrnil in pojasnil, da je skušal samo izvedeti, zakaj tožilka predlaga zaslišanje dodatnih prič.

Pooblaščenec Tičevih sorodnikov David Sluga je po naroku v izjavi novinarjem ocenil, da je šlo pri sodnikovem vprašanju očitno za lapsus. "Sam ne dvomim v njegovo nepristranskost, hkrati pa ne dvomim v sposobnost presojanja tožilke," je dejal.

Obe priči sta danes sicer potrdili, da so se usodnega jutra s Tičem družili v enem od ljubljanskih lokalov. Kmalu se je Tič začel pogovarjati s Cakićem, ki je bil v lokalu s prijateljem. Na Tičevo pobudo so se nato preselili za Cakićevo mizo, kjer so pili alkohol nekje do 7. ure.

Obe priči sta izpovedali, da sta se ob Cakiću počutili neprijetno, eden od prijateljev naj bi Tiču celo svetoval, naj s Cakićem ne hodi nikamor. Nista pa se prijatelja strinjala o tem, na čigavo pobudo sta Tič in Cakić odšla v Tičevo stanovanje.

Oba Tičeva prijatelja sta Tiča opisala kot dobrega človeka, ki ni bil agresiven. Eden izmed njiju je potrdil, da je Tič užival "prepovedane substance", a da njegovo obnašanje takrat ni bilo nič drugačno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3