Črna kronika

Koprskemu učitelju izredna odpoved zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja učenk

Koper, 28. 08. 2014 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprski kriminalisti so po opravljeni preiskavi podali ovadbo zoper učitelja na Glasbeni šoli Koper. Osumljen je spolnega nadlegovanja svojih učenk, starih od 12 do 14 let. Vodstvo šole je sporočilo, da je v postopku izredne odpovedi.

Deklica
Deklica FOTO: Thinkstock

Kot smo poročali, so konec junija primorski kriminalisti obravnavali osebo, ki je osumljena spolnega nadlegovanja več otrok. Gre za učitelja na Glasbeni šoli Koper, ki naj bi med individualnimi urami otipaval več učenk, starih od 12 do 14 let. V preiskavi, ki je sledila, so očitno kriminalisti zbrali dovolj dokazov, da so lahko učitelja ovadili tožilstvu, Primorske novice pa še poročajo, da je v teku izredna odpoved. Tako je potrdilo vodstvo šole.

Kot je za 24ur.com pojasnila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec, so o omenjenem primeru obvestili tudi pristojni inšpektorat. "O podaji kazenske ovadbe oziroma o zaključku policijske preiskave so kriminalisti pisno obvestili tudi Inšpektorat RS za šolstvo in šport pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport," je sporočila.

Na inšpektoratu so seznanjeni z domnevnim kaznivim dejanjem spolnega nadlegovanja mladoletne osebe. Takoj so uvedli postopek po uradni dolžnosti in od šole zahtevali uradna pojasnila. Ti so jim sporočili, da že izvajajo ukrepe zoper zaposlenega, v ponedeljek pa naj bi delodajalec učitelju izrekel izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

"Inšpektorat RS za šolstvo in šport je bil seznanjen z domnevnim kaznivim dejanjem spolnega nadlegovanja mladoletne osebe s strani strokovnega delavca Glasbene šole Koper," so sporočili.

IRSŠŠ je takoj uvedel postopek po uradni dolžnosti in strani šole zahteval uradna pojasnila in izjasnitve. Opravljeni so bili tudi telefonski razgovori z vodjo šole. Ti so jih 25. avgusta obvestili, da je delodajalec strokovnemu delavcu izrekel izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, zaradi česar na inšpektoratu ne vidijo razloga za nadaljnje vodenje postopka.

Zloraba
Zloraba FOTO: Thinkstock

Dogajalo naj bi se na individualnih urah

Neuradno naj bi učitelja ovadili za skupno šest kaznivih dejanj. Ta naj bi med individualnimi urami otipaval učenke, stare od 12 do 14 let, poroča omenjeni primorski medij.

Ravnatelj šole jim je potrdil, da je izpeljal postopke, ki jih je bil dolžan, in da je postopek izredne odpovedi še v teku. “Obžalujem, da se je to zgodilo,” je dejal. Kot poročajo, je pojasnil, da je po obvestilu policije, da so njihovega učitelja ovadili zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, najprej poklical pristojne na ministrstvu za šolstvo, izobraževanje in znanost, nato pa tudi na inšpektorat za šolstvo in šport. V pravni službi ministrstva je dobil nekaj smernic, kako naj ukrepa, in to tudi storil. Potrdil je še, da so po obisku kriminalistov starši otrok podpisovali izjave v podporo učitelju, učitelje pa je o dogajanju obvestil na konferenci.

Koprski kriminalisti so sicer v prvi polovici letošnjega leta obravnavali šest kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

Letno zabeleženih približno 193 spolnih napadov na otroke

Policija je sicer v zadnjih letih v povprečju letno obravnavala 193 kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, le okoli 10 do 15 primerov pa vsako leto ostane nerazrešenih. Lani je bilo primerov takih kaznivih dejanj 168, predlani 161, precej večje pa pred tremi leti - 218. Največ primerov so našteli leta 2010, kar 244.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1