Črna kronika

Tragedija na Vipavskem: v kleti našli mrtva 27- in 67-letnika

Vipava, 07. 09. 2017 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Vipavskem se je zgodila tragedija. V kleti stanovanjske hiše so našli tri negibne osebe. Reševalci so uspeli rešiti 63-letno žensko, medtem ko je bilo za 67-letnika in 27-letnika prepozno. Policija predvideva, da sta se zadušila z ogljikovim dioksidom.

V Vrhpolju v občini Vipava so v kleti stanovanjske hiše našli tri negibne osebe. Posredovali so reševalci in policisti. Reševalci so tri nezavestne osebe oživljali, a jim 67-letnega in 27-letnega moškega ni uspelo rešiti, medtem ko jim je 63-letnico uspelo rešiti. Po prvih ugotovitvah na kraju moška nista umrla nasilne smrti.

Policija je obvestila tudi preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici.

V kleti, kjer poteka vretje, se lahko nakopiči ogljikov dioksid, kar je lahko za človeka usodno.
V kleti, kjer poteka vretje, se lahko nakopiči ogljikov dioksid, kar je lahko za človeka usodno. FOTO: Thinkstock

Odrejena je bila sanitarna obdukcija, ki jo bodo opravili na pristojnem Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani in s katero bo ugotovljen natančen vzrok smrti. Prve dosedanje ugotovitve kažejo, da sta moška, šlo naj bi za očeta in sina,  najverjetneje umrla zaradi zadušitve z ogljikovim dioksidom. Policijska preiskava tragičnega dogodka na Vipavskem še poteka.

Prezračite prostore večkrat, saj je CO2 težko zaznati v prostoru

Policija svetuje, da prostore, v katerih se uporablja grelna telesa za kuhanje sokov, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih, predvsem pa tega opravila nikoli ne izvajajte sami.

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverite s preprostim testom. V prostor namestite gorečo svečo, če ta hitro ugasne, takoj zapustite prostor in ga dobro prezračite (najmanj deset minut, odvisno od velikosti prostora), tako da naredite prepih.

Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid (CO2) plin brez barve in brez vonja. Je rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju, v opozorilu in nasvetih navajajo policisti PU Nova Gorica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3