Črna kronika

FOTO: Arabci obtičali v snegu. Gorske reševalce pričakali s čajem

Kamnik, 19. 04. 2016 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gorski reševalci so morali na pomoč trem državljanom Savdske Arabije, ki so se v večernih urah izgubili na poti na Veliko planino in obtičali v zametu. Namenjeni so bili v eno od koč, pot pa so iskali s pomočjo aplikacije Google zemljevidi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V dolini cvetje, malce višje pa že sneg
    02:01
    Iz SVETA: V dolini cvetje, malce višje pa že sneg
  • Iz SVETA: Miš: Napake se dogajajo vsem
    01:34
    Iz SVETA: Miš: Napake se dogajajo vsem
  • Iz 24UR: Reševanje Savdijcev na Veliki planini
    02:30
    Iz 24UR: Reševanje Savdijcev na Veliki planini
Avto je obtičal v snegu.
Avto je obtičal v snegu. FOTO: Matjaž Šerkezi/GRS Kamnik

Člani kamniške gorske reševalne službe so sinoči malo po 20. uri priskočili na pomoč trem državljanom Savdske Arabije, ki so se na poti na Veliko planino znašli v težavah. Na poti do cilja so se z vozilom izgubili in obtičali v snegu. Reševalci so njihov avtomobil izvlekli, potnike pa pospremili do prenočišča na Črnivcu, piše na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Trojica je najela kočo na Veliki planini, pot do nje pa so iskali s pomočjo aplikacije Google zemljevidi. Sledili so navodilom in naleteli na še vedno zasneženo cesto. Zaradi goste megle snega niso videli in so peljali naprej, kmalu pa so obtičali v zametu, je za 24ur.com povedal član GRS Kamnik Matjaž Šerkezi. Dodal je, da je bila vidljivost vsega meter ali meter in pol, in da so tudi sami imeli težave, ko so se prebijali do Arabcev.

Gorske reševalce so pričakali s skodelico čaja.
Gorske reševalce so pričakali s skodelico čaja. FOTO: Matjaž Šerkezi/GRS Kamnik

Nekaj težav so imeli tudi zaradi jezikovne prepreke. Trojica, ki je poklicala na pomoč, je namreč le slabo govorila angleško. Na srečo pa so bili na zvezi z nekom iz Bosne in Hrcegovine, ki jim je sproti prevajal. Tudi klic na pomoč je najprej prišel iz Bosne.

Šerkezi je podrobnosti o reševalni akciji objavil tudi na spletni strani GRS Kamnik. Tam je trojico pohvalil, saj so gorskim reševalcem poslali tako natančne podatke, da so jih brez težav našli. "Koordinate nas pripeljejo točno do njih, kjer sledi presenečenje. Avto sredi snega, obrnjen tako na počez, trije modeli pa v kratkih majicah in "papučah" kuhajo čaj na njihovih "stormi" gorilnikih. Organizacija, kot se spodobi. Nasmehnejo in razveselijo se nas, ko jih "obsvetimo" z modro lučjo. Postrežejo nam z njihovim "black tea, Sir" in večer je takoj lepši," je Šerkezi slikovito opisal nepričakovano srečanje na Veliki planini.

Trojica je pot iskala s pomočjo aplikacije Google zemljevidi, niso pa vedeli, da je cesta trenutno še neprevozna.
Trojica je pot iskala s pomočjo aplikacije Google zemljevidi, niso pa vedeli, da je cesta trenutno še neprevozna. FOTO: Matjaž Šerkezi/GRS Kamnik

Reševalna akcija se je končala malo pred 22. uro. Policija je bila o dogodku obveščena, a ni posredovala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3