Črna kronika

VIDEO: Policistu, ki je pustil opremo in puško v vozilu, grozi izredna odpoved

Koper, 26. 04. 2016 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskava vloma v policijski službeni vozili, ki sta bili parkirani za policijsko postajo v Postojni, še vedno poteka. Osumljenec je narkoman, ki ga je policija že večkrat obravnavala. Še vedno pa niso našli avtomatske puške, ki jo je ukradel iz policijskega vozila. Za policista, ki je ni pospravil, pa je direktor PU Koper predlagal izredno odpoved.

Več videovsebin
  • Iz policijskih vozil ukradel neprebojne jopiče, čelade in avtomatsko puško
    01:31
    Iz policijskih vozil ukradel neprebojne jopiče, čelade in avtomatsko puško
  • Policija še vedno išče avtomatsko puško
    01:20
    Policija še vedno išče avtomatsko puško
  • Policijska postaja v Postojni ni ustrezno zaščitena
    01:11
    Policijska postaja v Postojni ni ustrezno zaščitena
  • Iz 24UR: Postojnska policija išče svojo puško
    02:30
    Iz 24UR: Postojnska policija išče svojo puško
  • Iz 24UR: Koliko orožja pogrešata policija in vojska?
    01:53
    Iz 24UR: Koliko orožja pogrešata policija in vojska?

Policija še vedno preiskuje vlom v službeni vozili policije, iz katerih je moški odnesel nekaj policijske opreme, med drugim avtomatsko puško znamke Heckler & Koch. Osumljenca so policisti prijeli in je v priporu, orožja pa še niso našli. Zagrožena kazen za vlom in tatvino je do pet let zapora.

Gre za narkomana, ki so ga pred tem že večkrat obravnavali zaradi različnih kaznivih dejanj, je pojasnil direktor Policijske uprave Koper, Danimir Rebec"Sumimo, da bi bil lahko motiv storilca tudi maščevanje policiji," je dodal.

Vlom se je zgodil v večernih urah s ponedeljka na torek prejšnji teden. Vozili sta bili parkirani na parkirišču za policijsko postajo Postojna, ki ni ustrezno zavarovano. "Želeli bi si, da bi bil objekt ograjen s primerno ograjo, a je bila žal finančna situacija v preteklosti takšna, da ni ustrezne zaščite," je dejal Rebec.

Osumljenec je na obeh vozilih razbil zadnji stekli in tako vlomil, je pojasnil direkor koprskih policistov. Iz vozil je ukradel neprebojne jopiče in čelade ter puško s pripadajočim strelivom. Puške še niso našli. "Imamo precej informacij, kje bi puška lahko bila. Sodelujemo z GPU in drugimi policijskimi upravami," je dejal Rebec.

Policistu grozi izredna odpoved

Rebec je potrdil, da orožje ne bi smelo biti v vozilu. "To ni praksa, policist bi moral orožje pospraviti. Gre za hujšo kršitev službenih dolžnosti," je pojasnil. Zato je direktor PU Koper predlagal izredno odpoved za policista, ki je opremo pustil v vozilu.

Policija sicer preiskuje morebitne povezave dogodka z drugimi vlomi v Postojni, ki jih je bilo v zadnjih 4 mesecih kar 14.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
02. 05. 2016 09.54
+0
DuhSaSjekirom Ni res. Tukaj je problem samo organizqacija dela in nestrokovnega dela v POLICIJI in nič drugega. Če bi orožje bilo v kovčkih v Avtomobilu bi ostalo brez nadzora in bi polovico dobilo noge in skrivne poti ter bi bilo podtikanje kot gnilo jajce. Vsi smo videli primer smrti v Novi Gorici v NMP, kjer TRI MESECE SO SPUŠČALI NAPAČNI PLIN IN SEDAJ NI NIHČE KRIV. TUKAJ ODLOČNO IN BREZKOMPROMISNO PODPIRAM TISTEGA IZ VODSTVA POLICIJE IZ KOPRA, KI JE ČLOVEK RAZGLEDAN IN VIDI NAPREJ. Vsak POLICAJ mora opraviti primopredajo in tudi preveriti ustreznost vozil in opreme. Orožje pred začetkom nastopa prevzame na predpisan način in ga varuje lahko tudi v kovčkih in kazensko z zaporom odgovarja za njega. Po končani izmeni pa ga mora vrniti pooblaščenemu, ki ga pregleda in preveri ali je vsa municija priložena zraven. Ko je to opravil je pravilno predano orožje v hrambo. Če bi bilo tako kot govorijo sogovorniki bi ga polovico pokradli in bi bili v roku pol leta brez orožja in municije. Krivi pa bi bili zadnji ki so prišli v službo in ne dejanski tat. ZATO KAPO DOL TEMU IZ KOPRA, KI JE V ENEM STAVKU LEPO POVEDAL KJE JE MESTO ZA OROŽJE.
banananjamm
27. 04. 2016 16.22
+13
No zdanjič sem komentiral v zvezi te zadeve, lepo napisal in obrazložil in me je takoj napadel eden od komentatorjev, da sta bila vozila odklenjena in da on ve, ker je nekdo drug to napisal! Seveda, če nekdo nekaj napiše to 100% drži....... Še enkrat bom obrazložil krivdo v tem primeru. Dejstva! V vozilih je vedno dolgocevno orožje! Orožje mora biti spravljeno v posebne varnostne kovčke, ki so pritrjeni na šasijo vozila, zaradi varnosti in preprečitve dostopa nepooblaščenim osebam! Slovenska država ali policija tega ne omogoča, ker ni denarja za kovčke!! Drugič! Parking pred policijsko postajo mora biti ustrezno varovan z ograjo in video nadzorom! Slovenska država tudi tega ne omogoča!!! Pika! Seveda se bodo zdaj našli veleumi in potrjevali zgodbo zakaj niso spravili orožja iz vozila...... Orožje mora biti hitro dostopno zato mora biti v vozilu, seveda shranjeno na pravi način. Zakaj ni shranjeno pa vprašajte vlado. Kako bi pa zgledalo v praksi shranjevanje orožja na policijski postaji in ne v vozilu? Redna patrulja pride na policijsko postajo sredi noči, ker je npr. pripeljala osebo v pridržanje. Ker orožje ne sme biti v vozilu in ker imata policista za napistati veliko izdelkov morata orožje vzeti iz vozila in ga lepo spraviti. Seveda se sliši lepo. Ok policist vzame orožje iz vozila pride prvo do dežurnega policijske postaje in mu mora dežurni izročiti ključ od skladišča orožja ali od omare za orožje. Nato policist odide do mesta, kjer je shranjeno orožje ga pusti, zaklene omaro, odide do dežurnega in mu vrne ključe. Ko gre spet na teren, gre do dežurnega ga prosi za kjuč, odide do skladišča, odklene, poišče orožje po serijski št, ali vzame drugega, ki ga mora vpisati da ga uporablja in zaklene skladišče, se vrne k dežurnemu , vrne ključe, odide v vozilo in spravi orožje. To je v praksi neizvedljivo. Na policijsko postajo se je potrebno zaradi narave dela potrebno vrniti tudi 10X dnevno, časovno je to nemogoče, drugače pa na resno intervencijo ne smeš iti brez dolgocevnega orožja ker bi se reakcijski čas krepko povečal. In vse to bodo zdaj naprtili policistu, zato ker država ne more ali noče omogočiti primernega kovčka za shranjevanje orožja v vozilu. To je realna slika slo policije, ni opreme vse zjahano, ko pa zaradi neustrezne opreme nastane štala, pa naprtimo najnižjem v hiararhiji......in karavana gre naprej.....
trdovrat
27. 04. 2016 16.35
+12
V času vladavine reda, bi bila puška lahko naslonjena na avto, pa jo nobeden ne bi niti povohal! Mi bomo pa bolj krivili okradenca kot pa tatove, adijo pamet
alpino
27. 04. 2016 18.55
+5
CSD-eji, palače v marmorjih, z varnostniki, v usnjenih foteljih, zministrico (dr.)K. (SD) se kopajo v denarju, na ekonomski fakulteti si dekanja (dr.) T.deli pripravnost; na kmetijskem ministrstvu plačujejo kazni EU in se valjajo v denarju kmetijske mafije iz EU (SD-Židan), na pravni fakulteti, na univerzi ipd, sami (Dr.) si delijo dodatke, za policijo pa ni denarja ne za dostojne plače, kaj šele za eno ,,posrano,, ograjo s kamero. Fank, koliko maskotnih obrazov pa imaš??? Fuj Slovenija z akademsko mafijo, ki nas je okradla do kosti.
banananjamm
27. 04. 2016 21.02
+4
Škoda se spuščati v debato. Omenjaš lovce, vojsko, kako naj bi bilo orožje shranjeno....... v bistvu pa nisi nič povedal in očitno ne razumeš zadev najbolje. Mešaš hruške in jabolke.....govoriš da se pozanimam kako je v drugih državah... Še enkrat pa boš mogoče dojel. Policija ni lovec in policija ni vojska!!! V drugih državah kot jih omenjaš je dolgocevno orožje obvezna oprema v vozilu. Če je pravilno shranjeno v majhnem "sefu" za orožje v prtljažnem prostoru ga ne morejo ukradit razen, če ukradejo avto pa še ta je viden kje se nahaja po GPS. Pa razmisli malo, to se lahko tudi zgodi pri intervenciji ko policisti zapustijo vozilo, potem nebi smel policist nikoli zapustiti vozila z dolgovenim orožjem znotraj vozila ali bi ga pred vsakim zapuščanjem vozila, peljal nazaj na policijsko postajo in razdolžit. Stvar je enostavna v vozilo morajo biti specialni kovčki za shranjevanje orožja in to se nebi zgodilo ne pred postajo, ne pri intervenciji, ne nikoli. Tko pa............
trdovrat
27. 04. 2016 21.21
Banana..., najbolje se je držati tvojega prvega stavka! SF-SN !
JosipBrozDrugi
28. 04. 2016 10.44
+3
trdovrat, v času "vladavine reda" bi za tovrstno kršitev predpisov odgovarjal tudi komandir malomarnega policista. spomnim se primera iz LJ. miličnika so suspendirali, komandirja pa degradirali v pomočnika, pa še prestavili so ga na drugo postajo milice.
DuhSaSjekirom
28. 04. 2016 19.52
+0
vrilniludoclub....dej nehi no. Tebo niso jasni osnovni pojmi. "Policija ne rabi vozit s sabo dolgocevnega orozja na normalnem delu?" Pa kaj je s tabo prjatu, pa kaj se bo patrulja ki je poslana na oborozen rop banke najprej odpeljala na postajo zadolzit puske? Posebne policijske enote ki bi cakale v pripravljenosti - te intervencijske ekipe pa zal v Sloveniji ni vec ze 20 let. Ukinili so jo veleumi iz vodstvenih vrst ker kdo ve in so delo razdelili med normalne patrulje... V pripravljenosti je le ekipa specialne enote. Se mi res ne da razpravljat z amaterji, recem lahko le prepusti stroko strokovnjakom, ce bos pa kdaj v postopku pa upostevaj navodila.Ce si 3x zadolzil orozje in ga 3x vrnil te to ne naredi za ztrokovnjaka. Kot rezervni vojak si pa pistolo verjetno videl samo v filmu. Se opravicujem za podcenjevanje, vendar ko vidim amaterje ki se delajo pametni ker so 3x drzal pusko v roki me prime s.rat. Ce si pekar se drzi pekarne in komentiranja o testu in pecivu.
Joža Gabroža
27. 04. 2016 15.40
-4
ja kaj bi mu pa druga grozilo kot odpoved a bi ene 5 dni nagradnega al ka.....................
lojzi?ko
27. 04. 2016 15.30
+2
Gospodje, zakaj toliko govorjenja, da se ta puška ne najde. Jaz bi to stvar rešil v nekaj urah. Vse akterje te zgodbe, bi skopal v bani z vodo. Vrnili bi dve, pa čeprav so ukradli samo eno. Orožje ni za vsakega,še najmanj pa za problematične osebe. Za varnost nas ljudi se gre, zato se s takimi ljudmi, naj ne dela v rokavicah. lp
Darko32
02. 05. 2016 09.59
-1
lojzičko Točno to. V vojski se je hranilo v posebnih sobah, katere so bile zaklenjene in z varovanjem. Če si metek slučajno izgubil si dobil celo vojno sodišče. Ti pa bi kar hranili na nezavarovanih parkiričih in v avtomobilih brez nadzora. Potem pa se sučdimo, če nimamo podatkov o stanju orožja. Ni čudno, da potem terorizem ima našo oborožitev za lumparije.
mallonge
27. 04. 2016 14.31
+1
Me zanima, če se je Cerar že samoprijavil kot promotor lobijev? Bil je obtožen in dobil je nezaupnico od ministrice. Me zanima tudi, če so policaji dovolj prestrašeni, zaradi Koprivnikarja in ne bodo upali žačeti preiskave proti Cerarju? In če ne bo preiskave, kateri policijski šef bo dobil izredno odpoved?
mallonge
27. 04. 2016 14.32
+1
Ta naša riba smrdi pri predsedniku vlade. Sta povedala sekretar in ministrica. Policija pa nič.
trdovrat
27. 04. 2016 15.50
+0
Na podlagi čvekanja dveh užaljencev, moramo pa sedaj takoj linčati predsednika vlade? Mallo..., pojdi po pomoč! Iz Ljubljane proti Zalogu! Včasih smo rekli Polje desno. Upam, da boš naletel na strokovnjake!
žlikrofi
27. 04. 2016 14.20
+8
NIČ HUDEGA NAŠ ŽUPNIK JE PO BLAGOSLOVU DOMOV PIJAN ZGUBU DENAR IN VSO ROPOTIJO TER VOZNIŠKI IZPIT
murate
27. 04. 2016 15.27
+3
Kje piše , da našte tega župnik ne sme ,a ti to primerjaš z zgubljeno puško,ki ti jutri v nepravih rokah lahko ubije otroka,te trajno pohabi,samo zato,ker policiji nihče nič ne more
trdovrat
27. 04. 2016 15.51
+1
Uros brez iq, verjetno se nikjer drugje ne da dobiti puške za v neprave roke? Ubija strelec, ne orožje!
MalaZaba
27. 04. 2016 11.59
+15
Ko so pred leti meni ukradli denarnico iz avtomobila ,so policaji mene obravnavali kot kriminalca ker sem menda sam privabil vlomilca .
trdovrat
27. 04. 2016 15.52
+3
nevica
27. 04. 2016 11.39
+14
To je pa too much, če bi itak lahko pokradli vse avtomobile...Očitno ni parkirišča nihče varoval. Sedaj pa prav iščejo grešnega kozla. Sram naj jih bo, odgovorni so pa tisti, ki skrbijo za celoten red in organizacijo in varnost tudi znotraj policije.
nevica
27. 04. 2016 11.42
+13
Če prav razmislim, bi jim vsem lahko nekdo namontiral bombe na avte in vse skupaj v luft vrgel...Brihtno res, potem se pa na enega nesrečnika spravijo. Namesto, da bi hitro pogledali kako se stanje popravi!
piko112
27. 04. 2016 11.00
+13
Zanimivo kako se nekateri vedno lahko ognejo preganjenju medtem ko druge se kaznuje takoj z najhujšimi sankcijami
murate
27. 04. 2016 08.15
+23
zadeva je sila nerodna.Vsak policist ima nad sabo nadrejenega,ki bi moral z nadzorom podrejenih preprečiti takšne situacije.Se pravi policist bi moral dobiti opomin, komandir odpoved, pa tudi tisti, ki so nad komandirjem.Če mačke ni , ne opravlja svojega dela miši plešejo.Vsak nadrejeni policistom je z prevzemom neke funkcije pridobil tudi višjo plačo in je zato dolžan družbi nekaj vrniti.Nadzor podrejenih je samo en del tega kar davkoplačevalci upravičeno pričakujemo.Vkolikor nadrejeni niso sprejeli vseh ukrepov, da do takšnih situacij nebi prišlo so posledično tudi odgovorni za nastalo situacijo, konec koncev se gre za orožje ,ki je lahko v nepravih rokah nevarno za nas davkoplačevalce. IN TA TRENUTEK SO ODGOVORNI NA DOPUSTU Z LEPO PLAČO ,PA ŠE REGRES ZA LETNI DOPUST BODO DOBILI. Kje mi živimo???? Policisti švercajo drogo, izsiljujejo, prirejajo dokaze,FANKOV MARJAN pa piše kazenske Kanglerju. Živela dolina Šentflorjanska
Jožajoža
26. 04. 2016 21.44
-10
lažejo nam policaji. javni sektor ne odpušča svojih delavcev. ko so enkrat sprejeti v dobo plačano doživljenjsko službo, postanejo slovenski zemeljski nedotakljivi bogovi.
24UBRISAN
26. 04. 2016 20.52
+33
In zato, ker ni ustrezno varovanih parkirnih prostorov, bo zdaj naje... policaj. Bravo!
murate
27. 04. 2016 08.22
+3
glej, noben jager ni tako pijan , da bi puško pustil kr tam nekje,mal zdrave kmečke pameti nebi tem kawboju škodilo , je pa ta primer dokaz kako zadeve potekajo pri policistih z šnelkursi ,katerim je edini cilj pokasirat čimveč denarja na cesti. Policist, ki je bil 4 leta vTacnu verjetno razmišlja drugače
BSSistemTelaze
26. 04. 2016 20.01
+7
To je ta junki ,ki somu nasli kg za prevozeno rdeco..zato je reku komandir ,da se mu je masceval..
Joža Gabroža
27. 04. 2016 15.42
+1
ja ja že skor javno se obtožujejo mafija ena in druga tud policaji povezani zgleda
Eitipatapa
26. 04. 2016 19.55
+22
No naj ne jokajo zaradi te ene puške. V rezervatih na Dolenjskem in v Beli krajini jih je za izvoz, bo pa plemensko ljudstvo kakšno že odstopilo.
kmatias
26. 04. 2016 19.55
+19
Ko sem to prebral, sem se spomnil na Krambergerja, ki naj bi ga ubil lokalni jager Rotar. Ne verjamem. Džanki je vlomil v policijski avto. Ma ja...
jutri bolje bo
26. 04. 2016 19.52
+22
Če ne odstopi direktor policije, nismo nič naredili.
24UBRISAN
26. 04. 2016 20.53
+18
Točno. Ker da so policijska vozila kar na ulici, je on kriv!
BSSistemTelaze
26. 04. 2016 19.19
+12
No tako 1000 eu nagrade povem kje se puska nahaja.....
jutri bolje bo
26. 04. 2016 19.53
+2
Joža Gabroža
27. 04. 2016 15.44
+3
na 24ur je vse kar ne hvališ levice sovražni govor
Principat
26. 04. 2016 19.07
+15
če se bo res to zgodilo ,, potem je POLICIJSKI vrh v kopru resnično in utemeljeno za predlagat , da se naredi sistematični pretres uberstumfurerjev ,, kajti to je močan indic strahu vrha
Ramzess
26. 04. 2016 18.11
+10
Enemu policaju, ... kaj pa drugi, ... saj en ne uporablja vseh avtov, vse opreme v njih, ... en pač mora biti žrtveno jagnje, zgolj zato ker njegova kosa še niso našli.
SkokecPokec
26. 04. 2016 17.53
+9
Js pa policaju, ki je flinto pozabil v avtu nebi dal odpovedi. cena flinte je bila toliko, strelivo je stalo toliko, krat dva, se trga od plače, dokler ni pokrito...
rezerva
26. 04. 2016 19.27
+4
Kaj pa če nekdo s tisto flinto nekoga ubije , kolk pa pol to stane ??!!
24UBRISAN
26. 04. 2016 20.54
+11
Kot da je do orožja težko prit. Kje pa ti živiš?