Črna kronika

V kraju Mali Obrež 52-letni motorist zapeljal s ceste, trčil v drevo in umrl

Novo mesto, 02. 04. 2016 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekaj pred 16. uro je na cesti Dobova - Kapele, v kraju Mali Obrež, 52-letni motorist iz okolice Brežic zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče. Policisti motoriste pozivajo k previdnosti in prilagoditvi vožnje razmeram na cesti. Upoštevati je treba, da je zaradi zime na cesti še veliko udarnih jam in peska od posipa.

Nekaj pred 16. uro se je na cesti Dobova - Kapele, v kraju Mali Obrež, zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl motorist, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Po prvih ugotovitvah policistov je 52-letni motorist iz okolice Brežic zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Motorist je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče.

Dobro uro kasneje pa so bili novomeški policisti obveščeni o še eni prometni nesreči, v kateri je bil prav tako udeležen motorist. 32-letni motorist je zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v zadnji del kombiniranega vozila, ki ga je vozil 40-letni voznik. Poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v bolnišnico.

V zadnjih treh letih na območju PU Novo mesto umrlo devet motoristov

V zadnjih treh letih je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo osem motoristov in ena potnica na motorju. V letu 2015 je umrl en motorist, kar 49 motoristov pa se je poškodovalo (med njimi 18 huje). To je glede na leto 2014, ko je bilo šest hudo poškodovanih, velik porast, je sporočila Alenka Drenik z novomeške policijske uprave.

Najpogostejši vzroki nesreč so neprilagojena hitrost ter nepravilna stran in smer vožnje. V nesrečah, v katerih motoristi niso povzročitelji, pa izstopa izsiljevanje prednosti voznikov ostalih motornih vozil in nepravilna stran in smer vožnje.

Policisti zato motoriste pozivajo k previdnosti in prilagoditvi vožnje razmeram na cesti. Upoštevati je treba, da je zaradi zime na cesti še veliko udarnih jam in peska od posipa.

motorist
motorist FOTO: Thinkstock

Vozniki avtomobilov in tovornih vozil pa naj upoštevajo, da je v tem obdobju na cestah ponovno več motoristov in kolesarjev, zato morajo biti še posebej pozorni, da motoristov ne spregledajo in jim ne odvzamejo prednosti.

V preteklosti so novomeški policisti obravnavali več prometnih nesreč, ko so vozniki avtomobilov, kmetijskih traktorjev ali tovornih vozil ob zavijanju levo odvzeli prednost motoristu, ki je pravilno peljal iz nasprotne smeri. Posledice takih nesreč so za motoriste največkrat hude ali celo usodne. Ob zavijanju levo morajo vozniki dosledno nakazati svojo namero z uporabo smerokaza (policisti opažajo, da vozniki tega velikokrat ne storijo) in se prepričajo, da se jim iz nasprotne smeri ne približuje motorist, je še dejala Drenikova.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1